Kristaltoren

Doktershoek, Werkendam

VD Koudetechniek

Een duidelijke boodschap

"De opdrachtgever en de adviseur hadden een duidelijke boodschap. Het vervangen van de huidige installatie in 6 fases, waarbij de bestaande installatie tot het laatste moment parallel moest blijven draaien bij de Doktershoek in Werkendam.

Een stillere installatie met een hoger comfort, lager energieverbruik, lagere onderhoudskosten en hoge bedrijfszekerheid werd als doel gesteld. Tijdens het project zijn diverse bouwkundige aanpassingen verricht en zijn er 71 binnendelen, 18 VAM-ventilatiesystemen en 2 hydromodules geplaatst en verdeeld over 3 VRV IV heat recovery systemen. Omdat er verschillende participanten in het gebouw aanwezig zijn, is een iTouch Manager toegepast met het unieke ITM Power Proportional Distribution software (PCM002A51), welke het energieverbruik per huurder berekent."

Bovenaanzicht Kristaltoren

"De buitendelen zijn tijdelijk naast de bestaande installatie geplaatst in de parkeerkelder, zodat de bestaande installatie kon blijven doordraaien gezien deze ook dient als hoofdverwarming en koeling. Op het einde van de verbouwing zijn alle systemen weer uit bedrijf genomen, is de oude installatie gedemonteerd en milieuvriendelijk verwijderd. Vervolgens zijn de buitendelen verplaatst en op de originele plaats weer aangesloten. Door het vervangen van de aan/uit techniek voor invertertechniek, geen compressorgeluid meer per binnendeel en variabele verdampingstemperatuur is het doel bereikt. In een aantal ruimtes is extra spuiventilatie geïnstalleerd en gekoppeld op de VAM-ventilatiesystemen waardoor daar waar mogelijk alle energie zoveel mogelijk hergebruikt wordt."

"De buitendelen zijn tijdelijk naast de bestaande installatie geplaatst in de parkeerkelder, zodat de bestaande installatie kon blijven doordraaien gezien deze ook dient als hoofdverwarming en koeling. Op het einde van de verbouwing zijn alle systemen weer uit bedrijf genomen, is de oude installatie gedemonteerd en milieuvriendelijk verwijdert. Vervolgens zijn de buitendelen verplaatst en op de originele plaats weer aangesloten. Door het vervangen van de aan/uit techniek voor Invertertechniek, geen compressor geluid meer per binnendeel en variabele verdampingstemperatuur is het doel bereikt. In een aantal ruimtes is extra spuiventilatie geïnstalleerd en gekoppeld op de VAM-ventilatiesystemen waardoor daar waar mogelijk alle energie zoveel mogelijk hergebruikt wordt."

"Per ruimte of zone kan er onafhankelijk gekoeld en verwarmd worden."

"Een stillere installatie met een hoger comfort, lager energieverbruik en lagere onderhoudskosten gerealiseerd"

"Voor het reduceren van energie is gekozen voor VRV IV heat recovery systemen met invertertechnologie. VAM-ventilatiesystemen zijn ingezet voor de warmteterugwinning van de ventilatielucht. De bestaande binnendelen, welke voorzien waren van watergekoelde aan/uit compressoren per binnendeel zijn, vervangen door kanaalmodellen met energiezuinige inverter DC ventilatoren en elektronische expansieventielen. Door het toepassen van deze techniek is het geluid en energieverbruik sterk verminderd en is het comfort verhoogd. Door gebruik te maken van de variabele verdampingstemperatuur is het comfort nog eens extra verhoogd, wat als bijkomend voordeel een lager energieverbruik heeft. Door het vervangen van alle soldeerkoppelingen door vaste soldeerverbindingen kunnen we een gegarandeerde lekdichte installatie opleveren. Dit in combinatie met het toepassen van de lekdetectiefunctie in de intelligent Touch Manager (iTM) reduceert de onderhoudskosten. Hiermee is het doel om een stillere installatie met een hoger comfort, lager energieverbruik en lagere onderhoudskosten gerealiseerd."

"18 VAM-ventilatiesystemen dragen zorg voor de luchtverversing en worden d.m.v. 71 kanaalmodellen na geconditioneerd. 2 yydomodules van 14,5 kW per stuk wekken de energie op voor de vloerverwarming van de kern van het gebouw. Per ruimte of zone kan er onafhankelijk gekoeld en verwarmd worden. De 3 VRV IV heat recovery buitendelen dragen zorg voor de opwekking en verdeling van de warmte en koude. De intelligent Touch Manager is voorzien van ITM Power Proportinal Distribution Software welke het energieverbruik per gebruiker berekend. Alle techniek van Daikin, waaronder VRV IV heat recovery systemen, kanaalmodellen, VAM-ventilatiesystemen, hydromodules zijn gekoppeld op de intelligent Touch Manager met ITM Power Proportional Distribution software om per huurder het energieverbruik te kunnen monitoren. De iTM is ingezet als mini-GBS en is voorbereid voor de toekomst, waarmee nog meerdere uitbreidingen en koppelingen mogelijk zijn. De ITM is op afstand te benaderen, waardoor we de klant op afstand kunnen helpen met gebruikersvragen en het eventueel aanpassen van instellingen."

VD Koudetechniek - Doktershoek 2.jpg

"Duurzaamheid is deze installatie toe te kennen"

VD Koudetechniek - Doktershoek 7.jpg

"Voor de hoofdcomponenten is Daikin apparatuur samengesteld en aangevuld met hoogwaardig aanvullende componenten en montagewerk. VRV IV heat recovery buitendelen met invertertechnologie en VAM-ventilatiesystemen met WTW techniek zijn ingezet voor het reduceren van energieverbruik. Voor het hydraulische gedeelte is gekozen voor een invertergeregelde circulatiepomp welke zorgdraagt voor het transporteren van water naar de vloerverwarmingsgroepen. De open verdeler is afgeïsoleerd met dampdichte isolatie. Alle koelleidingen zijn uitgevoerd met harde leidingen en zijn afgeïsoleerd met 13 mm isolatie en dampdicht verlijmd om energieverlies te beperken. De montagebeugels zijn voorzien van 13 mm dikke isolatieschalen met harde kern waardoor de isolatie niet ingedrukt wordt en behoud daardoor zijn volledige waarde.

De keuze voor het toepassen van harde leidingen is gemaakt om een strak leidingwerk te kunnen bewerkstellen. Deze strakke leidingbaan heeft als voordeel dat zo min mogelijk olie in de leidingen achter blijft. De olie geeft weerstand en hoort minimaal achter te blijven in het systeem, maar hoort thuis in de compressor. Alle soldeerkoppelingen zijn verwijdert en vervangen door soldeerverbindingen om emissie te voorkomen voor nu en in de toekomst. De installatie is gesoldeerd onder formeergas waarvoor het door ons zelf ontworpen radiografisch bedienbare reduceerventiel is ingezet."

"De buitendelen zijn tijdelijk naast de bestaande installatie geplaatst in de parkeerkelder zodat de bestaande installatie kon blijven doordraaien gezien deze ook dient als hoofdverwarming en koeling. Op het einde van de verbouwing zijn alle systemen weer uit bedrijf genomen, is de oude Chiller gedemonteerd en milieuvriendelijk verwijdert. Vervolgens zijn de buitendelen verplaatst en op de originele plaats weer aangesloten. Door het vervangen van de aan/uit techniek voor Invertertechniek, geen compressor geluid meer per binnendeel en variabele verdampingstemperatuur is het doel bereikt. In een aantal behandelruimtes is extra spuiventilatie gekoppeld op de VAM-ventilatiesystemen, waardoor daar waar mogelijk alle energie zoveel mogelijk hergebruikt wordt."

Meer info

Onze andere casestudies

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

Kristaltoren

Om Kristaltoren te helpen zijn energierendement te maximaliseren, wilden we de kracht van luchtgekoelde VRV, watergekoelde VRV en koudwatermachines combineren in een complete klimaatoplossing.

header_torre_serenissima_1645px1080px.jpg

Torre Serenissima

De Torre Serenissima was uitgerust met een verouderd R-22 koudemiddelsysteem en we gaven het een volledige upgrade om meer energierendement en comfort te bereiken.

header-bloomsbury-hotel-1645px1080px.jpg

The Bloomsbury Hotel

Het VRVIII-systeem met warmteterugwinning van Daikin werd geselecteerd vanwege het extreem lage energieverbruik en de enorme besparingen in vergelijking met vergelijkbare systemen.

vmd-header-1645px1080px.jpg

Zakencentrum VMD

Een VRV IV-systeem zorgt voor alle verwarming en koeling van de VMD Tower B, een 25 verdiepingen tellend kantoorgebouw in Zagreb, waardoor het aan de hoogste rendementsniveaus voldoet en minder energie verbruikt.

velocity-header-1645px1080px.jpg

Kantoorgebouw Velocity

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp voor Velocity. Elk element van het ontwerp is zorgvuldig gekozen om EPC-classificatie "B" en BREEAM-score "uitstekend" te garanderen.

header-leon-restaurant-1645px1080px.jpg

Leon's restaurant

M&E-aannemer Synecore installeerde zijn eerste 'onzichtbare' HVAC-systeem, de Daikin VRV IV i-serie, in Leon Restaurant in het centrum van Londen, met heel wat ruimtebeperkingen en een maximaal rendement van de klimaatregeling.

c-and-a.jpg

C&A

Voor de renovatie van het complete HVAC-systeem wilde de C&A-winkel het hele jaar door op de meest rendabele en efficiënte manier comfort.

venice-header-1645px1080px.jpg

Arsenaal van Venetië

Een innovatief klimaatsysteem dat gebruikmaakt van de natuurlijke energie van de lagune van Venetië, levert veel comfort en een hoog energierendement met behoud van een historisch industrieel gebouw in hartje Venetië.

coral-header-1645px1080px.jpg

Wedkantoor Coral

Ontdek hoe onze zelfreinigende "Roundflow" cassettes 50% meer energiebesparing opleverden voor wedkantoren van Coral.

k-way-header.jpg

K-Way

Toen de luxekledingzaak K-Way een nieuwe winkel opende in Covet Garden, Londen, werkten we samen met nationale D1-aannemer Royale om de perfecte energiezuinige oplossing voor het pand uit te denken en te installeren.

sportisimo-header.jpg

Sportisimo

Voor dit project hebben we gekozen voor een buitensysteem dat kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan binnendelen en ventilatiesystemen die strategisch in de winkel geplaatst worden.

thePosthotel-ghent-header.jpg

The Post Hotel

Als klimaatspecialisten hebben we gekozen voor ons VRV-systeem voor The Post Hotel Ghent vanwege de combinatie van energiezuinige technologie en het extra comfort.

van-der-valk-hotel-header.jpg

Van der Valk Hotel

Van de lobby tot de gastenkamers en de keuken, elke ruimte in het Van der Valk Hotel heeft zijn eigen unieke klimaatwensen. Ons doel was om een compleet systeem te ontwikkelen dat aan de behoeften van elk van deze locaties voldoet en de totale impact van het systeem op het milieu verkleint.

PORTA FIRA BARCELONA.jpg

Hotel Santos Porta Fira

De Santos Group, de organisatie die verantwoordelijk is voor het bouwen van Porta Fira, koos voor Daikin als vertrouwde partner om een uniek, betrouwbaar en energiezuinig klimaatregelingssysteem voor het gebouw te leveren.

header_agricole.jpg

Crédit Agricole

Crédit Agricole, dat vanwege zijn landbouwgeschiedenis bekend staat als "de groene bank", wilde voor een van zijn kantoren een energiezuinige oplossing voor airconditioning met weinig onderhoud.

Holcim_header_1645x1080.jpg

Cementfabriek Holcim

De cementfabriek van Holcim gebruikt state-of-the-art technologie om haar ambitieuze doelstellingen op het vlak van milieu en energie-efficiëntie te behalen.

Woonzorgcomplex Ganshoek, Lage Zwaluwe

Woon-zorgcentrum Landgoed Beukenstein, Driebergen-Rijsenburg

Twentse Bierbrouwerij De Zegger, Hengelo

Showroom, werkplaats en opslagruimte John Deere

Nieuwbouw Technisch Bureau van Beelen B.V.

De Kroon, Zwolle

Havatec B.V.

Strandhotel Cadzand

Stoomgemaal De Drie Sluizen, Nieuwendijk

Huis van Innovatie, Garderen

Hoogenboezem Hoofdkantoor en DC, Schelluinen

Hoofdkantoor KBK Bouw, Volendam

Doktershoek, Werkendam

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

PeoplePower, Veenendaal

De Steck, Doetinchem

ACTION_store.jpg

ACTION

Voor een discounter als Action zijn de bedrijfskosten een belangrijke factor bij het kiezen van HVAC-systemen. Action zocht bovendien een partner die HVAC-ontwerp en -ondersteuning kon aanbieden en die ook kon zorgen voor de plaatselijke coördinatie in elk land waar de onderneming winkels heeft.

JBC-store.jpg

JBC

Om haar exploitatiekosten te optimaliseren, heeft JBC een praktijktest met Daikin-units uitgevoerd om na te gaan wat de voordelen van de de VRT-technologie (Variable Refrigerant Temperature) zijn.

Pomme-d'Or-entrance.jpg

Pomme d'Or Hotel

Airconditioning is in de meeste hotels, zowel in nieuwe als in gerenoveerde, de norm geworden. De airconsystemen van vandaag houden de hotelgasten koel in de zomer ... en bieden kostenefficiënte verwarming tijdens de winter. De warmtepompen van Daikin maken daarvoor gebruik van hernieuwbare energie en drukken zo de exploitatiekosten van hotels. Bovendien zien ze er mooi uit.

Daikin_Naturkost_Brinkman_1.jpg

Naturkost Brinkman

Naturkost Brinkman, specialist in organische producten, gebruikt Daikin-koelsystemen voor meer energierendement en meer comfort in zijn winkels.

header_centre_hotel_london.jpg

City Centre Hotel

Nieuw koelaggregaat verhoogt comfort in Londens hotel

Samrya_Qatar_HotelReception.jpg

Samrya 44

Met 44 verdiepingen van elegant vormgegeven luxe suites volgt Samrya 44 alleen de hoogste standaard in de bouw en HVAC.

R-32 in een koudwatermachine

Geluidsarm, een hoog rendement en een laag GWP; dat waren de eisen die Poonawalla Science Park stelde aan de twee nieuwe koudwatermachines die de vijftien jaar oude modellen moesten vervangen. Op het science park worden onder andere vaccins geproduceerd. Een goed gereguleerde omgeving is daarvoor cruciaal.

action_cassette_1645px1080px.jpg

Toewijzing van gerecupereerd koelmiddel bij Action

Action gaat nog meer samenwerken met Daikin in dit nieuwe baanbrekende project: recuperatie en hergebruik van koelmiddel uit gerenoveerde winkels.

courtyard_marriott_paris_france.jpg

Courtyard Hotel Parijs

The Courtyard conversion marks a successful collaboration between forward- looking urban regeneration and Daikin’s flexible, future-proof VRV heat recovery technology.

Restaurant Sillyfox

Somfy

Prezzemolo.jpg

Prezzemolo & Vitale – Palermo

De nieuwe Prezzemolo & Vitale-winkel in het historische hart van Palermo is voorzien van een installatie op basis van Daikin Zeas en VRV systemen.

header training center.png

Opleidingscentrum België

Daikin was op zoek naar een toekomstbestendige, lage-energie HVAC-oplossing voor zijn nieuwe opleidingscentrum in Gent.

DAIKIN_AbeleOptik_Drohne-2.jpeg.jpg

Conversie van een oud R-22 systeem

Conversie van een oud R-22 systeem naar een VRV 5 S-serie met R32-koelmiddel

VRV-5 S-series installation Villa del Padro.png

Renovatie van een kantoor in Madrid, Spanje

De VRV 5 S-serie van Daikin was de ideale oplossing voor het renovatieproject van een halfvrijstaande villa in Madrid

Residential application with home office.png

Woonhuis met home office

Bouwen van een nieuwe woning met een allround klimaatregeling

ZOME Office refurbishment Portugal.png

Zome

De hubs van Zome zijn moderne en veelzijdige ruimtes die een persoonlijke ervaring bieden aan klanten.

RT_p1_6-Hotel_Lasarenas.jpg

Hoteles Santos • Las Arenas

Het VRV-vervangsysteem van Daikin was de perfecte oplossing voor een systeemrenovatie om het energieverbruik te verminderen en daarbij de dagelijkse werking van het hotel niet te verstoren.

RT_p1_6-Merlin_Properties.jpg

Merlin Properties

Dit kantorencomplex maakt deel uit van een bedrijvencentrum in Madrid en werd onlangs gerenoveerd tot een meer efficiënte oplossing, waarbij de investeringskosten onder controle werden gehouden.

Hotel-St.-Annen-Außenansicht-Hotel-St-Annen.jpg

Hotel St. Annen

Het Hotel St Annen is gelegen in een stille straat in een woonbuurt in het centrum van Hamburg en creëert een warme en gastvrije sfeer voor bezoekers in een moderne omgeving.

Façades-Perial-RueduDome-BoulogneBillancourt-Janv21---09.jpg

Perial Asset Management

SOUND_ENCLOSURE_02.jpg

Casestudie van een geluidskast in Flassy

De akoestische effectiviteit van de nieuwe geluidskast van Daikin voor zijn Sky Air- en VR 5-buitenunits, werd gevalideerd door testen te plaatse, uitgevoerd op een residentiële installatie in Burgundy, Frankrijk, waar een aanzienlijke afname van het lawaai werd vastgesteld, gelijk aan of zelfs groter dan de waarden bij de testen in de fabriek.