Kristaltoren

Nieuwbouw Technisch Bureau van Beelen B.V.

Reftech B.V. Koudetechniek en Klimaatbeheersing

Een installatie waarvan de gebruikersrekening iedere maand ‘op nul’ staat

Stel je hebt een technisch adviesbureau en administratiekantoor, dan wil je dat je eigen klimaatinstallaties toonaangevend zijn. Reftech B.V. Koudetechniek en Klimaatbeheersing bedacht, ontwierp en bouwde voor de nieuwbouw van Technisch Bureau van Beelen B.V. een installatie waarvan de gebruikersrekening iedere maand ‘op nul’ staat. “Het was een project waarin Van Beelen, Daikin en ons bureau nauw samenwerkten”, vertelt Peter Hoek, directeur van Reftech. Dat doen de drie partners wel vaker bij vastgoedprojecten. 

Bovenaanzicht Kristaltoren

Het doel van de te ontwerpen installaties was meer dan maximaal comfort voor de medewerkers. Het technisch bureau wil ook klanten en bezoekers laten zien wat er allemaal mogelijk is als het gaat om duurzaam verwarmen, koelen en ventileren. En dat het als adviesbureau en administratiekantoor daarin hét voorbeeld geeft. Peter: “De opdrachtgever wilde een hoogstaande installatie voor het beste en meest duurzame binnenklimaat, kostenneutraal in gebruik en gebruikmakend van de actuele subsidieregelingen, kortom: met een energierekening op nul.” Van Beelens wens was verder het gebruik van vloerverwarming en zonnepanelen.

Peter: “De vloerverwarming zorgt voor de basisverwarming, een stabiele 20°C. Daarnaast is per zone de temperatuur te fine tunen. Met een afstandsbediening kunnen medewerkers de Daikin Fully Flat cassette-units aansturen die in het plafond zijn weggewerkt. Daarmee is de temperatuur enkele graden hoger of lager te zetten. De vijf Fully Flat-binnendelen zijn gekoppeld aan de 2 VRV Heat Recovery-warmtepompen op het dak. Zo zijn alle zones onafhankelijk van elkaar te verwarmen en te koelen. Ook de Daikin Altherma LT voor de vloerverwarming is op het VRV-systeem aangesloten.”

“Daikin heeft hoogstaande conceptoplossingen die duurzaam en ook betrouwbaar zijn. Betrouwbare installaties zijn voor ons heel belangrijk”, benadrukt Peter. Komt bij dat Daikin meedenkt en adviseert. Bijvoorbeeld over de koellast- en transmissieberekeningen. Of over de luchtverdeling. “Welke units op welke plaats, hoe zorg je ervoor dat de luchtverdeling volledig in balans is en niemand tocht in zijn nek voelt? Het is prettig om dat soort aspecten samen door te nemen.” 

“Daikin heeft hoogstaande conceptoplossingen die duurzaam en ook betrouwbaar zijn. Betrouwbare installaties zijn voor ons heel belangrijk”, benadrukt Peter. 

"Zo gebruik je dus niet meer energie dan nodig is"

Peter: “We hebben ons bij alle afwegingen steeds afgevraagd: hoe gaan we om met energie? Om vervolgens consequent te gaan voor de meest duurzame oplossing.” Neem de ventilatie van het gebouw. “Daarvoor hebben we gekozen voor een hoog rendement VAM/ WTW-unit, dus voor energiezuinige ventilatie met terugwinning van verwarming, koeling en vochtigheid. Zo gebruik je dus niet meer energie dan nodig is.”

De installaties moesten zo zuinig en energie-efficiënt zijn dat zonnepanelen het verbruik konden leveren. “Op het dak liggen 48 hoger rendement zonnepanelen van 300 wattpiek voor het totale energieverbruik van het gebouw, inclusief de installaties.”  

Reftech - Technisch Bureau van Beelen 4.jpg

"Van de zomer is zelfs behoorlijk wat energie aan het net teruggeleverd"

Reftech - Technisch Bureau van Beelen 19.jpg

Het totaalconcept bestaande uit vloerverwarming, cassette-units en luchtverversing maakt het een heerlijk gebouw om in te verblijven. “Vloerverwarming zorgt voor 80 procent van je welbevinden en dus voor een enorm hoge comfortbeleving.” Het pand is verder energieneutraal. Peter: “Sterker nog: van de zomer is zelfs behoorlijk wat energie aan het net teruggeleverd. Gezamenlijk zijn we een traject ingegaan waar iets heel moois is uitgekomen, een echte show case waarmee Van Beelen zich als technisch advies bureau onderscheidt.”  

Meer info

Onze andere casestudies

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

Kristaltoren

Om Kristaltoren te helpen zijn energierendement te maximaliseren, wilden we de kracht van luchtgekoelde VRV, watergekoelde VRV en koudwatermachines combineren in een complete klimaatoplossing.

header_torre_serenissima_1645px1080px.jpg

Torre Serenissima

De Torre Serenissima was uitgerust met een verouderd R-22 koudemiddelsysteem en we gaven het een volledige upgrade om meer energierendement en comfort te bereiken.

header-bloomsbury-hotel-1645px1080px.jpg

The Bloomsbury Hotel

Het VRVIII-systeem met warmteterugwinning van Daikin werd geselecteerd vanwege het extreem lage energieverbruik en de enorme besparingen in vergelijking met vergelijkbare systemen.

vmd-header-1645px1080px.jpg

Zakencentrum VMD

Een VRV IV-systeem zorgt voor alle verwarming en koeling van de VMD Tower B, een 25 verdiepingen tellend kantoorgebouw in Zagreb, waardoor het aan de hoogste rendementsniveaus voldoet en minder energie verbruikt.

velocity-header-1645px1080px.jpg

Kantoorgebouw Velocity

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp voor Velocity. Elk element van het ontwerp is zorgvuldig gekozen om EPC-classificatie "B" en BREEAM-score "uitstekend" te garanderen.

header-leon-restaurant-1645px1080px.jpg

Leon's restaurant

M&E-aannemer Synecore installeerde zijn eerste 'onzichtbare' HVAC-systeem, de Daikin VRV IV i-serie, in Leon Restaurant in het centrum van Londen, met heel wat ruimtebeperkingen en een maximaal rendement van de klimaatregeling.

c-and-a.jpg

C&A

Voor de renovatie van het complete HVAC-systeem wilde de C&A-winkel het hele jaar door op de meest rendabele en efficiënte manier comfort.

venice-header-1645px1080px.jpg

Arsenaal van Venetië

Een innovatief klimaatsysteem dat gebruikmaakt van de natuurlijke energie van de lagune van Venetië, levert veel comfort en een hoog energierendement met behoud van een historisch industrieel gebouw in hartje Venetië.

coral-header-1645px1080px.jpg

Wedkantoor Coral

Ontdek hoe onze zelfreinigende "Roundflow" cassettes 50% meer energiebesparing opleverden voor wedkantoren van Coral.

k-way-header.jpg

K-Way

Toen de luxekledingzaak K-Way een nieuwe winkel opende in Covet Garden, Londen, werkten we samen met nationale D1-aannemer Royale om de perfecte energiezuinige oplossing voor het pand uit te denken en te installeren.

sportisimo-header.jpg

Sportisimo

Voor dit project hebben we gekozen voor een buitensysteem dat kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan binnendelen en ventilatiesystemen die strategisch in de winkel geplaatst worden.

thePosthotel-ghent-header.jpg

The Post Hotel

Als klimaatspecialisten hebben we gekozen voor ons VRV-systeem voor The Post Hotel Ghent vanwege de combinatie van energiezuinige technologie en het extra comfort.

van-der-valk-hotel-header.jpg

Van der Valk Hotel

Van de lobby tot de gastenkamers en de keuken, elke ruimte in het Van der Valk Hotel heeft zijn eigen unieke klimaatwensen. Ons doel was om een compleet systeem te ontwikkelen dat aan de behoeften van elk van deze locaties voldoet en de totale impact van het systeem op het milieu verkleint.

PORTA FIRA BARCELONA.jpg

Hotel Santos Porta Fira

De Santos Group, de organisatie die verantwoordelijk is voor het bouwen van Porta Fira, koos voor Daikin als vertrouwde partner om een uniek, betrouwbaar en energiezuinig klimaatregelingssysteem voor het gebouw te leveren.

header_agricole.jpg

Crédit Agricole

Crédit Agricole, dat vanwege zijn landbouwgeschiedenis bekend staat als "de groene bank", wilde voor een van zijn kantoren een energiezuinige oplossing voor airconditioning met weinig onderhoud.

Holcim_header_1645x1080.jpg

Cementfabriek Holcim

De cementfabriek van Holcim gebruikt state-of-the-art technologie om haar ambitieuze doelstellingen op het vlak van milieu en energie-efficiëntie te behalen.

Woonzorgcomplex Ganshoek, Lage Zwaluwe

Woon-zorgcentrum Landgoed Beukenstein, Driebergen-Rijsenburg

Twentse Bierbrouwerij De Zegger, Hengelo

Showroom, werkplaats en opslagruimte John Deere

Nieuwbouw Technisch Bureau van Beelen B.V.

De Kroon, Zwolle

Havatec B.V.

Strandhotel Cadzand

Stoomgemaal De Drie Sluizen, Nieuwendijk

Huis van Innovatie, Garderen

Hoogenboezem Hoofdkantoor en DC, Schelluinen

Hoofdkantoor KBK Bouw, Volendam

Doktershoek, Werkendam

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

PeoplePower, Veenendaal

De Steck, Doetinchem

ACTION_store.jpg

ACTION

Voor een discounter als Action zijn de bedrijfskosten een belangrijke factor bij het kiezen van HVAC-systemen. Action zocht bovendien een partner die HVAC-ontwerp en -ondersteuning kon aanbieden en die ook kon zorgen voor de plaatselijke coördinatie in elk land waar de onderneming winkels heeft.

JBC-store.jpg

JBC

Om haar exploitatiekosten te optimaliseren, heeft JBC een praktijktest met Daikin-units uitgevoerd om na te gaan wat de voordelen van de de VRT-technologie (Variable Refrigerant Temperature) zijn.

Pomme-d'Or-entrance.jpg

Pomme d'Or Hotel

Airconditioning is in de meeste hotels, zowel in nieuwe als in gerenoveerde, de norm geworden. De airconsystemen van vandaag houden de hotelgasten koel in de zomer ... en bieden kostenefficiënte verwarming tijdens de winter. De warmtepompen van Daikin maken daarvoor gebruik van hernieuwbare energie en drukken zo de exploitatiekosten van hotels. Bovendien zien ze er mooi uit.

Daikin_Naturkost_Brinkman_1.jpg

Naturkost Brinkman

Naturkost Brinkman, specialist in organische producten, gebruikt Daikin-koelsystemen voor meer energierendement en meer comfort in zijn winkels.

header_centre_hotel_london.jpg

City Centre Hotel

Nieuw koelaggregaat verhoogt comfort in Londens hotel

Samrya_Qatar_HotelReception.jpg

Samrya 44

Met 44 verdiepingen van elegant vormgegeven luxe suites volgt Samrya 44 alleen de hoogste standaard in de bouw en HVAC.

R-32 in een koudwatermachine

Geluidsarm, een hoog rendement en een laag GWP; dat waren de eisen die Poonawalla Science Park stelde aan de twee nieuwe koudwatermachines die de vijftien jaar oude modellen moesten vervangen. Op het science park worden onder andere vaccins geproduceerd. Een goed gereguleerde omgeving is daarvoor cruciaal.

action_cassette_1645px1080px.jpg

Toewijzing van gerecupereerd koelmiddel bij Action

Action gaat nog meer samenwerken met Daikin in dit nieuwe baanbrekende project: recuperatie en hergebruik van koelmiddel uit gerenoveerde winkels.

courtyard_marriott_paris_france.jpg

Courtyard Hotel Parijs

The Courtyard conversion marks a successful collaboration between forward- looking urban regeneration and Daikin’s flexible, future-proof VRV heat recovery technology.

Somfy