Skip to main content

Tiny Houses in het Haagse Groen

Loodgietersbedrijf Simon B.V. - Sliedrecht

De naam ‘Tiny House’ zegt het al: een kleine woning. Ondanks dat de woning klein is willen we wel van alle gemakken voorzien zijn. Een aangename temperatuur, een hoog comfort en dat alles op een duurzame manier. Een prachtig project van maar liefst elf Tiny Houses, gelegen in de binnentuin en ook nog eens in de stad. Het doel is om zoveel mogelijk comfort te bieden en tegelijkertijd modern en energie neutraal te zijn. “Aangezien de Tiny Houses binnen een fabricagehal worden geproduceerd is ons gevraagd de pomp op voorhand te installeren. Eenmaal op locatie konden wij de buitendelen monteren en de pomp in bedrijf stellen” aldus Mark Verloop van Loodgietersbedijf Simon B.V.

De uitdaging

De woningen variëren in woonoppervlak van 53 m² t/m 57 m². Een essentieel punt bij dit project is dus ruimte. Er is gezocht naar een binnendeel die heel compact ingebouwd kan worden. Een warmtepomp geeft de indruk dat het veel ruimte in beslag neemt. Toch hoeft dit niet zo te zijn en dat blijkt ook naar aanleiding van deze mooie uitdaging. Een ieder wil de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk benutten waardoor er geen ruimte is voor een grote warmtepomp. Echter is inleveren op comfort ook geen optie. Uit deze beweegreden is de samenwerking tot stand gekomen en heeft zich dit geresulteerd is dit prachtige resultaat.

De oplossing

Het buitendeel van de Daikin warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht; tot aan minimum temperaturen van -25 °C. Hoewel de warmtepomp optioneel ook kan koelen, verzorgt hij in deze Tiny Houses uitsluitend de verwarming en warm tapwater. De Daikin Altherma 3 is een ‘all-electric’ lucht/water warmtepomp met een vermogen van 6 kW waarmee het warm water in de 180 liter rvs boiler wordt verwarmd of de vloerverwarming op de begane grond en de warmtepompconvectoren op de eerste verdieping. De warmtepomp beschikt tevens over een 2kw geïntegreerde back-up verwarming. De temperatuur is per zone te regelen middels een eenvoudige ruimtethermostaat en via de regeling van de warmtepompconvectoren. De Daikin Altherma HPC warmtepompconvector is te gebruiken in combinatie met vloerverwarming en verwarmt de bovenverdieping. De werking van een warmtepompconvector is vergelijkbaar met die van een traditionele radiator. Het grootste verschil is dat de warmtepompvariant werkt met lagere watertemperaturen wat bijdraagt aan een lager energieverbruik. De radiator heeft een beperkte diepte van 13,5 cm en kan snel een hoog vermogen leveren.

Waarom Daikin?

De klant heeft gekozen voor Daikin aangezien het binnendeel compact kan worden ingebouwd.
Mark Verloop van Loodgietersbedrijf Simon B.V.

Duurzaamheid

In het Haagse Loosduinen zijn op het binnenterrein van het appartementengebouw Harvest elf ‘Tiny Houses’ gerealiseerd. Wonen in het groen, maar toch midden in de stad. De hoge duurzaamheidsambities van de NOM woningen komen naar voren in het gebruik van kruisgelamineerd hout (CLT), een warmtepomp, Thermo Ayous geveldelen en PV-panelen op het dak. E-installateur Van Houwelingen en W-installateur Simon hebben met veel plezier aan deze complete woningen – die gewoon voldoen aan het Bouwbesluit – gewerkt.

Het resultaat

Wat het project bijzonder maakt is dat de Tiny Houses zich midden in de stad bevinden en tegelijkertijd tussen het groen. Een unieke combinatie die wordt versterkt door de woonoplossingen van vandaag de dag. Een project om trots op te zijn waarbij de eindklant maandelijks enorm bespaart op de energiekosten, duurzaamheid centraal staat en sprake is van hoog comfort. Alle partijen zijn trots op deze bijdrage aan een beter milieu en energiebesparing voor de eindklant.

 

product
product

Het eindresultaat

Maak een afspraak met een Daikin erkende installateur

Een airconditioning- of warmtepompinstallateur analyseert je behoefte voor verwarming en/of koeling en bekijkt je woonsituatie. Op die manier wordt de juiste keuze voor je airconditioning- of verwarmingssysteem bepaald, afgestemd op uw behoefte(n).

Volgende case study