Skip to main content

Familie Boiloie helemaal van het gas op de vierkante meter

Aircon Klimaatbeheersing - Spijkenisse

"Wat moet er gebeuren om onze woning van het gas af te halen?" Dat was de vraag van de familie Boiloie uit Brielle aan Aircon Klimaatbeheersing in Spijkenisse. “Een hele duidelijke vraag”, vertelt Jeroen Klop van Aircon. Het gaat om een eengezinshoekwoning uit begin jaren negentig.

“We zagen het als een uitgelezen kans om te laten zien dat warmtepompen wel degelijk goed toe te passen zijn in bestaande woningen.”

Klop: “Een van de argumenten om cv-ketels niet te vervangen door warmtepompen, is dat ze te veel ruimte in zouden nemen. Ook bij familie Boiloie op zolder was de ruimte zeer beperkt, zo onder het schuine dak. Voor ons een uitdaging om de installatie op nauwelijks meer dan een vierkante meter te installeren.” Verder had de familie nog twee wensen: de wens om de leidingen tegen de buitengevel ‘onzichtbaar’ te maken. “De gevel is donker, en ook de plantenbakken moesten in het geheel passen.” Het tweede verzoek was om zo min mogelijk overlast te bezorgen, want er wordt aan huis gewerkt.

Warmtepomp binnendeel

De oplossing

“We hebben eerst de familie begeleid in het isoleren van de woning”, vervolgt Klop. “Wij kijken altijd naar de buitenste schil voordat wij met onze warmtepompen naar binnen stappen. Er lag al vloerverwarming op de eerste en begane grond, maar zoals dat vroeger ging: zonder de vloer te isoleren. Nadat de vloer en de spouwmuren geïsoleerd waren, konden wij aan de slag.”

De aanvoerleiding van de vloerverwarming kwam van het ‘washok’ waar de cv-ketel stond. “Het was passen en meten maar het is ons gelukt om in het washok de Altherma 3 LT-warmtepomp op een vierkante meter te installeren. De ruimte hoefde dus niet verbouwd te worden. Wel hebben we het leidingwerk aangepast naar grotere diameters om te zorgen voor een grotere hoeveelheid waterflow naar de vloerverwarming.” De buitenunit staat in de tuin tegen de zijgevel aan. “We hebben een donkere goot toegepast, zodat deze één wordt met de gevel.”

Waarom Daikin?

Jeroen: “Wij vinden de Altherma 3 dé warmtepomp voor bestaande woningen. Maar, eerlijk is eerlijk, in dit geval kwam de bewoner al met Daikin aan. Hij is ICT’er en had zich verdiept in de Onecta app voor de Altherma. Hij is helemaal lyrisch over de app en de techniek van Daikin. Met de app kun je temperatuur, bedrijfsmodus en afzonderlijke ruimtes afstellen. En ook verschillende tijdschema’s instellen.”

Duurzaamheid

Voor Klop is het vanzelfsprekend om nieuwe warmtepompinstallaties zo duurzaam mogelijk te benutten. “Door de diameters van de cv-leidingen te vergroten haal je meer rendement uit de warmtepomp. Ook hebben we een buffervat in de retour geplaatst. Ook dat verhoogt het rendement flink, je vangt je ontdooicyclus op en je verlaat de startmomenten van het buitendeel. Dat verbetert de COP aanzienlijk: het starten van de compressor zorgt steeds voor een piek in je stroomverbruik. Ook omdat de woning goed geïsoleerd is, is er dus weinig stroom nodig voor een hoog rendement.”

Het resultaat

De bewoner is zeer tevreden, ook met de Onecta app. Door vooraf goed te communiceren wanneer de werkzaamheden tot geluidsoverlast leidden en wanneer niet, kon hij gewoon thuis doorwerken. Voor ons is het een project om trots op te zijn: wij hebben laten zien dat je ook bestaande woningen met een warmtepomp gasloos kunt maken!

Energiezuinige verwarming, warmwater en zomers topkoeling zorgen voor een heerlijk binnenklimaat in een bestaande woning.
Klop

Eindresultaat

Maak een afspraak met een Daikin erkende installateur

Een airconditioning- of warmtepompinstallateur analyseert je behoefte voor verwarming en/of koeling en bekijkt je woonsituatie. Op die manier wordt de juiste keuze voor je airconditioning- of verwarmingssysteem bepaald, afgestemd op uw behoefte(n).

Volgende case study