Skip to main content

Verwarmingssystemen voor nieuwbouwwoningen

Doe een slimme investering: neem een warmtepompsysteem als je een nieuw huis bouwt

Buitendeel van een warmtepompsysteem geïnstalleerd naast het terras

Wil je weten waarom warmtepompen steeds populairder worden als het gaat om verwarmingssystemen voor woningen? Er wordt geen gebruik meer gemaakt van fossiele brandstofsystemen, in het bijzonder bij nieuwbouwwoningen. Warmtepompen hebben minder nadelige gevolgen voor het milieu. Ze zijn duurzamer en bovendien voordeliger.

Om te beginnen moeten we uitleggen wat een warmtepomp is. Warmtepompen zijn kostenbesparend en weinig belastend voor het milieu. Ze zijn een veelzijdige oplossing voor verwarmen, koelen en de warmtapwatervoorziening. De warmte wordt overgedragen aan afgiftesystemen, zoals radiatoren en vloerverwarming, om ervoor te zorgen dat de temperatuur in je woning aan jouw wensen voldoet.

Er zijn verschillende typen warmtepompen, geschikt voor alle soorten huizen. Hiertoe behoren lucht/lucht (meestal airconditioners genoemd), lucht/water en grondgebonden modellen. In nieuwbouwwoningen is de ideale warmtepomp een lucht/water lagetemperatuurwarmtepomp.

Wat zijn lucht/water en grondgebonden warmtepompen?

Lucht/water warmtepompen maken gebruik van de buitentemperatuur om warmte te onttrekken. Dit zijn de meest voorkomende warmtepompen, geschikt voor gebruik in alle soorten huizen: vrijstaand, rijtjeshuizen en appartementen. Er is een beetje elektriciteit nodig, maar slechts ongeveer 25% van de totale gebruikte energie.

Grondgebonden warmtepompen gebruiken een in de grond ingegraven systeem om warmte te onttrekken. Dit maakt ze relevant voor huizen met de nodige grond voor een grondspanningsinstallatie of boorgatinstallatie. Ook hier is een beetje elektriciteit vereist.

Zie voor meer informatie over het verschil tussen lucht/water en grondgebonden warmtepompen ons nieuwsartikel.

Wat zijn de voordelen van het installeren van een warmtepomp in een nieuwbouwwoning?

Als flexibele oplossing voor verwarming, koeling en warm tapwater zijn warmtepompen bij uitstek geschikt voor een nieuwbouwwoning waar je kunt beslissen welke afgiftesystemen je wilt gebruiken, zoals vloerverwarming, convectoren of radiatoren. Al je woonwensen zijn gedekt met slechts één systeem.

Een warmtepomp produceert ook warm tapwater. Een binnenopstelling waarin een warmtapwatertank is geïntegreerd is de standaardvorm. Je kunt warmtepompen combineren met aanvullende warmtebronnen, zoals thermische energieopslagtanks en zonnepanelen voor de productie van warm tapwater. Hierdoor krijg je nog meer rendement. Omdat warmtepompen voornamelijk duurzame energie gebruiken, kunnen ze je energierekening verlagen, en de installatie van een warmtepomp kan de waarde van je woning verhogen.

Hoewel ze minimaal onderhoud nodig hebben, hebben warmtepompen wel het juiste onderhoud nodig om hun levensduur te verlengen.

Naast al hun andere voordelen is een van de grootste voordelen van warmtepompen dat ze flexibiliteit bieden in vorm, grootte en regeling. Het is duidelijk te zien waarom ze de verwarmingsoplossing van de toekomst zijn. Door te kiezen voor een warmtepomp ben je er zeker van dat je huis het hele jaar door energiezuinig, duurzaam en comfortabel is.

Wil je energie besparen met een warmtepomp voor je nieuwbouwwoning?

Vrouw die ontspant in bad
Vrouw glimlacht terwijl ze op het bed ligt