Skip to main content

De invloed van de binnentemperatuur op je fysieke en mentale gesteldheid

Wat is een gezonde binnentemperatuur?

Stelletje dat een bordspel speelt en geniet van een ideale ruimtetemperatuur

Als een ruimte koud of benauwd aanvoelt, voel je je al snel loom en verslechtert je humeur. Maar wist je dat de binnentemperatuur van je woning ook je fysieke en mentale gesteldheid op verschillende manieren kan beïnvloeden?

Wat is de aanbevolen ruimtetemperatuur voor een aangenaam gevoel? De ideale binnentemperatuur zorgt niet alleen voor een aangenaam gevoel, maar heeft ook invloed op je fysieke en mentale gesteldheid. De temperatuur in je woning heeft een uitwerking op je gezondheid en beïnvloedt je lichaamstemperatuur, cognitie, weerstand, mentale gesteldheid en zelfs symptomen van dementie.

Gradaties van welzijn

Je denkt misschien dat de binnentemperatuur niet veel uitmaakt voor je algemene gemoedstoestand, maar denk dan eens aan de laatste keer dat je ergens was waar het te warm of koud was. Misschien was het een evenement in een onaangenaam warme zaal of een gewone werkdag in een kille kantoorruimte. Dat had vast niet alleen invloed op je humeur, maar ook je prestaties.

In het 'Gezond kantoor'-rapport van het Poolse Ecological Building Association wordt een aangename binnentemperatuur gelinkt aan een beter humeur, hogere efficiëntie, meer productiviteit en hogere werktevredenheid. Te warm? Dan voelen medewerkers zich loom en vermoeid. Te koud? Dan kunnen ze zich moeilijk concentreren. Dit blijkt ook uit onderzoeken door de Technische Universiteit in Helsinki en de Lawrence Berkeley National Laboratory. Wetenschappers van deze instellingen kwamen tot de ontdekking dat mensen het productiefst zijn bij een ruimtetemperatuur van 21–22 °C. Met elke graad daarboven daalt de productiviteit met 2 procent.

Wat is een gezonde binnentemperatuur?

Een koud en vochtig huis is een ideale plek voor schimmels. Als de binnentemperatuur lager is dan 16 °C, loop je meer risico op astma of andere ademhalingsproblemen en een temperatuur van minder dan 12 °C kan zelfs gevolgen hebben voor je cardiovasculaire systeem. Een koud huis verhoogt het risico op depressie en verwardheid. Als je last hebt van chronische pijn, kan een te lage binnentemperatuur je symptomen verergeren. Wanneer het te warm en benauwd is in je woning, kun je last krijgen van hoofdpijn of geïrriteerd slimvlies, of kun je je vermoeid voelen of moeilijk concentreren.

Wat is de aanbevolen ruimtetemperatuur voor een aangenaam gevoel?

Wat is de aanbevolen binnentemperatuur? Het hangt een beetje af van de ruimte, maar 20 °C is een goede richtlijn. In een badkamer moet het warmer zijn, tussen de 22 en 24 °C, zodat je geen koudeschok krijgt als je net een warme douche hebt genomen. Slaapkamers van volwassenen moeten koeler zijn, tussen de 16 en 19 °C, omdat onze lichaamstemperatuur daalt wanneer we slapen. Doordat ons lichaam dan minder hard hoeft te werken om af te koelen, slapen we beter. Houd er wel rekening mee dat als je slaapkamer ook je studeerkamer is, je juist moeilijker kunt slapen of studeren als de kamer te koud is.

Slaapkamers van kinderen moet tussen de 17 en 20 °C zijn. Als een kinderslaapkamer te warm is, kan de droge lucht tot ademhalingsproblemen leiden. Bij oudere mensen kan een te warme slaapkamer het risico op een hartaanval, astma en een beroerte vergroten. Uit onderzoek is gebleken dat een hoge omgevingstemperatuur een negatieve invloed heeft op ouderen, waardoor ze bijvoorbeeld moeilijker kunnen opstaan of minder snel kunnen lopen.

Een gebalanceerde temperatuur voor een beter leven

Als je zorgt dat de ruimte waarin je woont, werkt en slaapt de optimale temperatuur heeft, heeft je lichaam weer een zorg minder. Je lichaam is minder energie kwijt het aan het continu regelen van je temperatuur, waardoor je meer energie overhoudt voor andere dingen.

Kies de juiste binnenthermostaat

Het is belangrijk dat je een goede thermostaat hebt om de binnentemperatuur te regelen. Een digitale thermostaat is ideaal, omdat je daarmee de binnentemperatuur nauwkeurig kan bijhouden.

Met de oplossingen van Daikin stel je altijd de juiste temperatuur in, zodat jij en je familie de hele dag door genieten van een aangenaam en gezond binnenklimaat.