Aansluiten op warmtepompen, welke afgiftesystemen zijn geschikt en waarom is dat van belang
Ontdek het in dit nieuwsartikel

Een warmtepomp is een zeer energiezuinige technologie met lage CO2-uitstoot. Het maakt gebruik van duurzame energiebronnen om je woning te verwarmen, te koelen en van warm tapwater te voorzien. Deze energie wordt afgegeven via een afgiftesysteem, zoals radiatoren, vloerverwarming, warmtepompconvectoren en je warmtapwatervoorziening.
In dit artikel kijken we naar enkele van de warmtepompaansluitingen, inclusief de manier waarop ze combineren met een warmtepomp.
Een warmtepomp kan op dezelfde manier worden aangesloten op verwarmingssystemen als een traditionele ketel op fossiele brandstoffen. Het verschil zit hem in hoe hij warmte opwekt, niet hoe hij die verdeelt.
In plaats van fossiele brandstoffen te verbranden om warmte te creëren, absorbeert een warmtepomp warmte uit duurzame bronnen - lucht, grond of water - en gebruikt daarvoor een proces van verdamping en condensatie van koudemiddel. Het resultaat is een efficiëntere, schonere vorm van verwarming.
Een warmtepomp combineren met radiatoren
Er zijn twee typen radiatoren: hogetemperatuur en lagetemperatuur.
Hogetemperatuurradiatoren kun je gewoonlijk aantreffen in oudere gebouwen. Het water daarin wordt verwarmd tot tussen de 60 en 70°C.
Een hogetemperatuurradiator kun je gebruiken met een hogetemperatuurwarmtepomp of een hybride warmtepomp. Deze combineert een warmtepomp met een cv-ketel. Deze hybride oplossing versterkt het systeem automatisch naar behoefte om het rendement te maximaliseren en tegelijkertijd hogere temperaturen te bereiken.
Tegenwoordig bestaan er veel hoge- en middentemperatuur warmtepompen die een voorlooptemperatuur boven de 60°C leveren. Deze warmtepompen zijn ideaal voor aansluiting op een bestaand leidingsysteem en oudere verwarmingssystemen. Warmtepompen werken ook perfect met lagetemperatuurradiatoren, die je meestal in nieuwere huizen aantreft. In beide gevallen circuleert het verwarmde koudemiddel door een warmtewisselaar, die de warmte overdraagt aan water. Dit circuleert dan door leidingen naar de radiatoren.
Warmtepompen met vloerverwarming
Een warmtepomp in combinatie met hydronische vloerverwarming kan een perfecte manier zijn om een woning te verwarmen. Warmtepompen zijn het meest rendabel bij lagere temperaturen, en vloerverwarming werkt bij veel lagere temperaturen dan radiatoren.
Vloerverwarming is ook energiezuinig en comfortabel.
Hydronische vloerverwarming is uitstekend te combineren met een warmtepomp. Het vereist een minimum aan energie en dat kan grotendeels worden geleverd uit duurzame bronnen.
Warmtepompconvectoren
Een andere optie als afgiftesysteem is een warmtepompconvector (HPC), ook bekend als een ventilatorconvector. Deze is vergelijkbaar met een radiator, in die zin dat beide convectie gebruiken om een kamer te verwarmen. Het proces verloopt echter veel sneller met een HPC, omdat er een kleine ventilator achter zit, die de verwarmingscyclus versnelt. Hij kan dus dezelfde kamertemperatuur realiseren als een traditionele radiator, maar met een lagere watertemperatuur binnenin, wat energiebesparing oplevert.
Een warmtepompconvector is compatibel met vloerleidingen en radiatoren in een installatie met meerdere zones, of hij kan verouderde radiatoren vervangen wanneer hij gecombineerd wordt met lagetemperatuurwarmtepompen. Het geeft je het hogere vermogen van een lagetemperatuurwarmtepomp voor een maximaal rendement.
De juiste warmtepompaansluiting kiezen
Uiteindelijk hangt de keuze van de beste afgiftesystemen om te combineren met je warmtepomp af van jou, je woning, je budget en je behoeften. Maar het goede nieuws is dat er, ongeacht je vereisten, een afgiftesysteem voor jou is.
We raden altijd aan om je opties met je installateur te bespreken, inclusief de mogelijke afgiftesystemen. Op die manier weet je zeker dat je de juiste oplossing voor je woning hebt.

