Skip to main content

Zijn airco's (lucht/lucht warmtepompen( beter voor renovatieprojecten of nieuwbouwwoningen?

Zwanger echtpaar kletst gezellig terwijl de vrouw op een stoel zit

Met lagere bedrijfskosten, een hoger energierendement en een lange levensduur is er een warmtepomp voor elk type woning. De vraag is: zijn warmtepompen beter geschikt voor renovatieprojecten of nieuwbouwwoningen?

Als je een lucht/lucht warmtepomp installeert, profiteer je direct van een aantal voordelen, van een hoger energierendement tot lagere kosten. Maar is zo'n pomp nou vooral geschikt voor renovatieprojecten of nieuwe woningen? Kort gezegd: allebei.

Een lucht/lucht warmtepomp kan zowel koelen als verwarmen. In de winter onttrekt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht en verdeelt deze in de woning. Op warme dagen werkt het systeem omgekeerd en wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken en naar buiten afgevoerd om de woning te koelen. Warmtepompen werken op elektriciteit en gebruiken een koudemiddel om warmte over te dragen, voor een aangename temperatuur het hele jaar door.

Bij nieuwbouwwoningen is de bouwfase het ideale moment om een lucht/lucht warmtepomp te installeren. Er zijn verschillende binnendelen waar je uit kunt kiezen:

  • Wandmodel
  • Vloermodel
  • Plafondinbouwmodel

De wandmodel warmtepompen van Daikin zijn fluisterstil. Maar ook als design belangrijk voor je is, kun je je hart ophalen, want de wandmodellen zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen. Enkele van onze wandgemonteerde binnendelen hebben zelfs bekende prijzen gewonnen, zoals de Red Dot Award, iF Award of Good Design Award.

De vloermodellen kunnen vrijwel overal in de woning gemonteerd worden. Dankzij het compacte formaat passen ze gemakkelijk onder een kozijn of schuin plafond.

De kanaalmodellen van Daikin bieden maximale flexibiliteit en een uitstekend rendement en zijn daarmee ideaal voor ruimtes met beperkte installatiemogelijkheden of een onregelmatige indeling.

Zwanger echtpaar speelt een videogame in de slaapkamer
Zwanger echtpaar staat aan het aanrecht te koken en te kletsen

Onze systemen zijn ook geschikt voor bestaande gebouwen en oude woningen. Voor een efficiënte werking van de warmtepomp moet je woning goed geïsoleerd zijn. Een slecht geïsoleerde woning heeft veel warmteverlies en vereist daardoor een grotere warmtepomp die duurder is in aanschaf en bedrijf.

Je kunt een lucht/lucht warmtepomp gebruiken om je energierekening te verlagen, met behoud van je bestaande verwarmingssysteem. Je kunt bijvoorbeeld een multi-splitsysteem en zonnepanelen koppelen aan een bestaand systeem met cv-ketel. In de lente of herfst hoef je dan alleen maar de radiator of ruimtethermostaat lager te zetten. Het multi-splitsysteem is dan krachtig genoeg om aan de vraag te voldoen. In hartje winter of als het een poosje erg koud is, kun je de radiatoren weer omhoog zetten indien nodig, zodat ze de lucht/lucht warmtepomp kunnen aanvullen als secundaire warmtebron.

Dus of je nu een nieuwbouwwoning hebt of niet, met een Daikin warmtepomp profiteer je het hele jaar door.