Skip to main content

Onze wereldwijde geschiedenis

Daikin: Werken aan een gezondere en duurzamere samenleving sinds 1924

Een geschiedenis van innovatie

Sinds de oprichting van Daikin, nu bijna een eeuw geleden, is het onze missie om de lucht om ons heen te optimaliseren. We hebben onze deskundigheid altijd ingezet om het leven van mensen te verbeteren en bij te dragen aan een gezondere, duurzamere samenleving.

Akira Yamada richtte in 1924 Osaka Kinzoku Kogyosho Ltd op, dat in 1963 werd omgedoopt tot Daikin. In 1933 deden we al onderzoek naar het gebruik van fluorkoudemiddelen. Het was het begin van een zoektocht om de meest comfortabele, energiezuinige vrieskasten en koelinstallaties te ontwikkelen.

Japanse forenzen behoorden in 1936 tot de eersten die hiervan profiteerden, want toen introduceerden we de Mifujirator, die voor airconditioning in treinen zorgde. En sindsdien bouwen we voort op die eerste innovaties.

De basis voor leiderschap

In de jaren vijftig richtten we ons op innovatie. Begin jaren zestig waren wij de eerste Japanse fabrikant die op zichzelf staande en gesloten airconditioners in massa produceerde. Zeven jaar later introduceerden we de eerste airconditioner op basis van warmtepomptechnologie, waarmee we de basis legden voor ons leiderschap op dit gebied.

In de jaren zeventig begon de wereldwijde uitbreiding van Daikin met de eerste buitenlandse vestiging in het Belgische Oostende: Daikin Europe N.V. Dit bedrijf had als opdracht om producten voor de Europese markten te ontwikkelen, te vervaardigen en op de markt te brengen. In 1982 introduceerden we in Japan de eerste unit met variabel koudemiddelvolume (VRV), een energiezuinige, flexibele oplossing voor elk gebouw.

Begin jaren negentig begon Daikin Europe aan een snelle uitbreiding. We richtten dochterondernemingen op in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Ons succes was te danken aan onze populaire, energiezuinige commerciële VRV-systemen, de groeiende vraag naar residentiële airconditioning en onze uitstekende samenwerking met installateurs.

Inspelen op veranderende behoeften

Rond 2005 begonnen we ons assortiment verder uit te breiden met verwarmings- en vriesproducten. In Europa was de vraag naar verwarming nog steeds veel groter dan de behoefte aan airconditioning. Hoewel de verwarmingsmarkt voornamelijk werd bediend door fabrikanten van olie-, gas- of houtinstallaties, gebruikten wij onze technologie om de Daikin Altherma lucht/water-warmtepomp te ontwikkelen. Die brachten we in 2006 op de markt en daarmee boden we huiseigenaren een eenvoudige, duurzame oplossing om te verwarmen en koelen.

Ook in de wereld van de koudetechniek veranderde er van alles. Wij zagen de mogelijkheden van totaaloplossingen voor verwarming, koeling en koudetechniek en begonnen die op de markt te brengen met de introductie van het Conveni-Pack. Onze systemen boden enorme energiebesparingen, vooral in de koudere seizoenen, wanneer supermarkten de warmte van hun vriesinstallaties konden gebruiken om hun winkels te verwarmen.

Een wereldleider, zowel toen als nu

Tussen 2016 en 2018 nam Daikin vier Europese koudetechniekfabrikanten over: Zanotti, Tewis, Hubbard en AHT. Hierdoor konden we duurzame producten leveren voor de hele koudeketen, inclusief transportkoeling en supermarktvriescabines.

Hoewel Daikin Europe vanaf het begin R&D-activiteiten had, hebben we dit deel van onze activiteiten in 2011 geformaliseerd met het EMEA Development Centre. Het centrum is tegenwoordig de wereldwijde R&D-leider voor verwarmings- en koudetechniek op basis van warmtepompen.

Daikin, dat altijd vooroploopt in innovatie en duurzaamheid, kondigde in 2021 zijn Fusion 2025-plan aan. Daarmee blijven we aan kop bij de transitie naar een CO2-neutrale samenleving en blijven we trouw aan onze oorspronkelijke missie.