Skip to main content

Daikin publiceert details over koelinstallaties

Een nieuwe reeks webinars van Daikin, die deze maand van start gaat, is bedoeld om informatie en ondersteuning te bieden aan klanten en adviseurs die hun koelinstallatie willen upgraden of vernieuwen voor comfort- en procestoepassingen. Deskundigen leggen uit hoe de oplossingen van Daikin kunnen worden ingezet om te voldoen aan specifieke koelvereisten. Ook geven ze een overzicht van de nieuwste productreleases voor luchtgekoelde koudwatermachines met uitsluitend inverter schroefcompressor (EWAD/H/S-TZ D) en met scrollcompressor (EWAT-B- C).

De reeks webinars van Daikin gaat van start met twee webinars, die binnenkort op aanvraag te bekijken zijn:

  • 21 juni: Hydronische systemen en trends op het gebied van energierendement in comfortkoeltoepassingen
  • 28 juni: Proceskoeling: toenemende energiekosten en behoefte aan betrouwbaarheid.

Inzicht in de prestaties van gebouwen

In de loop van de geschiedenis zijn gebouwen geëvolueerd om aan veranderende sociale behoeften te voldoen. De opkomst van de wolkenkrabber 100 jaar geleden is een treffend voorbeeld, met de opkomst van staalskeletbouw als een nieuwe technologie die bedoeld was om de schaarste aan onroerend goed in groeiende steden te overwinnen. Het uitbreiden van onroerend goed naar de derde dimensie maakte een uitzonderlijke groei mogelijk in een beperkte voetafdruk.

De bouwsector gaat nu een nieuw tijdperk van verandering in, dat wordt gekenmerkt door de zoektocht naar optimalisatie van elk aspect van prestaties, van energieverbruik tot CO2-reductie en ecologische voetafdruk. Dit geldt in het bijzonder voor commerciële en residentiële gebouwen. Deze zijn onderhevig aan steeds strengere regelgeving, gericht op het stimuleren van veranderingen die worden opgelegd door de noodzaak om hulpbronnen zoals water, energie en land te optimaliseren en om schone lucht te garanderen.

De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2-uitstoot in de EU. In 2021 nam de EU het besluit om de regels voor de energieprestatie van gebouwen af te stemmen op de Europese Green Deal. De EU heeft zich tot doel gesteld om het gebouwenbestand van de EU tegen 2050 koolstofvrij te maken. Hiervoor heeft zij een routekaart opgesteld met tussentijdse doelstellingen, te beginnen vanaf 2030, wanneer de "Fit for 55"-doelstellingen moeten worden gehaald.

Terwijl 40% van het Europese energieverbruik voor rekening komt van het gebouwenbestand, is 80% van het energieverbruik van een gebouw afkomstig van de verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC). Het verbeteren van de energieprestaties en de totale CO2-voetafdruk van HVAC-systemen is van vitaal belang om de Green Deal-ambities van de EU te behalen.

De noodzaak om de energieprestaties van HVAC-systemen aan te pakken geldt net zo goed voor industriële gebouwen. Hydronische systemen worden op grote schaal gebruikt als onderdeel van het productieproces, in sectoren variërend van de petrochemische en farmaceutische industrie tot de voedingsmiddelen- en drankensector en datacenters. In al deze bedrijfstakken kunnen hydronische systemen de fabrieken, laboratoria of andere faciliteiten voorzien van de vereiste koeling of verwarming voor een bepaald proces of een bepaalde activiteit.

Hydronische systemen zijn met name belangrijk in faciliteiten waar een strikte temperatuur- en vochtigheidsregeling vereist is om de kwaliteit van een product te garanderen, en om personeel te beschermen in faciliteiten waar bepaalde industriële processen worden uitgevoerd, of om de betrouwbaarheid van bedrijfsapparatuur te garanderen.
Voor systemen met een grote energiebehoefte is controle over de bedrijfskosten ook van cruciaal belang. Het stelt bedrijven in staat om het beste product of de beste service aan te bieden en tegelijkertijd de kosten laag te houden om financiële stabiliteit te garanderen. Van de uitdagingen waar bedrijven vandaag de dag voor staan, zijn de stijgende energiekosten waarschijnlijk de belangrijkste, in combinatie met de druk om snel koolstofvrij te worden in lijn met de klimaatdoelstellingen om de planeet te beschermen.

Hydronische systemen: de opties op een rijtje

Bij het upgraden, vernieuwen of bouwen van een nieuw hydronisch systeem voor comfort en proceskoeling is het belangrijk om weloverwogen keuzes te kunnen maken op het gebied van duurzaamheid en gebouwprestaties. Er is behoefte aan inzicht in het rendement van hydronische systemen (en daarmee de koudwatermachines) om de bedrijfskosten laag te houden, met de geruststelling dat de keuze voor een hydronisch systeem de ecologische transitie in gebouwen ondersteunt. Tijdens de webinars demonstreert Daikin hoe de oplossingen en technologie van Daikin ervoor zorgen dat de hydronische systemen met het hoogst mogelijke rendement werken. Daarnaast wordt in de webinars aandacht besteed aan het belang van de algehele betrouwbaarheid van het systeem tijdens de gehele levenscyclus van de koelinstallatie.

Bovendien vormen ook de bedrijfsomstandigheden van een koelinstallatie een belangrijke parameter bij de specificatie van apparatuur. Units die zijn ontworpen voor standaard comfortcondities, die werken bij 35°C omgevingstemperatuur, met een wateruittredetemperatuur van de verdamper van 7°C (intredetemperatuur 12°C), kunnen in veel gevallen niet efficiënt werken in omstandigheden die buiten het ontwerp vallen. Het resultaat is hogere bedrijfskosten. Een andere belangrijke factor is de benodigde installatieruimte van de units (d.w.z. de voetafdruk van de unit). De nieuwste luchtgekoelde units van Daikin bieden hierop een antwoord met een ongeëvenaarde flexibiliteit in werkingsbereik, binnen een compacte ruimte.

Deelnemen aan de webinars

De webinars zijn gratis toegankelijk. De eenvoudig te bekijken webinars bestaan uit vooraf opgenomen video's en duren ongeveer 20 minuten. Er zijn ook taalspecifieke ondertitels beschikbaar.

Om zeker te zijn van een plaats kunt u zich aanmelden via: https://seminars.daikin.eu/#!/authenticate/register?eventId=315.

Meer nieuwsartikelen