Skip to main content

Daikin helpt bij het streven naar CO2-reductie met de lancering van een nieuw VRV heat recovery systeem

Daikin heeft meer details bekendgemaakt over zijn nieuwe VRV 5 heat recovery systeem, dat in juli is gelanceerd en de nieuwste evolutie van de VRV-technologie (Variable Refrigerant Volume) die 40 jaar geleden voor het eerst door Daikin werd ontwikkeld. De oplossing voor klimaatregeling is speciaal ontworpen om de CO2-voetafdruk van commerciële gebouwen aanzienlijk te verlagen en richt zich op het verlagen van zowel de directe als de indirecte milieu-impact. Niettemin biedt het een ongeëvenaarde eenvoud en flexibiliteit in ontwerp en installatie, waarvoor VRV-systemen worden geprezen.

Verminderen van directe en indirecte uitstoot

Om het koolstofvrij maken van gebouwen te bevorderen, moeten nieuwe systemen zowel de directe als de indirecte impact van CO2eq verlagen. Daikin richt zich op het maximaliseren van de operationele efficiëntie in dagelijkse omstandigheden, met een minimale impact. De nieuwe oplossing heeft een toonaangevend seizoensrendement, met een prestatieverhoging van 13% ten opzichte van de vorige generatie. Bovendien biedt het uiterst efficiënte 3-pijps warmteterugwinningssysteem van Daikin, dat gelijktijdig koelen en verwarmen mogelijk maakt, individuele comfortbesturing en nagenoeg gratis verwarming door warmte te verplaatsen van zones die gekoeld moeten worden naar zones die verwarmd moeten worden. Bovendien hebben de VRV-systemen van Daikin geen energieverslindende pompen nodig en hebben ze slechts twee energieoverdrachtsstappen (van lucht naar koudemiddel en van koudemiddel terug naar lucht), waardoor verliezen worden geminimaliseerd en het algehele systeemrendement verder wordt verhoogd.

Om ook de potentiële directe impact van het systeem aanzienlijk te verminderen, is de VRV 5 heat recovery speciaal ontwikkeld voor het koudemiddel R-32 met een lager Global Warming Potential (GWP). R-32 transporteert warmte niet alleen effectiever dan R-410A, waardoor een lagere koudemiddelvulling mogelijk is, het heeft ook een lager Global Warming Potential (GWP), wat leidt tot een vermindering van de potentiële directe CO2eq-uitstoot van het systeem tot 71%. R-32 is ook een koudemiddel met slechts één component, wat de circulaire economie ondersteunt omdat het gemakkelijk terug te winnen en te recyclen is.

Deze combinatie van prestatieontwikkelingen en technologieën betekent dat de VRV 5 heat recovery de ideale oplossing is voor projecten waar milieu-impact een prioriteit is, zoals projecten die een BREEAM-, LEED- of WELL-accreditatie willen behalen.

Flexibel voor elk commercieel gebouw

De Daikin VRV 5 heat revovery biedt ook het beste ontwerp- en installatieveelzijdigheid in zijn klasse, wat betekent dat hij geschikt is voor een grote verscheidenheid aan gebouwen en installatieruimtes. Het systeem heeft een groot temperatuurbereik bij temperaturen tot +46°C bij koelen en tot -20°C bij verwarmen. Hij kan ook een externe statische druk (COP) tot 78 Pascal (Pa) leveren, zodat de unit kan worden geïnstalleerd met leidingen naar buiten, in kleine ruimtes of achter roosters. Hij beschikt ook over vijf lage geluidsstappen tot 40 db(A) in geluidsdruk, waardoor installatie in overeenstemming met stedenbouwkundige vereisten mogelijk is, terwijl het comfortniveau wordt verhoogd.

VRV 5 heat recovery biedt dezelfde lange leidingen als de huidige VRV-serie en zelfs kleinere leidingdiameters, waardoor de benodigde installatieruimte nog kleiner wordt. Het biedt het breedste assortiment buitendelen op de markt, met verwarmingscapaciteiten tot 90kW. En dankzij Daikins Shîrudo-technologie kan deze worden gebruikt voor kleine kamers en ruimtes.

Bovendien is de VRV 5 heat recovery snel geïnstalleerd. Dankzij de doorstroomaansluiting van de BSSV-boxen wordt het aantal hardsoldeerpunten verminderd, evenals het aantal benodigde koudemiddelaftakkits.

Gemoedsrust

De Shîrudo-technologie biedt de veelzijdigheid om het binnenklimaat van elke kamer of elk oppervlak nauwkeurig te regelen zonder extra overwegingen, in het veld geleverde apparatuur of tijdrovende onderzoeken. Met de in de fabriek geïntegreerde maatregelen voor koudemiddelrespons en de eenvoudige validatie via de Xpress-software, garandeert Daikin kant-en-klare naleving van de specifieke IEC-productnorm. Hoe werkt Shîrudo-technologie? In het onwaarschijnlijke geval dat er koudemiddel lekt, wordt dit onmiddellijk gedetecteerd en het betreffende deel van de installatie geïsoleerd. Dit minimaliseert de hoeveelheid koudemiddel die lekt en betekent dat alleen de units in het getroffen deel van het systeem worden uitgeschakeld, terwijl de rest blijft werken.

Slimme binnendelen en afstandsbedieningen voor een alles-in-één oplossing

VRV 5 heat recovery is compatibel met een moderne reeks speciaal ontworpen R-32 geoptimaliseerde binnendelen en biedt maximale flexibiliteit voor alle kamerconfiguraties. Ook ventilatiesystemen kunnen in het systeem worden geïntegreerd om de kwaliteit van de binnenlucht (IAQ) verder te verbeteren en een gezonder binnenklimaat te creëren.

Om de bediening zo eenvoudig mogelijk te maken, zorgen gebruiksvriendelijke en intuïtieve afstandsbedieningen ervoor dat het systeem op de meest comfortabele en efficiënte manier werkt. Daikins mini-BMS, de intelligente Touch Manager (ITM), integreert gemakkelijk klimaatregeling en apparatuur van derden in één systeem. Met zowel lokale als cloudgebaseerde toegang kunnen gebouwbeheerders de gebouwsystemen vanaf elke locatie bedienen via het aanraakscherm, intranet of internet.

De toegevoegde waarde voor adviseurs en installateurs van VRV 5 heat recovery komt van de ondersteuning die Daikin biedt. Een breed scala aan tools, zoals BIM-objecten en softwaretools met plattegronden, maken systeemontwerp en -selectie eenvoudig, met volledige project- en technische ondersteuning door de expertteams.

Er is nog nooit zoveel aandacht geweest voor de ondersteuning van het CO2-vrij maken van gebouwen en de HVAC-R-markt heeft een belangrijke rol te spelen. Het is aan ons allemaal om beschikbare oplossingen, zoals de VRV 5 heat recovery, toe te passen en onze deskundige teams staan klaar om u te helpen nu actie te ondernemen.
George Dimou, VRV systems product manager bij Daikin

Meer nieuwsartikelen