Skip to main content

Daikin Europe N.V. rapporteert 20% omzetgroei

Brussel, 10 mei 2023 - Daikin Europe N.V. heeft zijn financiële groepsresultaten bekendgemaakt voor het boekjaar 2022, dat eindigt op 31 maart 2023. Gedreven door de sterke vraag naar koolstofarme verwarmings- en koelingsoplossingen, rapporteert Daikin een aanzienlijke groei van haar EMEA-omzet met 20%. Die bedraagt nu 5,2 miljard euro, het beste resultaat van het bedrijf ooit.
 

Daikin Europe is marktleider in airconditioning, verwarming, ventilatie en koeling (HVAC&R) in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

Daikin rapporteert een aanzienlijke algemene omzetgroei in EMEA, ondanks de voortdurende wereldwijde uitdagingen, waaronder een aanhoudend tekort aan onderdelen, verstoringen in de toeleveringsketen, een energiecrisis in Europa met recordhoge gasprijzen, hoge inflatie en een lagere koopkracht.

Ondanks uitdagende economische tegenwind overtreft de sterke groei van Daikin Europe in 2022 de ambitieuze doelstellingen van ons strategisch vijfjarenplan FUSION 25. Onze innovaties op het gebied van koolstofarme verwarming en koeling, ontwikkeld in en voor EMEA, blijven de energietransitie in de regio mogelijk maken.
Masatsugu Minaka, Chairman of the Board of Daikin Europe N.V. en Senior Executive Officer, Daikin Industries Ltd.

Versterkte positie als marktleider

In het residentiële segment versterkte Daikin zijn positie als marktleider. De vraag naar warmtepompen in de Europese markt groeide sneller dan ooit - meer dan 40% in vergelijking met 2021, een effect van de EU-maatregelen om gebouwen koolstofvrij te maken en sneller onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Daikin veroverde extra marktaandeel door sneller dan de concurrentie te investeren in Europese productiecapaciteit.

  • De omzetgroei in het residentiële verwarmingssegment wordt voornamelijk aangedreven door de Daikin lucht/water warmtepompsystemen (Daikin Altherma). Deze zijn al vele jaren populair in nieuwbouwwoningen en hebben nu ook hun intrede gemaakt op de renovatiemarkt als volwaardige alternatieven voor alle soorten verwarmingssystemen op fossiele basis.
  • Toenemende populariteit van de Daikin split airconditioningsystemen voor woningen als energiezuinige verwarmingsoplossingen. Deze eenheden zijn lucht/lucht warmtepompen die zowel koelen als verwarmen.
Met de toenemende vraag naar warmtepompen was onze leverings- en productieorganisatie in staat om de productie te verhogen tot boven de oorspronkelijke plannen, ondanks de moeilijke en onregelmatige aanvoer van onderdelen. Als gevolg hiervan realiseerden we een omzetgroei van meer dan 150% voor warmtepompen in vergelijking met het vorige boekjaar.
Takayuki Kamekawa, Vice-President Sales van Daikin Europe

In het commerciële segment vertoonde de Europese markt post-COVID nog steeds instabiliteit met betrekking tot investeringen in de detailhandel en horeca. De sterkste troeven van Daikin bleken de goed gepositioneerde reeks voor lichte commerciële toepassingen, zoals kleine datacenters en magazijnen en de goede beschikbaarheid van grote commerciële VRV-systemen.

In het koelsegment had de lage vraag van de detailhandel in levensmiddelen een negatieve invloed op de resultaten van Daikin Europe's dochteronderneming AHT. Er zijn belangrijke acties ondernomen om dit effect in de toekomst te beperken, door gedifferentieerde en geïntegreerde aanbiedingen te ontwikkelen.

Daikin bleef ook haar capaciteiten op het vlak van dienstverlening versterken. In 2022 nam haar Italiaanse dochteronderneming Landi S.p.A, een technische dienstverlener, over en verwelkomde 50 nieuwe collega's in de regio Lombardije, Italië.

Investeringen in nieuwe fabrieken en bestaande productielocaties

In 2022 bleef Daikin Europe investeren in Europa en de EMEA-regio, in lijn met haar nabuurschapsstrategie. Daikin ziet deze strategische richting als een belangrijke reden waarom het bedrijf in staat is om de meest nadelige gevolgen van wereldwijde problemen met de toeleveringsketen af te wenden. In het voorgaande jaar kondigde Daikin Europe aan:

  • Investeringen van meer dan 90 miljoen euro om de activiteiten in de warmtepompfabrieken in België, Duitsland, Tsjechië en Turkije uit te breiden.
  • Een investering van 300 miljoen euro in een nieuwe fabriek voor warmtepompen voor woningen in Polen. De voltooiing is gepland voor april 2024 en de nieuwe fabriek zal in juli 2024 operationeel zijn.
  • De opening van haar eerste fabriek in het Koninkrijk van Saoedi-Arabië, Daikin Europe's tweede fabriek in het Midden-Oosten na Dubai. Het bedrijf produceert luchtbehandelingskasten en energiezuinige apparatuur die essentieel is voor toegepaste airconditioningoplossingen voor in grote ruimtes.
Onze strategie om prioriteit te geven aan O&O en productie van koolstofarme HVAC&R-innovaties dicht bij de markten die we bedienen, is duidelijk de juiste richting.
Wim De Schacht, Vice-President Service & Solutions en Corporate Affairs van Daikin Europe N.V.

Aankomend 50-jarig jubileum: decennialange opeenvolgende groei in EMEA

De sterke groei in 2022 overtreft de ambities van Daikin Europe's strategische vijfjarenplan FUSION 25. Om gelijke trend te houden met haar ambitieuze groeitraject, verwelkomde de Daikin Europe groep in 2022 meer dan 1.200 nieuwe werknemers in de gehele EMEA-organisatie, waardoor het personeelsbestand met ongeveer 10% groeide. Het bedrijf blijft al haar functies versterken en is van plan om vóór 2030 7.000 mensen aan te werven, waardoor haar talentenpool binnen EMEA groeit van 13.700 naar 20.000 werknemers.

In oktober 2023 viert de Daikin Europe groep haar 50-jarig bestaan. Als marktleider hebben wij altijd onze verantwoordelijkheid genomen om de behoeften van onze gemeenschappen, klanten en werknemers op de eerste plaats te zetten. We zijn er trots op dat deze aanpak heeft geresulteerd in decennialange opeenvolgende groei in EMEA.
Toshitaka Tsubouchi, president van Daikin Europe N.V.

Meer nieuwsartikelen