Skip to main content

Dit moet je weten voor 2050

Samen zijn we in no-time klaar voor de toekomst.

Het tijdperk van fossiele energie is geweest.

De Nederlandse overheid heeft als doelstelling een transitie naar een CO₂ arme energievoorziening in 2050. Daikin Nederland onderschrijft die ambitie volledig. Duurzaamheid zit in het DNA van onze organisatie en Daikin is in de energietransitie dan ook partner voor overheid, installateurs, adviseurs en eindgebruikers. We nemen onze verantwoordelijkheid als koploper in technologie en delen actief kennis en informatie.

Doelstellingen

DOELSTELLINGEN

Samenwerking

SAMENWERKING

Afspraken

AFSPRAKEN

Toekomst zonder gas

TOEKOMST ZONDER GAS

Na de verdragen van Kyoto en Parijs, onderschrijft Daikin dan ook volledig de nieuwe doelstelling van de Nederlandse overheid: een gasloos Nederland in 2050. Wij zien dat deze ambitie technologisch haalbaar is. Sterker nog: op dit moment al hebben we de producten en de kennis in huis om de transitie door te voeren. Maar het vraagt van alle betrokken partijen – overheden, installateurs, woningcorporaties en de eindgebruikers zelf – nog wel een behoorlijke inspanning om deze opgave daadwerkelijk te realiseren. De wereld verandert, de markt moet helemaal om. Daikin neemt daarbij graag het voortouw. Vanuit onze ervaringen in het verleden zijn wij ervan overtuigd dat we ook deze uitdaging aankunnen. We anticiperen op alle ontwikkelingen en delen graag onze kennis.

EEN GREEP UIT ONZE CASES

Onze must-reads.

'Met de Daikin warmtepomp besparen we wel 700 m3 gas per jaar'

'Met de Daikin warmtepomp besparen we wel 700 m3 gas per jaar'

Ton Kerkhof koos met de Daikin Intergas Hybride warmtepomp voor de duurzame nieuwe manier van verwarmen. Met 700 m3 minder gasverbruik plus een lagere CO2-uitstoot in het eerste jaar is hij dik tevreden over zijn verantwoorde keuze.  “Een zuinig gebruik van aardgas is iets dat we allemaal zouden moeten overwegen.”

Het milieu gaat Ton Kerkhof aan het hart. Zowel in zijn werk voor Rijkswaterstaat als thuis in Brabant kiest hij waar mogelijk voor oplossingen die de natuur zo min mogelijk aantasten. Dat sommige daarvan ook meteen een besparing in de portemonnee opleveren, maakt het dubbel interessant om te gaan voor duurzaamheid.

Toen de 20 jaar oude cv-ketel in 2016 toe was aan vervanging, besloot hij al snel te gaan voor een andere methode van verwarmen. Deze zou bovendien meer rendement moeten opleveren voor de 28 zonnepanelen die hij in de afgelopen jaren heeft laten plaatsen op zijn vrijstaande woning met bijgebouw. Een systeem dat zonne-energie en een lager gasverbruik combineert, was de ultieme oplossing.

Na een online zoektocht vond hij bij Daikin exact de hybride warmtepomp die aan al zijn eisen voldeed. ,,Mede dankzij mijn broer die al begonnen was om informatie te verzamelen over het systeem. We kenden niemand die de sprong naar het nieuwe verwarmen al had gewaagd, maar ik had alle vertrouwen in Daikin. Dit staat niet voor niets bekend als de Mercedes onder de koelsystemen. Zeker in combinatie met de Intergas cv-ketel durfde ik de omschakeling wel aan.”

De warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Door middel van verdamping en condensatie wordt in een gesloten koudemiddelcircuit een thermodynamische cyclus gecreëerd. Hierdoor wordt de warmte van een laag naar een hoog temperatuurniveau gepompt en overgebracht naar de centrale verwarming.

,,Ons gasverbruik lag op jaarbasis altijd rond de 2000 kubieke meter. Het eerste jaar met de Daikin warmtepomp hebben we dit al met circa een derde terug kunnen brengen wat een besparing op de gasrekening heeft opgeleverd van zo’n 400 euro. Een mooi begin en een goed eerste resultaat waarmee we zeker blij zijn. De verwachting is dat we ons gasverbruik nog verder kunnen laten dalen als we het systeem middels de thermostaat nog beter kunnen aansturen. In het begin had dat even wat voeten in de aarde omdat deze niet zelfregulerend is.”

De warmtepomp hangt inmiddels ook op een plek waar hij het best presteert. ,,In overleg met installateur Zuidpool Koudetechniek is hij geplaatst naar die kant van het huis waar zo min mogelijk hinder van weersinvloeden ontstaat en het condenswater makkelijk weg kan. Zo maken we optimaal gebruik van onze pomp.” Dat Sander Klein, sales engineer van Daikin na de installatie persoonlijk poolshoogte kwam nemen, noemt hij service. ,,Het geeft een prettig gevoel dat het bedrijf zich betrokken voelt bij zijn klanten en checkt of alles naar behoren functioneert. Ik kan niet anders dan tevreden zijn over hoe alles is gerealiseerd en over hoe de aanloop is geweest. En het is ook nog heel fi jn dat je als koper overheidssubsidie kunt krijgen als je overgaat op de aanschaf van een warmtepomp. Dat stimuleert om nog zuiniger met ons milieu om te gaan. De investering denk ik binnen zes jaar te hebben terugverdiend.”

Met zijn enthousiasme heeft Ton Kerkhof meer familieleden warm kunnen maken. Ook twee broers hebben de stap naar het nieuwe verwarmen al gezet.

Van verouderde cv-ketel naar hypermoderne Intergas Hybride

Duurzaamheid en comfort gaan hand in hand

Van verouderde cv-ketel naar hypermoderne Intergas Hybride

‘Maak je geen zorgen, wij regelen alles.’ Met die boodschap kondigde Woningbouwvereniging Nederweert de renovatie aan van 24 aanleunwoningen. Die werden volledig gestript. Bewoners moesten voor drie weken hun appartementen verlaten. Zo ook mevrouw Janssen-Rutjens (90). Ze heeft haar intrek inmiddels weer genomen en kijkt tevreden terug op de renovatie: “Ik hoefde inderdaad nergens naar om te kijken. Het is perfect verlopen.”

De renovatie moest de aanleunwoningen comfortabeler én duurzamer maken. Extra dakisolatie en zonnepanelen stonden al op het programma. Daarnaast moest er een systeem komen dat zowel kan verwarmen als koelen. Want de hitte in de zomer was voor veel bewoners vaak te veel. Zo kwam de woningbouwvereniging in contact met Kessels Installaties, ook uit Nederweert. Lisette Kessels: “We hebben verschillende mogelijkheden onderzocht en kwamen uit op de hybride-oplossing met warmtepomp. Voor het koeltechnische gedeelte hebben we onze partner AIR GROUP uit Breda ingeschakeld.”

Groot verwarmingsoppervlak

Waar een traditionele cv-ketel water verwarmt tot 90 graden, gaat een Daikin Intergas Hybride maar tot 40 graden. “Je hebt daarom een groot verwarmingsoppervlak nodig”, vertelt Cor van der Vliet van AIR GROUP. “Dus grote radiatoren om de warmte te verspreiden of nog beter: vloerverwarming. Bij renovatieprojecten is het aanleggen van vloerverwarming vaak lastig, omdat de hele vloer dan open moet. Gelukkig hadden we die mogelijkheid in dit project wel. De appartementen moesten daarvoor wel helemaal leeggeruimd worden. Alleen de muren bleven staan.”

Samenwerken

Aannemingsbedrijf Van Heur uit Kelpen voerde de renovatie uit. Kessels Installaties en AIR GROUP opereerden onder Van Heur. “We hebben drie woningen per keer aangepakt”, vertelt Cor. “Vooraf was afgesproken dat de bewoners niet meer dan drie weken het huis uit hoefden. De planning was dus erg strak. Zo moesten we onder andere de vloeren uitfrezen om de leidingen voor de vloerverwarming te leggen. Kessels legde de vloerverwarming aan en verzorgde het sanitaire gedeelte. AIR GROUP deed het koeltechnisch leidingwerk en het werk in de schachten. Alle werkzaamheden moesten naadloos op elkaar aansluiten om het binnen drie weken gereed te krijgen. Gelukkig was de samenwerking heel goed!”

Thuis testen

Het renovatietraject startte half februari en werd op 8 augustus 2016 opgeleverd. Saillant detail: een paar maanden voordat AIR GROUP de Daikin Intergas Hybride systemen installeerde in Nederweert, plaatste Cor er één in z’n eigen huis. “Ik zag het systeem voor het eerst in de fabriek in België”, vertelt hij. “Ik had er wel vertrouwen in, dus wilde het graag zelf uitproberen. Als een soort pilot. Dezelfde monteurs die de installaties in Nederweert zouden plaatsen, hebben dat eerst bij mij thuis gedaan. Daar hebben ze van geleerd. Je bent bijvoorbeeld snel geneigd een ketel in de hoek te hangen. In deze installatie zit echter een klep met een printplaat voor de warmtepomp. Daar moet je wel bij kunnen!”

Slim en zuinig

Op het dak van het seniorencomplex draaien nu 24 buitenunits van de warmtepompen. Energie krijgen ze via de zonnepanelen, die ook op het dak liggen. “Een gouden combinatie”, zegt Jeroen Peeters, manager Heating bij Daikin. “De hybride van Daikin is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. In de warmtepomp zit een koudemiddel dat energie haalt uit het temperatuursverschil met de buitenlucht. Daarmee kan het systeem verwarmen of koelen. Is het buiten boven de 7 graden, dan is er geen gas nodig voor het verwarmen. Wordt het kouder, dan wordt het rendement van de warmtepomp lager en gaat de hybride gas bijstoken, precies zoveel als nodig is. Elektriciteit is dan wel duurder dan gas, maar ook duurzamer. En dankzij het hoge rendement wint de hybride het ook qua kosten van een traditionele cv-ketel. Helemaal als je de elektriciteit zelf kunt opwekken, zoals hier in Nederweert gebeurt.”

Eenvoudige thermostaat

Vanwege de leeftijd van de bewoners van het complex, besloten Cor en Lisette eenvoudige thermostaten te installeren. “Het was nog een hele klus om een eenvoudig model te vinden dat geschikt is voor dit systeem”, vertelt Cor. “De thermostaat moet namelijk een verwarmings- én koelfunctie hebben. Als je in de winter de thermostaat op 22 graden zet, betekent dat verwarmen. Maar in de zomer betekent het afkoelen!” De bewoners profiteren dankzij de vloerverwarming van het comfort van een egale temperatuur in de hele woning. Alleen warm tapwater wordt volledig geleverd via de gasvlam. Dankzij de nieuwe installatie stroomt er nu in mum van tijd warm water uit de kraan.

Lekker warm

De bouwploeg werkte het complex per strang van drie woningen van beneden naar boven af. “Dat was de handigste volgorde voor de werkzaamheden in de schachten”, vertelt Cor. “Het hybride-systeem heeft gelukkig geen dikke luchttoevoer- en afvoerleidingen nodig. Want dat zou lastig worden in bestaande bouw.” De woning van mevrouw Janssen-Rutjens was als eerste aan de beurt. “Dat was fijn, want ik was er ook snel weer vanaf”, vertelt ze. “Ik woon hier al sinds 2003. En ineens moest ik voor drie weken mijn huis uit. Dat was omschakelen. Gelukkig regelde de woningbouwvereniging alles. En nu is het hier weer lekker warm! Bovendien hoef ik m’n zoon niet meer te vragen om de ketel bij te vullen. Kessels heeft alles ingesteld. Ik hoef nu niks meer te doen En dat is maar goed ook, want op mijn leeftijd ben ik niet meer zo technisch.”

Over de Daikin Intergas Hybride:

Jeroen Peeters

Manager Heating

Meer informatie

Daikin Nederland

www.daikin.nl/hybride

Maximaal comfort, tegen minimaal energieverbruik

Maximaal comfort, tegen minimaal energieverbruik

In Amsterdam heeft in de afgelopen maanden een bijzondere transformatie plaatsgevonden. Een monumentaal kantoorpand uit de zeventiende eeuw is hier omgetoverd in een luxe stadsvilla met drie state-of-theart appartementen, waarbij een hoogwaardige afwerking, duurzaamheid en energiezuinigheid centraal stonden. Alle appartementen worden individueel verwarmd en gekoeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende duurzame warmtepomptechnologieën.

“In nauwe samenwerking met onze bouwpartners en onderaannemers zijn wij erin geslaagd een bijzonder energiezuinig project op te leveren, in een monumentaal pand en in hartje binnenstad Amsterdam”, vertelt Tim Overdijk, directeur-eigenaar van De Klimaatbeheerser, verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige installaties en elektrotechnische installatiebesturingen in dit project. “Hier is invulling aan gegeven met hoogwaardige isolatie, specifieke beglazing en een energiezuinig klimaatsysteem met lage temperatuur verwarming, maximaal comfort en snelle reactietijden, inclusief luxe afname van (warm) tapwater.” Met name dat klimaatsysteem was geen sinecure, vertelt hij. “De houten balklagen en houten constructieve vloeren moesten zoveel mogelijk intact blijven. Daarbij wenste men vloerverwarming en -koeling in alle leefvertrekken. Een combinatie die normaliter moeilijk samengaat. Echter met onze in eigen beheer ontwikkelde ‘deDroogbouwvloer’ konden we hier perfect in voorzien. Dit complete vloerverwarmingssysteem van 34 mm dik kan niet alleen perfect onder een houten vloer worden gemonteerd, maar beschikt ook nog eens over uitstekende akoestische en brandvertragende eigenschappen.”

HYBRIDE EN ALL-ELECTRIC WARMTEPOMPSYSTEMEN

“Om naast vloerverwarming ook in vloerkoeling te voorzien, hebben we afhankelijk van de omvang van de appartementen en de wensen van de bewoners twee appartementen uitgerust met een hybride warmtepompsysteem en één appartement met een all-electric oplossing. Daarnaast zijn op verschillende plekken airconditioningsystemen zonder ommanteling geïnstalleerd, waarmee zowel verwarmd als gekoeld kan worden. Met name in de slaapvertrekken, waarbij alle airconditioningsystemen netjes uit het zicht zijn weggewerkt.”

Alle warmtepomp- en airconditioningsystemen zijn geleverd door Daikin, waarmee De Klimaatbeheerser al jarenlang nauw samenwerkt. “Daikin heeft zich bewezen als een betrouwbare partner met een hoogwaardig productassortiment en uitstekende service”, vertelt Overdijk. “Alle producten in dit project zijn gekoppeld middels een KNX-protocol, waarmee een high-end domotica-oplossing is ontstaan.”

OPTIMAAL RENDEMENT, SNELLE REACTIETIJD

De hybride oplossingen bestaan in de basis uit een lucht/water warmtepomp van 8 kW met een geïntegreerde cv-ketel van 27 kW. Als enige hybride warmtepomp in de markt maakt dit toestel gebruik van één pomp, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van het warmtepompsysteem én het gasverbruik wordt geminimaliseerd”, vertelt Miguel Miralles Veiga namens Daikin. “Waarbij de cv-ketel niet alleen snel bijschakelt op piekmomenten, maar ook hoog rendement warm tapwater levert.” Voor de installatie van de hybride warmtepompoplossing is een laag aansluitvermogen voldoende, vertelt hij. “De hoofdvoeding van het gebouw hoefde dan ook niet te worden verzwaard om het volledige vermogen van het systeem te garanderen. Met name in het voor- en naseizoen behaalt de hybride oplossing een optimaal rendement.”

VERWARMEN EN KOELEN ZONDER AARDGAS

“Voor het woongedeelte op de onderste verdieping hebben we een allelectric warmtepomp van 8 kW geleverd, die volledig gasloos verwarming, koeling en warm tapwater levert”, vertelt Miralles Veiga. “Inclusief een warmwatertank met een inhoud van 260 liter. Voor een maximaal comfort, tegen een minimaal energieverbruik.”

Relevant nieuws.

Jouw selectie nieuws over de klimaattransitie

We zijn altijd druk bezig met het zoeken naar relevante nieuwsberichten en achtergrond informatie. Deze delen we natuurlijk maar al te graag met iedereen.

bg-image

SAMEN AAN DE SLAG

Onze Heating specialisten voor de beste en meest duurzame oplossingen.

IN CONTACT

Ben je actief in de woningbouw, of bij een woningcoöperatie, ben je beslisser, DX of CV installateur, adviseur of architect? Heb je een vraag, opmerking, of behoefte aan duurzaam advies?

Vul het formulier hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op!

    Meer informatie

    Vind een installateur

    Meer informatie