Skip to main content

Alles over onze warmtepompen

De toekomst is er al.

EEN LOGISCHE COMBINATIE

Daikin en verwarmen.

Een warmtepomp verwarmt uw woning en zorgt voor warm water. De warmtepompinstallatie vervangt uw ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. Door warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater te halen maakt de installatie bruikbare energie. Duurzame energie dus! Om een warmtepomp te laten werken is wel stroom nodig, bij het gebruik ervan neemt het elektriciteitsverbruik daarom toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Daardoor daalt de CO₂-uitstoot voor verwarming van de woning.

HOE WERKT HET?

Denk aan een omgekeerde koelkast.

Waarbij een koelkast de warmte onttrekt aan de binnenkant en afgeeft aan de buitenkant van de koelkast werkt het bij een warmtepomp andersom. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en wordt meestal direct aangesloten op het cv-systeem. Een warmtepomp systeem bestaat grof gezegd 3 delen: een bron, warmtepomp en afgiftesysteem.

Een warmtepomp draait op stroom: het stroomverbruik in huis neemt toe, het gasverbruik neemt af. Wanneer u de benodigde stroom zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt de CO₂-uitstoot nog lager.

5 SOORTEN WARMTEPOMPEN

Voor iedereen wat wils.

Afhankelijk van de warmtebron, kan in de praktijk de warmtepomp er op verschillende manieren uit zien. Er is bijna altijd een binnendeel. Deze oogt vaak niet veel anders dan een HR-ketel en kan bij bepaalde types net als de HR-ketel aan de wand gehangen worden.

De vijf meest voorkomende soorten warmtepompen zijn:

 • Lucht/lucht warmtepomp

  Airconditioningsystemen zijn eigenlijk lucht/lucht warmtepompen, die gebruik maken van een hernieuwbare energiebron (buitenlucht) om uw woning op efficiënte wijze te koelen én te verwarmen.

 • Lucht/water warmtepomp

  Door hernieuwbare energie uit de lucht te halen, zorgt de Daikin Altherma lucht/water warmtepomp op een duurzame manier voor het verwarmen, koelen en de warm-tapwatervoorziening in uw woning.

 • Bodem/water warmtepomp

  De bodem/water warmtepomp haalt energie uit de bodem. Deze laagwaardige warmte wordt door de warmtepomp omgezet in hogere temperatuur warmte en hiermee wordt het huis en tapwater verwarmd.

 • Water/water warmtepomp

  De water/water warmtepomp haalt energie uit grondwater. De energie wordt gebruikt om het huis en tapwater te verwarmen. Een groot deel van de installatie bevindt zich dus onder de grond.

 • Hybride warmtepomp

  De Daikin Intergas Hybride warmtepomp combineert hernieuwbare en traditionele energiebronnen op zeer efficiënte wijze voor het verwarmen, koelen en de warmtapwatervoorziening in uw woning. Het is een combi van CV- en warmtepomp-technologie in 1 systeem.

WAT KOST HET?

Onder de streep goedkoper.

Warmtepompen zijn duurder in aanschaf dan HR-ketels. Maar als de installatie goed is ontworpen, is het energieverbruik aanzienlijk lager. Daarom is een warmtepomp onder de streep veelal goedkoper.

De prijs van een warmtepompinstallatie is niet eenvoudig te berekenen, omdat deze afhangt van de situatie in uw woning en uw wensen wat betreft comfort (welke ruimtes moeten altijd warm zijn en hoeveel warm tapwater is er nodig). In de tabel hieronder worden richtprijzen weergegeven van de belangrijkste warmtepompsystemen voor Nederlandse woningen.

Type warmtepompPrijs (incl. BTW)Subsidie
Warmtepomp met bodembronvanaf ca. €12.000€2.500,- of meer
Warmtepomp met luchtbron€5.000 – €10.000€1.100,- of meer
Hybride warmtepomp€4.000 – €7.000€1.100,- of meer

Sinds 2016 heeft de overheid investeringssubsidie beschikbaar gesteld voor duurzame energie, de ISDE subsidie. Voor 2017 is in totaal €90 miljoen ISDE subsidie beschikbaar en voor 2018 bedraagt dat €100 miljoen. Met de ISDE subsidie krijgt u in bepaalde gevallen tot bijna 50% van de overheid terug op de aanschafkosten van een (hybride) warmtepomp. De belangrijkste kenmerken voor de ISDE subsidie hebben wij voor u op een rijtje gezet.

WAT LEVERT HET OP?

Spaar de planeet en bespaar op je energierekening.

Een huishouden in een eengezinswoning die goed geïsoleerd is geeft gemiddeld zo’n €680 per jaar uit aan gas. Met dit gas wordt het huis verwarmd, warm water gemaakt (en vaak ook gekookt). Een volledig elektrische warmtepomp gebruikt stroom in plaats van gas om het huis te verwarmen en warm tapwater te produceren. Daardoor wordt er zo’n €180 tot €320 per jaar bespaard.

In deze berekening is uitgegaan van een elektriciteitsprijs van 20 cent per kWh en een gasprijs van 64 cent per m3.
Bron: Milieu Centraal.

HANDIG OM TE WETEN

Meer redenen om over te stappen.

Beste vriend van zonne-energie

Verlaag uw energiekosten door gebruik te maken van hernieuwbare energie zoals de zon. Onze zonnecollectoren zijn eenvoudig te plaatsen en produceren tot 70% van de energie die uw warmtepompen voor warm tapwater nodig hebben.

Gemakkelijk aan te sluiten

Daikin warmtepompen zij ideaal voor renovaties en de vervanging van oude cv-ketels. Het compacte design vereist een minimale installatieruimte en werkt perfect met uw bestaande leidingen en afgiftesystemen. Zo krijgt u het energierendement van een warmtepomp, zonder uw hele systeem te moeten vervangen.

Maakt gebruik van warmte uit de buitenlucht

Door hernieuwbare energie uit de lucht te halen, zorgt de Daikin Altherma lucht/water warmtepomp met lage temperatuur op een duurzame manier voor het verwarmen, koelen en de warm tapwater productie in uw woning.

VEELGESTELDE VRAGEN

Vragen beantwoorden we maar al te graag.

Een warmtepomp, die energie aan de buitenlucht onttrekt, heeft een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel is een rechthoekige kast van ongeveer 90hx150bx20d cm. Waar plaats je die nu het beste? In de tuin? Aan je huis? Een buitendeel werkt het beste en geeft het bete rendement als het tegen een muur aan wordt geplaatst. Niet direct er tegenaan, maar zo'n 20cm er vanaf. Daarnaast ongeveer op een hoogte van minimaal 20 cm. We raden zelfs 30 cm hoogte aan, om nooit problemen te krijgen bij bijvoorbeeld sneeuwval (meer dan 15cm zal er niet snel vallen in Nederland, maar toch). De ruimte rond het buitendeel, en met name aan de voorzijde dient vrij te zijn (ongeveer 1m). Als daar een pad langsloopt, hou er dan rekening mee dat de plek aan de voorzijde van het buitendeel vochtig kan worden en dus in de winter gladheid kan opleveren. We raden het af om kasten of andere soorten ombouw over de buitenunit te plaatsen. De reden hiervoor is dat de luchtstromen dan toch worden beperkt en het systeem niet optimaal kan draaien. Tevens kan er in de winter ijsvorming ontstaan op de kast of hekwerk, waardoor ook de luchtstromen worden verstoord. Plaats bij voorkeur het buitendeel niet op houten (af)daken, omdat dat trillingen kan veroorzaken. En bij voorkeur niet onder het slaapkamerraam. De warmtepomp is weliswaar stil, maar zal in de winter ook nog wel eens moeten ontdooien en dat kan gepaard gaan met extra geluiden.

Goed voor het milieu en voor uw portemonnee

Uw huis verwarmen met gas is op de lange termijn niet gewenst. De overheid verhoogt de gasprijzen en wil uiterlijk in 2050 alle huishoudens in Nederland van het gas af hebben. Waarom? Omdat het goed is voor het milieu, want gas is een fossiele brandstof die langzaam opraakt. Ook zorgt het gebruik van gas voor flink wat CO2 uitstoot. En in het klimaatakkoord is vastgesteld dat we die uitstoot juist willen beperken.

Om deze redenen is de gasgestookte cv-ketel op de langere termijn overbodig en worden andere vormen van huisverwarming relevant.  Bij gebruik van een warmtepomp wordt het huis met energie uit de lucht of bodem verwarmd, en wordt gebruik gemaakt van elektriciteit in plaats van gas. Let op: u hoeft niet meteen van uw cv-ketel af. Er zijn namelijk ook hybride-vormen van warmtepomp en gasketel. Hierdoor verbruikt u ook al veel minder gas. Een mooie eerste stap op weg naar gasloze verwarming. Lees meer over de warmtepomp als het duurzame alternatief voor uw cv-ketel op: hetnieuweverwarmen.nl  Naast een bijdrage aan het milieu levert duurzaam verwarmen u een financiële besparing op. Er wordt op een efficiëntere manier elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van uw woning in plaats van uw cv-ketel die gas gebruikt. U gebruikt minder gas en meer elektriciteit. Omdat gas relatief duur is zal uw energierekening omlaag gaan. 

Meer weten over warmtepompen? Bekijk het hier

Een warmtepomp verwarmt uw woning en zorgt voor warm water.

De warmtepompinstallatie vervangt uw ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. Door warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater te halen maakt de installatie bruikbare energie. Duurzame energie dus! Om een warmtepomp te laten werken is wel stroom nodig, bij het gebruik ervan neemt het elektriciteitsverbruik daarom toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Daardoor daalt de CO2-uitstoot voor verwarming van de woning. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk het hier

Met een all-electric variant heb je helemaal geen aardgas meer nodig en met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik, tot wel 80%!

Een warmtepomp wordt niet voor niets gezien als dé kickstarter voor het verduurzamen van je woning. Met een all-electric variant heb je helemaal geen aardgas meer nodig, ook met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik, tot wel 80%! Wel verbruik je meer elektriciteit dan bij een HR-ketel. Dit extra verbruik aan elektriciteit kun je mogelijk compenseren met (extra) zonnepanelen of door deelname aan een postcoderoosregeling in de buurt. 

De warmtepomp gebruikt energie uit de lucht of bodem.

Door het gebruik van aardgas komt het broeikasgas CO₂ in de atmosfeer, wat zorgt voor opwarming van de aarde. Met een warmtepomp wordt het huis (voor een groot deel) met energie uit de lucht of de bodem verwarmd, en verbruik je minder tot geen gas. En dus vermindert de CO₂-uitstoot.

Daikin bracht in 1957 al de eerste warmtepomp op de markt.

Alle warmtepompen zijn in de basis gebaseerd op de techniek van de koelkast, het verplaatsen van warmte. Naast de koelkast wordt deze techniek ook al sinds jaar en dag in de airconditioning toepast. Naar schatting zijn in Nederland inmiddels meer dan 60.000 warmtepompen geplaatst.

Afhankelijk van de warmtebron, kan in de praktijk de warmtepomp er op verschillende manieren uit zien. Er is bijna altijd een binnendeel. Deze oogt vaak niet veel anders dan een HR-ketel en kan bij bepaalde types net als de HR-ketel aan de wand gehangen worden. De vijf meest voorkomende soorten warmtepompen zijn:

 • Lucht/water warmtepomp
 • Water/water warmtepomp
 • Bodem/water warmtepomp
 • Hybride warmtepomp

Lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht). De water-water en bodem-water warmtepompen zijn grond gebonden: via een systeem in de grond wordt warmte uit het grondwater of bodem gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis. Meer informatie over deze soorten warmtepompen? Klik hier

 

Voor de juiste warmtepomp kunt u het best advies op maat vragen.

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn warmtepompen er in verschillende uitvoeringen. Welk type geschikt geschikt is voor u hangt af van de situatie in uw woning en uw wensen en eisen. Daarom is het verstandig voor de aanschaf goed te verdiepen in de mogelijkheden en een maatwerk advies aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld bij een installateur of fabrikant, maar ook bij een onafhankelijk EPA-adviseur. Om goed en efficiënt zijn werk te kunnen doen moet de warmtepomp op de juiste manier afgestemd zijn op de andere onderdelen van uw verwarmingssysteem. Daarom is het van belang dat uw installateur weet wat hij doet. De installatie van een systeem met de lucht als bron duurt in de meeste gevallen maximaal een dag. Wanneer een bron in de bodem aangeboord moet worden, is het proces complexer en is er meer tijd nodig. Voor het aanleggen van een warmtepomp met bodembron hebben installateurs een certificaat nodig. Samen aan de slag? Bekijk hier onze specialisten

Er bestaan verschillende types warmtepompen. Lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht). Hierbij hoeft niet in de grond gegraven te worden. Alleen de water-water en bodem-water warmtepompen zijn grond gebonden: via een systeem in de grond wordt warmte uit het grondwater of bodem gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis. Bekijk de FAQ vraag: Welke soorten warmtepompen zijn er?

Onder de streep veelal goedkoper dan HR-ketels.

Warmtepompen zijn duurder in aanschaf dan HR-ketels. Maar als de installatie goed is ontworpen, is het energieverbruik aanzienlijk lager. Daarom is een warmtepomp onder de streep veelal goedkoper. De prijs van een warmtepompinstallatie is niet eenvoudig te berekenen, omdat deze afhangt van de situatie in uw woning en uw wensen wat betreft comfort (welke ruimtes moeten altijd warm zijn en hoeveel warm tapwater is er nodig). In de tabel hieronder worden richtprijzen weergegeven van de belangrijkste warmtepompsystemen voor Nederlandse woningen.

Type warmtepompPrijs (incl. btw)Subsidie
Warmtepomp met bodembronvanaf ca. €12.000€2.500,- of meer
Warmtepomp met luchtbron€5.000 – €10.000€1.100,- of meer
Hybride warmtepomp€4.000 – €7.000€1.100,- of meer

Bekijk van tevoren welk systeem het beste aansluit op jouw woning. Niet ieder type past bij elke situatie. Dit is onder andere afhankelijk van het soort huis (rijwoning, appartement, nieuwbouw), de isolatie, de ruimte voor het systeem (zowel binnen als eventueel buiten) en of er wel of geen ventilatiesysteem aanwezig is. Wil je bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp bij een bestaande woning toepassen, dan moet er een bodembron geboord worden in de tuin.

Een warmtepomp kan toegevoegd worden aan een bestaande cv-ketel.

Door een warmtepomp toe te voegen aan een bestaande cv-ketel wordt er een bivalent systeem gecreëerd en kan er al flink op het gasverbruik worden bespaard. Bij bivalente systemen moet de gebruiker vaak bepalen of er door de CV of door de warmtepomp verwarmd wordt, ook is het mogelijk om dit op basis van buitentemperatuur te doen.

Hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe beter het resultaat is.

Zonder goede isolatie en lage temperatuur verwarming heeft de inzet van een all-electric warmtepomp weinig nut. Je moet dan een grote warmtepomp kopen en in veel gevallen zal de installatie niet optimaal werken. Voor een hybride warmtepomp zijn er minder bouwkundige aanpassingen nodig. Maar in alle gevallen geldt: hoe beter een huis geïsoleerd is en hoe lager de temperatuur in je verwarmingssysteem is om je woning te kunnen verwarmen, hoe hoger het rendement van de pomp.

Een warmtepomp zorgt voor een constante temperatuur, zowel overdag als ’s nachts. Bij een hybride kun je volstaan met de bestaande radiatoren. Kies je voor een all-electric variant, dan heb je wel of wand- of vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren nodig.

Minder energieverbruik verandert het energielabel van je woning, daarmee stijgt de waarde!

Doordat een warmtepomp minder energie verbruikt dan een HR-ketel, verandert het energielabel van je woning. Een hybride systeem zorgt al voor een verbetering van 1 tot 2 indexklassen/labelstappen. En daarmee stijgt ook de waarde van de woning.

Niet iedereen kan en mag een warmtepomp installeren. Dit vergt kennis en kunde van de installateur. Een slecht ingeregelde warmtepomp verbruikt nog steeds veel elektriciteit. Bovendien is bij de meeste warmtepompen certificering van de installateur vereist.

Een warmtepomp (binnendeel) neemt al gauw iets meer ruimte in dan een klassieke cv-ketel. Kies je voor een all-electric variant, dan moet er naast de warmtepomp een waterboiler geplaatst worden voor warm tapwater (om te douchen e.d.). Bij een buitenluchtwarmtepomp is er bovendien ook altijd een buitendeel dat ongeveer 1 m² in beslag neemt.

Daikin staat in de markt bekend als producent van de stilste airco ter wereld.

De buitenunit van een warmtepomp op buitenlucht heeft naast een ventilator en een compressor. Beide produceren geluid. Vanuit de airconditioning-wereld is er echter al veel ervaring opgedaan om deze geluidsbronnen zo goed mogelijk te isoleren. Daikin is hier goed in. In de praktijk is er dan ook geen sprake van 'herrie'. Ja, een buitendeel maakt geluid, een zoemend geluid. Net als een koelkast dat doet. En als de warmtepomp erg hard moet werken (bijvoorbeeld bij koude of grote warmtevraag), dan hoor je hem beter. Maar het stoort niet en is niet hoorbaar in de mix van andere geluiden in en om het huis. De plaatsing van een buitendeel verdient wel aandacht. Bij voorkeur dan ook niet onder je slaapkamerraam.  Daikin staat in de markt bekend als producten van de stilste airco ter wereld, daarnaast zijn de buitendelen compact en op vele manier weg te werken.

Onderhoudsvrij is een warmtepomp niet, wel onderhoudsarm. Het onderhoud aan een warmtepomp is preventief en vindt gemiddeld een keer per twee jaar plaats.

Met de meeste warmtepompen, uitgezonderd van de ventilatiewarmtepompen, kun je ook koelen.

Hiermee je verhoog je in de zomer het comfort in huis. Er zijn twee verschillende manieren van koelen, actief en passief. Middels een grondgebonden warmtepomp is passieve koeling mogelijk, hierbij wordt gebruik gemaakt van de kou in de bodem welke middels een circulatiepomp door het systeem wordt gepompt. Voor actieve koeling is een compressor nodig, hierbij wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht via het principe van de airconditioning.

Een warmtepomp, die energie aan de buitenlucht onttrekt, heeft een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel is een rechthoekige kast van ongeveer 90hx150bx20d cm. Waar plaats je die nu het beste? In de tuin? Aan je huis? Een buitendeel werkt het beste en geeft het bete rendement als het tegen een muur aan wordt geplaatst. Niet direct er tegenaan, maar zo'n 20cm er vanaf. Daarnaast ongeveer op een hoogte van minimaal 20 cm. We raden zelfs 30 cm hoogte aan, om nooit problemen te krijgen bij bijvoorbeeld sneeuwval (meer dan 15cm zal er niet snel vallen in Nederland, maar toch). De ruimte rond het buitendeel, en met name aan de voorzijde dient vrij te zijn (ongeveer 1m). Als daar een pad langsloopt, hou er dan rekening mee dat de plek aan de voorzijde van het buitendeel vochtig kan worden en dus in de winter gladheid kan opleveren. We raden het af om kasten of andere soorten ombouw over de buitenunit te plaatsen. De reden hiervoor is dat de luchtstromen dan toch worden beperkt en het systeem niet optimaal kan draaien. Tevens kan er in de winter ijsvorming ontstaan op de kast of hekwerk, waardoor ook de luchtstromen worden verstoord. Plaats bij voorkeur het buitendeel niet op houten (af)daken, omdat dat trillingen kan veroorzaken. En bij voorkeur niet onder het slaapkamerraam. De warmtepomp is weliswaar stil, maar zal in de winter ook nog wel eens moeten ontdooien en dat kan gepaard gaan met extra geluiden.

Goed voor het milieu en voor uw portemonnee

Uw huis verwarmen met gas is op de lange termijn niet gewenst. De overheid verhoogt de gasprijzen en wil uiterlijk in 2050 alle huishoudens in Nederland van het gas af hebben. Waarom? Omdat het goed is voor het milieu, want gas is een fossiele brandstof die langzaam opraakt. Ook zorgt het gebruik van gas voor flink wat CO2 uitstoot. En in het klimaatakkoord is vastgesteld dat we die uitstoot juist willen beperken. Om deze redenen is de gasgestookte cv-ketel op de langere termijn overbodig en worden andere vormen van huisverwarming relevant. Bij gebruik van een warmtepomp wordt het huis met energie uit de lucht of bodem verwarmd, en wordt gebruik gemaakt van elektriciteit in plaats van gas. Let op: u hoeft niet meteen van uw cv-ketel af. Er zijn namelijk ook hybride-vormen van warmtepomp en gasketel. Hierdoor verbruikt u ook al veel minder gas. Een mooie eerste stap op weg naar gasloze verwarming. Lees meer over de warmtepomp als het duurzame alternatief voor uw cv-ketel op: hetnieuweverwarmen.nl Naast een bijdrage aan het milieu levert duurzaam verwarmen u een financiële besparing op. Er wordt op een efficiëntere manier elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van uw woning in plaats van uw cv-ketel die gas gebruikt. U gebruikt minder gas en meer elektriciteit. Omdat gas relatief duur is zal uw energierekening omlaag gaan. Meer weten over warmtepompen? Bekijk het hier

Een warmtepomp, die energie aan de buitenlucht onttrekt, heeft een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel is een rechthoekige kast van ongeveer 90hx150bx20d cm. Waar plaats je die nu het beste? In de tuin? Aan je huis? Een buitendeel werkt het beste en geeft het bete rendement als het tegen een muur aan wordt geplaatst. Niet direct er tegenaan, maar zo'n 20cm er vanaf. Daarnaast ongeveer op een hoogte van minimaal 20 cm. We raden zelfs 30 cm hoogte aan, om nooit problemen te krijgen bij bijvoorbeeld sneeuwval (meer dan 15cm zal er niet snel vallen in Nederland, maar toch). De ruimte rond het buitendeel, en met name aan de voorzijde dient vrij te zijn (ongeveer 1m). Als daar een pad langsloopt, hou er dan rekening mee dat de plek aan de voorzijde van het buitendeel vochtig kan worden en dus in de winter gladheid kan opleveren. We raden het af om kasten of andere soorten ombouw over de buitenunit te plaatsen. De reden hiervoor is dat de luchtstromen dan toch worden beperkt en het systeem niet optimaal kan draaien. Tevens kan er in de winter ijsvorming ontstaan op de kast of hekwerk, waardoor ook de luchtstromen worden verstoord. Plaats bij voorkeur het buitendeel niet op houten (af)daken, omdat dat trillingen kan veroorzaken. En bij voorkeur niet onder het slaapkamerraam. De warmtepomp is weliswaar stil, maar zal in de winter ook nog wel eens moeten ontdooien en dat kan gepaard gaan met extra geluiden.

Er bestaan verschillende types warmtepompen. Lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht). Hierbij hoeft niet in de grond gegraven te worden. Alleen de water-water en bodem-water warmtepompen zijn grond gebonden: via een systeem in de grond wordt warmte uit het grondwater of bodem gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis. Bekijk de FAQ vraag: Welke soorten warmtepompen zijn er?

Niet iedereen kan en mag een warmtepomp installeren. Dit vergt kennis en kunde van de installateur. Een slecht ingeregelde warmtepomp verbruikt nog steeds veel elektriciteit. Bovendien is bij de meeste warmtepompen certificering van de installateur vereist.

De installatie van een hybride warmtepomp neemt een halve tot hele dag in beslag. De installatie van een all-electric warmtepomp neemt over het algemeen wat langer in beslag omdat naast de warmtepomp ook een warm waterboiler geplaatst moet worden. Het buitendeel van een lucht warmtepomp neemt gemiddeld ongeveer 1 vierkante meter grond in beslag. Het is wenselijk om rondom het buitendeel een halve meter ruimte vrij te laten. Het buitendeel kan zowel op de grond als tegen een gevel of op een dak geplaatst worden. Bepaalde fabrikanten hebben het buitendeel zelfs weggewerkt in een “schoorsteen”. Wanneer de warmtepomp gebruiktmaakt van warmte uit de bodem of grondwater, is er vaak meer tijd nodig. Omdat de installatie voor een deel ondergronds geplaatst wordt, kunt u een flinke ingreep rondom de woning verwachten. De installatie van een bodemwarmtepomp als deze neemt al snel een aantal dagen in beslag. Voor het plaatsten van dit systeem moet vaak melding worden gemaakt bij de gemeente. In sommige gevallen moet voor een warmtepomp ook een vergunning worden aangevraagd. Bijvoorbeeld om een bron te slaan in een waterwingebied of als het buitendeel van de warmtepomp aan de gevel in het zicht wordt geplaatst. In de meeste gevallen is echter geen vergunning nodig en is melding voldoende, maar vraag voor de zekerheid bij uw gemeente na of voor het plaatsen van een warmtepomp een vergunning vereist is. Een EPA-adviseur, de leverancier of installateur kan u daar bij helpen.

Sinds 2016 heeft de overheid investeringssubsidie beschikbaar gesteld voor duurzame energie, de ISDE subsidie. Voor 2017 is in totaal €90 miljoen ISDE subsidie beschikbaar en voor 2018 bedraagt dat €100 miljoen. Met de ISDE subsidie krijgt u in bepaalde gevallen tot bijna 50% van de overheid terug op de aanschafkosten van een (hybride) warmtepomp. De belangrijkste kenmerken voor de ISDE subsidie hebben wij voor u op een rijtje gezet.

Nog een andere vraag?

bg-image

Onze sterspelers

PRODUCT LINE-UP

SAMEN AAN DE SLAG

Met 38 landelijke specialisten kunnen we nu al het verschil gaan maken en het worden er steeds meer.

WORD OOK WARMTEPOMP SPECIALIST

Ben je een installateur en benieuwd hoe dicht je bij Het Nieuwe Verwarmen bent? In 3 minuten weet je het!IN CONTACT

Ben je actief in de woningbouw, of bij een woningcoöperatie, ben je beslisser, DX of CV installateur, adviseur of architect? Heb je een vraag, opmerking, of behoefte aan duurzaam advies?

Vul het formulier hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op!

  Meer informatie

  Vind een installateur

  Meer informatie