Skip to main content

Ready voor de toekomst!

Minder gasverbuik en anders omgaan met energie

  Anders denken over klimaat en gebruik van energie

  Het klimaat raakt ons allemaal. De afgelopen zomer was bijzonder warm, maar nu het winter wordt, zetten we massaal de kachel weer aan. De Nederlandse overheid heeft voor 2030 en voor 2050 een klimaatakkoord opgesteld. Doel hiervan is de uitstoot van CO2 beperken en de gebruikte energie te verduurzamen. Vanaf 2018 moeten alle nieuwgebouwde huizen aardgasvrij worden opgeleverd. Bestaande woningen moeten op termijn van het gas af. Gemeentes hebben de opdracht gekregen om concrete plannen te maken voor de duurzame aanpak in woonwijken.

  DOELSTELLINGEN

  DOELSTELLINGEN

  SAMENWERKING

  SAMENWERKING

  AFSPRAKEN

  AFSPRAKEN

  TOEKOMST ZONDER GAS

  TOEKOMST ZONDER GAS

  Nederland loopt achterop in Europa als het gaat om terugdringen van de CO2 uitstoot en het gebruik van duurzame energie gaat. De bedoeling is dat we 49% minder CO2 uitstoot realiseren in 2030. Overheden, bedrijven en burgers zetten zich hier voor in.

  Relevante artikelen en links

  IN HET NIEUWS

  ONZE MUST READS

  Een greep uit onze cases

  'Met de Daikin warmtepomp besparen we wel 700 m3 gas per jaar'

  'Met de Daikin warmtepomp besparen we wel 700 m3 gas per jaar'

  Ton Kerkhof koos met de Daikin Intergas Hybride warmtepomp voor de duurzame nieuwe manier van verwarmen. Met 700 m3 minder gasverbruik plus een lagere CO2-uitstoot in het eerste jaar is hij dik tevreden over zijn verantwoorde keuze.  “Een zuinig gebruik van aardgas is iets dat we allemaal zouden moeten overwegen.”

  Het milieu gaat Ton Kerkhof aan het hart. Zowel in zijn werk voor Rijkswaterstaat als thuis in Brabant kiest hij waar mogelijk voor oplossingen die de natuur zo min mogelijk aantasten. Dat sommige daarvan ook meteen een besparing in de portemonnee opleveren, maakt het dubbel interessant om te gaan voor duurzaamheid.

  Toen de 20 jaar oude cv-ketel in 2016 toe was aan vervanging, besloot hij al snel te gaan voor een andere methode van verwarmen. Deze zou bovendien meer rendement moeten opleveren voor de 28 zonnepanelen die hij in de afgelopen jaren heeft laten plaatsen op zijn vrijstaande woning met bijgebouw. Een systeem dat zonne-energie en een lager gasverbruik combineert, was de ultieme oplossing.

  Na een online zoektocht vond hij bij Daikin exact de hybride warmtepomp die aan al zijn eisen voldeed. ,,Mede dankzij mijn broer die al begonnen was om informatie te verzamelen over het systeem. We kenden niemand die de sprong naar het nieuwe verwarmen al had gewaagd, maar ik had alle vertrouwen in Daikin. Dit staat niet voor niets bekend als de Mercedes onder de koelsystemen. Zeker in combinatie met de Intergas cv-ketel durfde ik de omschakeling wel aan.”

  De warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Door middel van verdamping en condensatie wordt in een gesloten koudemiddelcircuit een thermodynamische cyclus gecreëerd. Hierdoor wordt de warmte van een laag naar een hoog temperatuurniveau gepompt en overgebracht naar de centrale verwarming.

  ,,Ons gasverbruik lag op jaarbasis altijd rond de 2000 kubieke meter. Het eerste jaar met de Daikin warmtepomp hebben we dit al met circa een derde terug kunnen brengen wat een besparing op de gasrekening heeft opgeleverd van zo’n 400 euro. Een mooi begin en een goed eerste resultaat waarmee we zeker blij zijn. De verwachting is dat we ons gasverbruik nog verder kunnen laten dalen als we het systeem middels de thermostaat nog beter kunnen aansturen. In het begin had dat even wat voeten in de aarde omdat deze niet zelfregulerend is.”

  De warmtepomp hangt inmiddels ook op een plek waar hij het best presteert. ,,In overleg met installateur Zuidpool Koudetechniek is hij geplaatst naar die kant van het huis waar zo min mogelijk hinder van weersinvloeden ontstaat en het condenswater makkelijk weg kan. Zo maken we optimaal gebruik van onze pomp.” Dat Sander Klein, sales engineer van Daikin na de installatie persoonlijk poolshoogte kwam nemen, noemt hij service. ,,Het geeft een prettig gevoel dat het bedrijf zich betrokken voelt bij zijn klanten en checkt of alles naar behoren functioneert. Ik kan niet anders dan tevreden zijn over hoe alles is gerealiseerd en over hoe de aanloop is geweest. En het is ook nog heel fi jn dat je als koper overheidssubsidie kunt krijgen als je overgaat op de aanschaf van een warmtepomp. Dat stimuleert om nog zuiniger met ons milieu om te gaan. De investering denk ik binnen zes jaar te hebben terugverdiend.”

  Met zijn enthousiasme heeft Ton Kerkhof meer familieleden warm kunnen maken. Ook twee broers hebben de stap naar het nieuwe verwarmen al gezet.

  Van verouderde cv-ketel naar hypermoderne Intergas Hybride

  Duurzaamheid en comfort gaan hand in hand

  Van verouderde cv-ketel naar hypermoderne Intergas Hybride

  ‘Maak je geen zorgen, wij regelen alles.’ Met die boodschap kondigde Woningbouwvereniging Nederweert de renovatie aan van 24 aanleunwoningen. Die werden volledig gestript. Bewoners moesten voor drie weken hun appartementen verlaten. Zo ook mevrouw Janssen-Rutjens (90). Ze heeft haar intrek inmiddels weer genomen en kijkt tevreden terug op de renovatie: “Ik hoefde inderdaad nergens naar om te kijken. Het is perfect verlopen.”

  De renovatie moest de aanleunwoningen comfortabeler én duurzamer maken. Extra dakisolatie en zonnepanelen stonden al op het programma. Daarnaast moest er een systeem komen dat zowel kan verwarmen als koelen. Want de hitte in de zomer was voor veel bewoners vaak te veel. Zo kwam de woningbouwvereniging in contact met Kessels Installaties, ook uit Nederweert. Lisette Kessels: “We hebben verschillende mogelijkheden onderzocht en kwamen uit op de hybride-oplossing met warmtepomp. Voor het koeltechnische gedeelte hebben we onze partner AIR GROUP uit Breda ingeschakeld.”

  Groot verwarmingsoppervlak

  Waar een traditionele cv-ketel water verwarmt tot 90 graden, gaat een Daikin Intergas Hybride maar tot 40 graden. “Je hebt daarom een groot verwarmingsoppervlak nodig”, vertelt Cor van der Vliet van AIR GROUP. “Dus grote radiatoren om de warmte te verspreiden of nog beter: vloerverwarming. Bij renovatieprojecten is het aanleggen van vloerverwarming vaak lastig, omdat de hele vloer dan open moet. Gelukkig hadden we die mogelijkheid in dit project wel. De appartementen moesten daarvoor wel helemaal leeggeruimd worden. Alleen de muren bleven staan.”

  Samenwerken

  Aannemingsbedrijf Van Heur uit Kelpen voerde de renovatie uit. Kessels Installaties en AIR GROUP opereerden onder Van Heur. “We hebben drie woningen per keer aangepakt”, vertelt Cor. “Vooraf was afgesproken dat de bewoners niet meer dan drie weken het huis uit hoefden. De planning was dus erg strak. Zo moesten we onder andere de vloeren uitfrezen om de leidingen voor de vloerverwarming te leggen. Kessels legde de vloerverwarming aan en verzorgde het sanitaire gedeelte. AIR GROUP deed het koeltechnisch leidingwerk en het werk in de schachten. Alle werkzaamheden moesten naadloos op elkaar aansluiten om het binnen drie weken gereed te krijgen. Gelukkig was de samenwerking heel goed!”

  Thuis testen

  Het renovatietraject startte half februari en werd op 8 augustus 2016 opgeleverd. Saillant detail: een paar maanden voordat AIR GROUP de Daikin Intergas Hybride systemen installeerde in Nederweert, plaatste Cor er één in z’n eigen huis. “Ik zag het systeem voor het eerst in de fabriek in België”, vertelt hij. “Ik had er wel vertrouwen in, dus wilde het graag zelf uitproberen. Als een soort pilot. Dezelfde monteurs die de installaties in Nederweert zouden plaatsen, hebben dat eerst bij mij thuis gedaan. Daar hebben ze van geleerd. Je bent bijvoorbeeld snel geneigd een ketel in de hoek te hangen. In deze installatie zit echter een klep met een printplaat voor de warmtepomp. Daar moet je wel bij kunnen!”

  Slim en zuinig

  Op het dak van het seniorencomplex draaien nu 24 buitenunits van de warmtepompen. Energie krijgen ze via de zonnepanelen, die ook op het dak liggen. “Een gouden combinatie”, zegt Jeroen Peeters, manager Heating bij Daikin. “De hybride van Daikin is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. In de warmtepomp zit een koudemiddel dat energie haalt uit het temperatuursverschil met de buitenlucht. Daarmee kan het systeem verwarmen of koelen. Is het buiten boven de 7 graden, dan is er geen gas nodig voor het verwarmen. Wordt het kouder, dan wordt het rendement van de warmtepomp lager en gaat de hybride gas bijstoken, precies zoveel als nodig is. Elektriciteit is dan wel duurder dan gas, maar ook duurzamer. En dankzij het hoge rendement wint de hybride het ook qua kosten van een traditionele cv-ketel. Helemaal als je de elektriciteit zelf kunt opwekken, zoals hier in Nederweert gebeurt.”

  Eenvoudige thermostaat

  Vanwege de leeftijd van de bewoners van het complex, besloten Cor en Lisette eenvoudige thermostaten te installeren. “Het was nog een hele klus om een eenvoudig model te vinden dat geschikt is voor dit systeem”, vertelt Cor. “De thermostaat moet namelijk een verwarmings- én koelfunctie hebben. Als je in de winter de thermostaat op 22 graden zet, betekent dat verwarmen. Maar in de zomer betekent het afkoelen!” De bewoners profiteren dankzij de vloerverwarming van het comfort van een egale temperatuur in de hele woning. Alleen warm tapwater wordt volledig geleverd via de gasvlam. Dankzij de nieuwe installatie stroomt er nu in mum van tijd warm water uit de kraan.

  Lekker warm

  De bouwploeg werkte het complex per strang van drie woningen van beneden naar boven af. “Dat was de handigste volgorde voor de werkzaamheden in de schachten”, vertelt Cor. “Het hybride-systeem heeft gelukkig geen dikke luchttoevoer- en afvoerleidingen nodig. Want dat zou lastig worden in bestaande bouw.” De woning van mevrouw Janssen-Rutjens was als eerste aan de beurt. “Dat was fijn, want ik was er ook snel weer vanaf”, vertelt ze. “Ik woon hier al sinds 2003. En ineens moest ik voor drie weken mijn huis uit. Dat was omschakelen. Gelukkig regelde de woningbouwvereniging alles. En nu is het hier weer lekker warm! Bovendien hoef ik m’n zoon niet meer te vragen om de ketel bij te vullen. Kessels heeft alles ingesteld. Ik hoef nu niks meer te doen En dat is maar goed ook, want op mijn leeftijd ben ik niet meer zo technisch.”

  Over de Daikin Intergas Hybride:

  Jeroen Peeters

  Manager Heating

  Meer informatie

  Daikin Nederland

  www.daikin.nl/hybride

  HYBRIDE EN ALL-ELECTRIC WARMTEPOMPSYSTEMEN

  Maximaal comfort, tegen minimaal energieverbruik

  In Amsterdam heeft in de afgelopen maanden een bijzondere transformatie plaatsgevonden. Een monumentaal kantoorpand uit de zeventiende eeuw is hier omgetoverd in een luxe stadsvilla met drie state-of-theart appartementen, waarbij een hoogwaardige afwerking, duurzaamheid en energiezuinigheid centraal stonden. Alle appartementen worden individueel verwarmd en gekoeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende duurzame warmtepomptechnologieën.

  “In nauwe samenwerking met onze bouwpartners en onderaannemers zijn wij erin geslaagd een bijzonder energiezuinig project op te leveren, in een monumentaal pand en in hartje binnenstad Amsterdam”, vertelt Tim Overdijk, directeur-eigenaar van De Klimaatbeheerser, verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige installaties en elektrotechnische installatiebesturingen in dit project. “Hier is invulling aan gegeven met hoogwaardige isolatie, specifieke beglazing en een energiezuinig klimaatsysteem met lage temperatuur verwarming, maximaal comfort en snelle reactietijden, inclusief luxe afname van (warm) tapwater.” Met name dat klimaatsysteem was geen sinecure, vertelt hij. “De houten balklagen en houten constructieve vloeren moesten zoveel mogelijk intact blijven. Daarbij wenste men vloerverwarming en -koeling in alle leefvertrekken. Een combinatie die normaliter moeilijk samengaat. Echter met onze in eigen beheer ontwikkelde ‘deDroogbouwvloer’ konden we hier perfect in voorzien. Dit complete vloerverwarmingssysteem van 34 mm dik kan niet alleen perfect onder een houten vloer worden gemonteerd, maar beschikt ook nog eens over uitstekende akoestische en brandvertragende eigenschappen.”

  HYBRIDE EN ALL-ELECTRIC WARMTEPOMPSYSTEMEN

  “Om naast vloerverwarming ook in vloerkoeling te voorzien, hebben we afhankelijk van de omvang van de appartementen en de wensen van de bewoners twee appartementen uitgerust met een hybride warmtepompsysteem en één appartement met een all-electric oplossing. Daarnaast zijn op verschillende plekken airconditioningsystemen zonder ommanteling geïnstalleerd, waarmee zowel verwarmd als gekoeld kan worden. Met name in de slaapvertrekken, waarbij alle airconditioningsystemen netjes uit het zicht zijn weggewerkt.”

  Alle warmtepomp- en airconditioningsystemen zijn geleverd door Daikin, waarmee De Klimaatbeheerser al jarenlang nauw samenwerkt. “Daikin heeft zich bewezen als een betrouwbare partner met een hoogwaardig productassortiment en uitstekende service”, vertelt Overdijk. “Alle producten in dit project zijn gekoppeld middels een KNX-protocol, waarmee een high-end domotica-oplossing is ontstaan.”

  OPTIMAAL RENDEMENT, SNELLE REACTIETIJD

  De hybride oplossingen bestaan in de basis uit een lucht/water warmtepomp van 8 kW met een geïntegreerde cv-ketel van 27 kW. Als enige hybride warmtepomp in de markt maakt dit toestel gebruik van één pomp, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van het warmtepompsysteem én het gasverbruik wordt geminimaliseerd”, vertelt Miguel Miralles Veiga namens Daikin. “Waarbij de cv-ketel niet alleen snel bijschakelt op piekmomenten, maar ook hoog rendement warm tapwater levert.” Voor de installatie van de hybride warmtepompoplossing is een laag aansluitvermogen voldoende, vertelt hij. “De hoofdvoeding van het gebouw hoefde dan ook niet te worden verzwaard om het volledige vermogen van het systeem te garanderen. Met name in het voor- en naseizoen behaalt de hybride oplossing een optimaal rendement.”

  VERWARMEN EN KOELEN ZONDER AARDGAS

  “Voor het woongedeelte op de onderste verdieping hebben we een allelectric warmtepomp van 8 kW geleverd, die volledig gasloos verwarming, koeling en warm tapwater levert”, vertelt Miralles Veiga. “Inclusief een warmwatertank met een inhoud van 260 liter. Voor een maximaal comfort, tegen een minimaal energieverbruik.”

  VEELGESTELDE VRAGEN

  Vragen beantwoorden we maar al te graag.

  Een warmtepomp, die energie aan de buitenlucht onttrekt, heeft een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel is een rechthoekige kast van ongeveer 90hx150bx20d cm. Waar plaats je die nu het beste? In de tuin? Aan je huis? Een buitendeel werkt het beste en geeft het bete rendement als het tegen een muur aan wordt geplaatst. Niet direct er tegenaan, maar zo'n 20cm er vanaf. Daarnaast ongeveer op een hoogte van minimaal 20 cm. We raden zelfs 30 cm hoogte aan, om nooit problemen te krijgen bij bijvoorbeeld sneeuwval (meer dan 15cm zal er niet snel vallen in Nederland, maar toch). De ruimte rond het buitendeel, en met name aan de voorzijde dient vrij te zijn (ongeveer 1m). Als daar een pad langsloopt, hou er dan rekening mee dat de plek aan de voorzijde van het buitendeel vochtig kan worden en dus in de winter gladheid kan opleveren. We raden het af om kasten of andere soorten ombouw over de buitenunit te plaatsen. De reden hiervoor is dat de luchtstromen dan toch worden beperkt en het systeem niet optimaal kan draaien. Tevens kan er in de winter ijsvorming ontstaan op de kast of hekwerk, waardoor ook de luchtstromen worden verstoord. Plaats bij voorkeur het buitendeel niet op houten (af)daken, omdat dat trillingen kan veroorzaken. En bij voorkeur niet onder het slaapkamerraam. De warmtepomp is weliswaar stil, maar zal in de winter ook nog wel eens moeten ontdooien en dat kan gepaard gaan met extra geluiden.

  Goed voor het milieu en voor uw portemonnee

  Uw huis verwarmen met gas is op de lange termijn niet gewenst. De overheid verhoogt de gasprijzen en wil uiterlijk in 2050 alle huishoudens in Nederland van het gas af hebben. Waarom? Omdat het goed is voor het milieu, want gas is een fossiele brandstof die langzaam opraakt. Ook zorgt het gebruik van gas voor flink wat CO2 uitstoot. En in het klimaatakkoord is vastgesteld dat we die uitstoot juist willen beperken.

  Om deze redenen is de gasgestookte cv-ketel op de langere termijn overbodig en worden andere vormen van huisverwarming relevant.  Bij gebruik van een warmtepomp wordt het huis met energie uit de lucht of bodem verwarmd, en wordt gebruik gemaakt van elektriciteit in plaats van gas. Let op: u hoeft niet meteen van uw cv-ketel af. Er zijn namelijk ook hybride-vormen van warmtepomp en gasketel. Hierdoor verbruikt u ook al veel minder gas. Een mooie eerste stap op weg naar gasloze verwarming. Lees meer over de warmtepomp als het duurzame alternatief voor uw cv-ketel op: hetnieuweverwarmen.nl  Naast een bijdrage aan het milieu levert duurzaam verwarmen u een financiële besparing op. Er wordt op een efficiëntere manier elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van uw woning in plaats van uw cv-ketel die gas gebruikt. U gebruikt minder gas en meer elektriciteit. Omdat gas relatief duur is zal uw energierekening omlaag gaan. 

  Meer weten over warmtepompen? Bekijk het hier

  Een warmtepomp verwarmt uw woning en zorgt voor warm water.

  De warmtepompinstallatie vervangt uw ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. Door warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater te halen maakt de installatie bruikbare energie. Duurzame energie dus! Om een warmtepomp te laten werken is wel stroom nodig, bij het gebruik ervan neemt het elektriciteitsverbruik daarom toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Daardoor daalt de CO2-uitstoot voor verwarming van de woning. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk het hier

  Met een all-electric variant heb je helemaal geen aardgas meer nodig en met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik, tot wel 80%!

  Een warmtepomp wordt niet voor niets gezien als dé kickstarter voor het verduurzamen van je woning. Met een all-electric variant heb je helemaal geen aardgas meer nodig, ook met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik, tot wel 80%! Wel verbruik je meer elektriciteit dan bij een HR-ketel. Dit extra verbruik aan elektriciteit kun je mogelijk compenseren met (extra) zonnepanelen of door deelname aan een postcoderoosregeling in de buurt. 

  De warmtepomp gebruikt energie uit de lucht of bodem.

  Door het gebruik van aardgas komt het broeikasgas CO₂ in de atmosfeer, wat zorgt voor opwarming van de aarde. Met een warmtepomp wordt het huis (voor een groot deel) met energie uit de lucht of de bodem verwarmd, en verbruik je minder tot geen gas. En dus vermindert de CO₂-uitstoot.

  Daikin bracht in 1957 al de eerste warmtepomp op de markt.

  Alle warmtepompen zijn in de basis gebaseerd op de techniek van de koelkast, het verplaatsen van warmte. Naast de koelkast wordt deze techniek ook al sinds jaar en dag in de airconditioning toepast. Naar schatting zijn in Nederland inmiddels meer dan 60.000 warmtepompen geplaatst.

  Afhankelijk van de warmtebron, kan in de praktijk de warmtepomp er op verschillende manieren uit zien. Er is bijna altijd een binnendeel. Deze oogt vaak niet veel anders dan een HR-ketel en kan bij bepaalde types net als de HR-ketel aan de wand gehangen worden. De vijf meest voorkomende soorten warmtepompen zijn:

  • Lucht/water warmtepomp
  • Water/water warmtepomp
  • Bodem/water warmtepomp
  • Hybride warmtepomp

  Lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht). De water-water en bodem-water warmtepompen zijn grond gebonden: via een systeem in de grond wordt warmte uit het grondwater of bodem gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis. Meer informatie over deze soorten warmtepompen? Klik hier

   

  Voor de juiste warmtepomp kunt u het best advies op maat vragen.

  Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn warmtepompen er in verschillende uitvoeringen. Welk type geschikt geschikt is voor u hangt af van de situatie in uw woning en uw wensen en eisen. Daarom is het verstandig voor de aanschaf goed te verdiepen in de mogelijkheden en een maatwerk advies aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld bij een installateur of fabrikant, maar ook bij een onafhankelijk EPA-adviseur. Om goed en efficiënt zijn werk te kunnen doen moet de warmtepomp op de juiste manier afgestemd zijn op de andere onderdelen van uw verwarmingssysteem. Daarom is het van belang dat uw installateur weet wat hij doet. De installatie van een systeem met de lucht als bron duurt in de meeste gevallen maximaal een dag. Wanneer een bron in de bodem aangeboord moet worden, is het proces complexer en is er meer tijd nodig. Voor het aanleggen van een warmtepomp met bodembron hebben installateurs een certificaat nodig. Samen aan de slag? Bekijk hier onze specialisten

  Er bestaan verschillende types warmtepompen. Lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht). Hierbij hoeft niet in de grond gegraven te worden. Alleen de water-water en bodem-water warmtepompen zijn grond gebonden: via een systeem in de grond wordt warmte uit het grondwater of bodem gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis. Bekijk de FAQ vraag: Welke soorten warmtepompen zijn er?

  Onder de streep veelal goedkoper dan HR-ketels.

  Warmtepompen zijn duurder in aanschaf dan HR-ketels. Maar als de installatie goed is ontworpen, is het energieverbruik aanzienlijk lager. Daarom is een warmtepomp onder de streep veelal goedkoper. De prijs van een warmtepompinstallatie is niet eenvoudig te berekenen, omdat deze afhangt van de situatie in uw woning en uw wensen wat betreft comfort (welke ruimtes moeten altijd warm zijn en hoeveel warm tapwater is er nodig). In de tabel hieronder worden richtprijzen weergegeven van de belangrijkste warmtepompsystemen voor Nederlandse woningen.

  Type warmtepompPrijs (incl. btw)Subsidie
  Warmtepomp met bodembronvanaf ca. €12.000€2.500,- of meer
  Warmtepomp met luchtbron€5.000 – €10.000€1.100,- of meer
  Hybride warmtepomp€4.000 – €7.000€1.100,- of meer

  Bekijk van tevoren welk systeem het beste aansluit op jouw woning. Niet ieder type past bij elke situatie. Dit is onder andere afhankelijk van het soort huis (rijwoning, appartement, nieuwbouw), de isolatie, de ruimte voor het systeem (zowel binnen als eventueel buiten) en of er wel of geen ventilatiesysteem aanwezig is. Wil je bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp bij een bestaande woning toepassen, dan moet er een bodembron geboord worden in de tuin.

  Een warmtepomp kan toegevoegd worden aan een bestaande cv-ketel.

  Door een warmtepomp toe te voegen aan een bestaande cv-ketel wordt er een bivalent systeem gecreëerd en kan er al flink op het gasverbruik worden bespaard. Bij bivalente systemen moet de gebruiker vaak bepalen of er door de CV of door de warmtepomp verwarmd wordt, ook is het mogelijk om dit op basis van buitentemperatuur te doen.

  Hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe beter het resultaat is.

  Zonder goede isolatie en lage temperatuur verwarming heeft de inzet van een all-electric warmtepomp weinig nut. Je moet dan een grote warmtepomp kopen en in veel gevallen zal de installatie niet optimaal werken. Voor een hybride warmtepomp zijn er minder bouwkundige aanpassingen nodig. Maar in alle gevallen geldt: hoe beter een huis geïsoleerd is en hoe lager de temperatuur in je verwarmingssysteem is om je woning te kunnen verwarmen, hoe hoger het rendement van de pomp.

  Een warmtepomp zorgt voor een constante temperatuur, zowel overdag als ’s nachts. Bij een hybride kun je volstaan met de bestaande radiatoren. Kies je voor een all-electric variant, dan heb je wel of wand- of vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren nodig.

  Minder energieverbruik verandert het energielabel van je woning, daarmee stijgt de waarde!

  Doordat een warmtepomp minder energie verbruikt dan een HR-ketel, verandert het energielabel van je woning. Een hybride systeem zorgt al voor een verbetering van 1 tot 2 indexklassen/labelstappen. En daarmee stijgt ook de waarde van de woning.

  Niet iedereen kan en mag een warmtepomp installeren. Dit vergt kennis en kunde van de installateur. Een slecht ingeregelde warmtepomp verbruikt nog steeds veel elektriciteit. Bovendien is bij de meeste warmtepompen certificering van de installateur vereist.

  Een warmtepomp (binnendeel) neemt al gauw iets meer ruimte in dan een klassieke cv-ketel. Kies je voor een all-electric variant, dan moet er naast de warmtepomp een waterboiler geplaatst worden voor warm tapwater (om te douchen e.d.). Bij een buitenluchtwarmtepomp is er bovendien ook altijd een buitendeel dat ongeveer 1 m² in beslag neemt.

  Daikin staat in de markt bekend als producent van de stilste airco ter wereld.

  De buitenunit van een warmtepomp op buitenlucht heeft naast een ventilator en een compressor. Beide produceren geluid. Vanuit de airconditioning-wereld is er echter al veel ervaring opgedaan om deze geluidsbronnen zo goed mogelijk te isoleren. Daikin is hier goed in. In de praktijk is er dan ook geen sprake van 'herrie'. Ja, een buitendeel maakt geluid, een zoemend geluid. Net als een koelkast dat doet. En als de warmtepomp erg hard moet werken (bijvoorbeeld bij koude of grote warmtevraag), dan hoor je hem beter. Maar het stoort niet en is niet hoorbaar in de mix van andere geluiden in en om het huis. De plaatsing van een buitendeel verdient wel aandacht. Bij voorkeur dan ook niet onder je slaapkamerraam.  Daikin staat in de markt bekend als producten van de stilste airco ter wereld, daarnaast zijn de buitendelen compact en op vele manier weg te werken.

  Onderhoudsvrij is een warmtepomp niet, wel onderhoudsarm. Het onderhoud aan een warmtepomp is preventief en vindt gemiddeld een keer per twee jaar plaats.

  Met de meeste warmtepompen, uitgezonderd van de ventilatiewarmtepompen, kun je ook koelen.

  Hiermee je verhoog je in de zomer het comfort in huis. Er zijn twee verschillende manieren van koelen, actief en passief. Middels een grondgebonden warmtepomp is passieve koeling mogelijk, hierbij wordt gebruik gemaakt van de kou in de bodem welke middels een circulatiepomp door het systeem wordt gepompt. Voor actieve koeling is een compressor nodig, hierbij wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht via het principe van de airconditioning.

  Een warmtepomp, die energie aan de buitenlucht onttrekt, heeft een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel is een rechthoekige kast van ongeveer 90hx150bx20d cm. Waar plaats je die nu het beste? In de tuin? Aan je huis? Een buitendeel werkt het beste en geeft het bete rendement als het tegen een muur aan wordt geplaatst. Niet direct er tegenaan, maar zo'n 20cm er vanaf. Daarnaast ongeveer op een hoogte van minimaal 20 cm. We raden zelfs 30 cm hoogte aan, om nooit problemen te krijgen bij bijvoorbeeld sneeuwval (meer dan 15cm zal er niet snel vallen in Nederland, maar toch). De ruimte rond het buitendeel, en met name aan de voorzijde dient vrij te zijn (ongeveer 1m). Als daar een pad langsloopt, hou er dan rekening mee dat de plek aan de voorzijde van het buitendeel vochtig kan worden en dus in de winter gladheid kan opleveren. We raden het af om kasten of andere soorten ombouw over de buitenunit te plaatsen. De reden hiervoor is dat de luchtstromen dan toch worden beperkt en het systeem niet optimaal kan draaien. Tevens kan er in de winter ijsvorming ontstaan op de kast of hekwerk, waardoor ook de luchtstromen worden verstoord. Plaats bij voorkeur het buitendeel niet op houten (af)daken, omdat dat trillingen kan veroorzaken. En bij voorkeur niet onder het slaapkamerraam. De warmtepomp is weliswaar stil, maar zal in de winter ook nog wel eens moeten ontdooien en dat kan gepaard gaan met extra geluiden.

  Goed voor het milieu en voor uw portemonnee

  Uw huis verwarmen met gas is op de lange termijn niet gewenst. De overheid verhoogt de gasprijzen en wil uiterlijk in 2050 alle huishoudens in Nederland van het gas af hebben. Waarom? Omdat het goed is voor het milieu, want gas is een fossiele brandstof die langzaam opraakt. Ook zorgt het gebruik van gas voor flink wat CO2 uitstoot. En in het klimaatakkoord is vastgesteld dat we die uitstoot juist willen beperken. Om deze redenen is de gasgestookte cv-ketel op de langere termijn overbodig en worden andere vormen van huisverwarming relevant. Bij gebruik van een warmtepomp wordt het huis met energie uit de lucht of bodem verwarmd, en wordt gebruik gemaakt van elektriciteit in plaats van gas. Let op: u hoeft niet meteen van uw cv-ketel af. Er zijn namelijk ook hybride-vormen van warmtepomp en gasketel. Hierdoor verbruikt u ook al veel minder gas. Een mooie eerste stap op weg naar gasloze verwarming. Lees meer over de warmtepomp als het duurzame alternatief voor uw cv-ketel op: hetnieuweverwarmen.nl Naast een bijdrage aan het milieu levert duurzaam verwarmen u een financiële besparing op. Er wordt op een efficiëntere manier elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van uw woning in plaats van uw cv-ketel die gas gebruikt. U gebruikt minder gas en meer elektriciteit. Omdat gas relatief duur is zal uw energierekening omlaag gaan. Meer weten over warmtepompen? Bekijk het hier

  Een warmtepomp, die energie aan de buitenlucht onttrekt, heeft een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel is een rechthoekige kast van ongeveer 90hx150bx20d cm. Waar plaats je die nu het beste? In de tuin? Aan je huis? Een buitendeel werkt het beste en geeft het bete rendement als het tegen een muur aan wordt geplaatst. Niet direct er tegenaan, maar zo'n 20cm er vanaf. Daarnaast ongeveer op een hoogte van minimaal 20 cm. We raden zelfs 30 cm hoogte aan, om nooit problemen te krijgen bij bijvoorbeeld sneeuwval (meer dan 15cm zal er niet snel vallen in Nederland, maar toch). De ruimte rond het buitendeel, en met name aan de voorzijde dient vrij te zijn (ongeveer 1m). Als daar een pad langsloopt, hou er dan rekening mee dat de plek aan de voorzijde van het buitendeel vochtig kan worden en dus in de winter gladheid kan opleveren. We raden het af om kasten of andere soorten ombouw over de buitenunit te plaatsen. De reden hiervoor is dat de luchtstromen dan toch worden beperkt en het systeem niet optimaal kan draaien. Tevens kan er in de winter ijsvorming ontstaan op de kast of hekwerk, waardoor ook de luchtstromen worden verstoord. Plaats bij voorkeur het buitendeel niet op houten (af)daken, omdat dat trillingen kan veroorzaken. En bij voorkeur niet onder het slaapkamerraam. De warmtepomp is weliswaar stil, maar zal in de winter ook nog wel eens moeten ontdooien en dat kan gepaard gaan met extra geluiden.

  Er bestaan verschillende types warmtepompen. Lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht). Hierbij hoeft niet in de grond gegraven te worden. Alleen de water-water en bodem-water warmtepompen zijn grond gebonden: via een systeem in de grond wordt warmte uit het grondwater of bodem gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis. Bekijk de FAQ vraag: Welke soorten warmtepompen zijn er?

  Niet iedereen kan en mag een warmtepomp installeren. Dit vergt kennis en kunde van de installateur. Een slecht ingeregelde warmtepomp verbruikt nog steeds veel elektriciteit. Bovendien is bij de meeste warmtepompen certificering van de installateur vereist.

  De installatie van een hybride warmtepomp neemt een halve tot hele dag in beslag. De installatie van een all-electric warmtepomp neemt over het algemeen wat langer in beslag omdat naast de warmtepomp ook een warm waterboiler geplaatst moet worden. Het buitendeel van een lucht warmtepomp neemt gemiddeld ongeveer 1 vierkante meter grond in beslag. Het is wenselijk om rondom het buitendeel een halve meter ruimte vrij te laten. Het buitendeel kan zowel op de grond als tegen een gevel of op een dak geplaatst worden. Bepaalde fabrikanten hebben het buitendeel zelfs weggewerkt in een “schoorsteen”. Wanneer de warmtepomp gebruiktmaakt van warmte uit de bodem of grondwater, is er vaak meer tijd nodig. Omdat de installatie voor een deel ondergronds geplaatst wordt, kunt u een flinke ingreep rondom de woning verwachten. De installatie van een bodemwarmtepomp als deze neemt al snel een aantal dagen in beslag. Voor het plaatsten van dit systeem moet vaak melding worden gemaakt bij de gemeente. In sommige gevallen moet voor een warmtepomp ook een vergunning worden aangevraagd. Bijvoorbeeld om een bron te slaan in een waterwingebied of als het buitendeel van de warmtepomp aan de gevel in het zicht wordt geplaatst. In de meeste gevallen is echter geen vergunning nodig en is melding voldoende, maar vraag voor de zekerheid bij uw gemeente na of voor het plaatsen van een warmtepomp een vergunning vereist is. Een EPA-adviseur, de leverancier of installateur kan u daar bij helpen.

  Sinds 2016 heeft de overheid investeringssubsidie beschikbaar gesteld voor duurzame energie, de ISDE subsidie. Voor 2017 is in totaal €90 miljoen ISDE subsidie beschikbaar en voor 2018 bedraagt dat €100 miljoen. Met de ISDE subsidie krijgt u in bepaalde gevallen tot bijna 50% van de overheid terug op de aanschafkosten van een (hybride) warmtepomp. De belangrijkste kenmerken voor de ISDE subsidie hebben wij voor u op een rijtje gezet.

  Nog een andere vraag?

  bg-image

  SAMEN AAN DE SLAG

   

  Ready,
  voor installatie?

   

  ONZE PRODUCTEN

   

  Duurzame
  Topprestaties

   

  CONTACT EN VRAGEN

  Heb je een vraag over onze warmtepompen?

  Kijk eerst of je vraag en het antwoord hier al vermeld staan.
  Kom je er dan nog niet uit? Neem dan contact op met een installateur in je buurt, of bel met de Daikin consumenten lijn:

  088-3245421

  Je kunt ook een bericht sturen via het formulier. Dan nemen wij contact met je op.

  Meer informatie

  Vind een installateur

  Meer informatie