Skip to main content

Waarom een betere lucht een garantie is op beter werk en een betere gezondheid

Sinds de wereldwijde pandemie zijn werkgewoonten over de hele wereld aanzienlijk veranderd. Veel mensen werken van thuis en als ze in een gedeelde werkruimte werken, besteden ze meer aandacht dan ooit aan hygiëne en ventilatie. In de toekomst zal de kwaliteit van de binnenlucht een doorslaggevende factor worden voor het welzijn van werknemers. Maar hoe kun je zorgen voor een gezond klimaat in de werkruimte, en wat zijn de meest efficiënte manieren om dat te doen?

Het nieuwe normaal

Na de pandemie constateerden de meeste bedrijven een verschuiving in werklocaties en gedrag van hun werknemers. Meer mensen werken thuis of op een coworking-plek, en er wordt aanzienlijk meer aandacht besteed aan covidgerelateerde gewoonten zoals handhygiëne en ventilatie. Als gevolg daarvan duiken overal ter wereld CO2-sensoren op in kantooromgevingen, en moderne kantoorgebouwen worden steeds vaker uitgerust met geavanceerde ventilatiesystemen. Terecht, want de kwaliteit van de binnenlucht kan een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties en het welzijn van de werknemers.

Waarom is de kwaliteit van de binnenlucht belangrijk?

De kwaliteit van de binnenlucht (ook wel IAQ genoemd, naar de Engelse term Indoor Air Quality) verwijst naar de kwaliteit van de lucht in een gebouw zoals die dagelijks wordt ingeademd door de bewoners of bezoekers ervan. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat de binnenlucht schoner en gezonder is dan de buitenlucht, is dat in feite niet waar. Studies tonen aan dat onbehandelde binnenlucht in veel gevallen twee tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht. De reden daarvoor zijn verontreinigende stoffen zoals pollen en bacteriën. Dit kan ziekten veroorzaken zoals griep en infecties van de luchtwegen en, in combinatie met hoge CO2-niveaus door gebrekkige ventilatie, leiden tot hoofdpijn, concentratieproblemen, verminderde arbeidsprestaties en een slechtere gezondheid in het algemeen.

Gelukkig kunnen met de juiste systemen luchtverontreinigende stoffen zoals pollen, bacteriën en virussen uit de lucht worden gefilterd om een gezond binnenklimaat voor iedereen te creëren.

De luchtkwaliteit verbeteren

Huizen en gebouwen zijn vandaag de dag beter geïsoleerd dan ooit. Dat is goed nieuws voor het milieu, maar het betekent ook dat als ongezonde deeltjes in de lucht, verontreinigende stoffen en pollen eenmaal een werkomgeving zijn binnengedrongen, het moeilijker dan ooit is geworden om ervan af te komen. De oplossing: ventilatie, filtratie, en vooral: reiniging.

VENTILATIE >> FILTRATIE >> REINIGING

Ventilatie is essentieel voor het verwijderen van luchtverontreinigingen. Het openen van ramen, bijvoorbeeld, kan helpen om de CO2- en verontreinigingsniveaus in evenwicht te brengen, en van goed onderhouden ventilatiesystemen met voldoende luchtverversing is aangetoond dat ze mensen effectief beschermen tegen verontreinigende stoffen in grote kantoorgebouwen. Door in een volgende fase airconditioning- en ventilatiesystemen te voorzien van hoogrendement luchtfilters kunnen de meeste deeltjes in de lucht worden uitgefilterd en kan de concentratie in de lucht van bacteriën en virussen worden verminderd, waardoor het risico van overdracht door de lucht wordt verlaagd. Filtersystemen vangen weliswaar virussen, bacteriën en schimmels op, maar inactiveren ze niet, zodat ze zich nog steeds kunnen vermenigvuldigen en mogelijk ziekten kunnen veroorzaken. Daarom is luchtreiniging een essentiële volgende stap voor werkgevers die actief verontreinigende stoffen willen verwijderen en de kwaliteit van de lucht in hun kantoorgebouwen grondig willen verbeteren.

Daikin: je partner in luchtreiniging

Daikin bracht zijn eerste luchtreiniger al in 1975 op de markt. Als specialist op het gebied van luchtkwaliteitsbeheer zien wij het als onze missie om innovatieve oplossingen te bieden die werkelijk efficiënt zijn tegen luchtverontreiniging en tegen seizoensgebonden pollen en virussen. Studies hebben aangetoond dat ons gamma luchtreinigers meer dan 99,98% van het menselijk coronavirus (HCoV-229E) en 99,93% van het virus dat de gewone griep (H1N1) veroorzaakt, verwijdert in slechts 2,5 minuut. *

Terwijl werknemers over de hele wereld zich voorbereiden om terug naar kantoor te gaan, kunnen luchtreinigers van Daikin helpen om de voorwaarden te creëren om dit op een veiligere manier te doen. Ons streven naar een gezonde binnenomgeving - zelfs al van vóór de wereldwijde pandemie - heeft geresulteerd in een uitgebreid gamma luchtfiltratie- en luchtreinigingsproducten die rechtstreeks bijdragen tot het verminderen van het risico op de overdracht van respiratoire virussen. We gebruiken deze technologieën in onze oplossingen voor airconditioning, verwarming en ventilatie - zowel voor toepassingen in kleine als grote gebouwen, en in compacte plug-and-play luchtreinigers voor een snelle en flexibele reiniging van de lucht. Hierdoor kunnen wij voor elk type gebouw de juiste oplossing bieden om werkomgevingen frisser, gezonder en comfortabeler te maken - één kantoor tegelijk.

*De luchtreinigers van Daikin reinigen de binnenlucht door die doorheen de unit te laten circuleren en de lucht langs een groot aantal filters en reinigingstechnologieën te laten passeren: een krachtige elektrostatische HEPA-filter vangt virussen en verontreinigende stoffen op, waarna ze worden blootgesteld aan onze gepatenteerde Flash Streamer-technologie, die de lucht desinfecteert en virussen en bacteriën verwijdert.

Ontdek ons gamma luchtreinigers

Het is tijd voor frissere, gezondere en comfortabelere kantoorruimtes. Nu meer dan ooit. Ontdek ons volledig gamma luchtreinigers die je helpen om een gezond binnenklimaat te garanderen.

Verwante artikels

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie