Skip to main content

Het perfecte klimaat voor een goede nachtrust

Ben je ooit al wakker geworden met een droge mond en een schraperige keel? De kans is groot dat de vochtigheidsgraad in je slaapkamer onder de internationaal aanvaarde drempelwaarde voor een gezond binnenklimaat is gezakt. Maar wat is die drempelwaarde precies? En hoe creëer je het perfecte klimaat voor een goede nachtrust?

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk?

Luchtvochtigheid verwijst naar de concentratie van waterdamp in de lucht. De vochtigheidsgraad in uw huis kan uw persoonlijke gezondheid op verschillende manieren beïnvloeden. Een te hoge luchtvochtigheid wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met hogere concentraties allergenen, terwijl blootstelling aan een te lage luchtvochtigheid gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals een droge huid, jeukende ogen en keelpijn. Een gezonde vochtigheidsgraad is essentieel om een comfortabele slaapkamer en een gezonde, verfrissende slaapcyclus te garanderen.

Wat is een gezonde vochtigheidsgraad?

De vochtigheidsgraad wordt meestal gemeten in relatieve vochtigheid, d.w.z. de verhouding tussen de hoeveelheid waterdamp in de lucht en de hoeveelheid damp die bij een gegeven temperatuur in de lucht aanwezig kan zijn. Over de beste relatieve vochtigheid om te slapen is veel gediscussieerd, maar de meeste studies zijn het erover eens dat de beste relatieve vochtigheid binnenshuis tussen 40 en 60% ligt. Als je vaak wakker wordt met een schraperige keel en droge ogen, is de kans groot dat de relatieve luchtvochtigheid in je slaapkamer ver onder de drempel van 40% is gezakt.

Hoe kan ik voor een perfect klimaat zorgen?

Zorgen voor een perfect binnenklimaat kan een flinke uitdaging zijn. In klimaten met een te hoge vochtigheidsgraad kan het een goed idee zijn om een airconditioningsysteem met een ingebouwde ontvochtiger te installeren. Deze systemen detecteren automatisch waarden boven het gewenste vochtigheidsniveau (meestal vanaf 60% RH) en onttrekken vocht aan de lucht om een gezond vochtigheidsniveau te bereiken.

Bij een te lage luchtvochtigheid kan het installeren van een luchtreiniger met geïntegreerde luchtbevochtiger bijdragen tot een gezonder en comfortabeler binnenklimaat. De luchtbevochtiger van Daikin, bijvoorbeeld, brengt vocht in de lucht wanneer de relatieve vochtigheid onder het gewenste niveau zakt (meestal vanaf 40% RH) om een gezonde vochtigheidsgraad te handhaven. Bovendien minimaliseren luchtreinigers van Daikin de symptomen van astma en allergieën door stofdeeltjes en pollen uit de lucht te verwijderen, en de Streamer-technologie houdt de lucht gezond en fris door allergenen af te breken, bacteriën te elimineren en hinderlijke geurtjes te verwijderen. Deze zuiverende component onderscheidt luchtreinigers met luchtbevochtiging van traditionele luchtbevochtigers, aangezien die laatste de neiging hebben om verontreinigende stoffen op te vangen in plaats van ze te elimineren, waardoor ze zich nog steeds kunnen vermenigvuldigen en mogelijk ziekten kunnen veroorzaken. En wat lawaai betreft? De Daikin luchtreiniger met ingebouwde luchtbevochtiger is fluisterstil dankzij een innovatieve nieuwe configuratie en een geavanceerde stille modus, waardoor het een van de stilste luchtreinigers op de Europese markt is. De perfecte oplossing voor een goede nachtrust, terwijl de binnenlucht de hele tijd gezond, fris en comfortabel blijft.

EEN TIP VAN ONZE EXPERTEN

Voor een gezond binnenklimaat en een optimale vochtigheidsgraad om te slapen, moet je ervoor zorgen dat de thermostaat in je slaapkamer op de juiste stand staat. Experten zijn het erover eens dat de ideale temperatuur om te slapen ongeveer 18 graden Celsius is.

Ontdek ons gamma luchtreinigers met bevochtigingsfunctie

Investeer in een frissere, gezondere en comfortabelere slaapkamer. Ontdek ons volledig gamma luchtreinigers met ingebouwde luchtbevochtiger die je helpen om een gezond binnenklimaat te garanderen.

Verwante artikels

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie