Skip to main content

De installatie van een warmtepomp

Wat kun je verwachten?

STAP VOOR STAP

Van advies op maat,
totdat de warmtepomp staat….en werkt.

Vind een geschikte installateur in je buurt.
STAP 1

Vind een geschikte installateur in je buurt.

Een warmtepomp is geen doe-het-zelf pakket. Installatie laat je dus het beste over aan een vakbekwame installateur met verstand van warmtepompen. Helaas is het geen plug and play oplossing, maar een hoogstaand stukje warmte/koude-techniek. Voor sommige oplossingen met zogeheten F-gassen is een certificaat nodig.

De juiste oplossing voor jouw woning en warmtebehoefte.
STAP 2

De juiste oplossing voor jouw woning en warmtebehoefte.

Samen met de installateur kijken naar de juiste oplossing voor jouw woning. Heb je zelf al de warmte-check gedaan? Neem dan die uitkomst mee in je gesprek. Hij kan je verder informeren en adviseren over de keuze van de juiste oplossing in jouw situatie, en stelt een offerte op maat op. Uiteraard rekening houdend met je budget.

Samen een dag inplannen voor de installatie.
STAP 3

Samen een dag inplannen voor de installatie.

De installateur bestelt de warmtepomp en toebehoren en neemt die mee op de dag van installatie. Jij hoeft alleen te zorgen voor koffie. Nadat de warmtepomp is geïnstalleerd en aangesloten op je afgiftesystemen, zoals radiatoren, vloerverwarming, tapkraan etc. moet alles nog worden nagelopen voor inbedrijfstelling.

 

De juiste afstelling voor het optimale rendement
STAP 4

De juiste afstelling voor het optimale rendement.

Deze stap verricht de installateur zelf, maar het komt ook voor dat er speciaal iemand van de fabrikant komt die het systeem programmeert en juist afstelt voor optimaal rendement. Je krijgt dan ook een code waarmee je de service en onderhoudsgarantie online activeert. Zo ben je helemaal Ready voor duurzame warmte in huis!

Bekijk de installatie van een hybride warmtepomp

VEELGESTELDE VRAGEN

Vragen beantwoorden we maar al te graag.

Een warmtepomp, die energie aan de buitenlucht onttrekt, heeft een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel is een rechthoekige kast van ongeveer 90hx150bx20d cm. Waar plaats je die nu het beste? In de tuin? Aan je huis? Een buitendeel werkt het beste en geeft het bete rendement als het tegen een muur aan wordt geplaatst. Niet direct er tegenaan, maar zo'n 20cm er vanaf. Daarnaast ongeveer op een hoogte van minimaal 20 cm. We raden zelfs 30 cm hoogte aan, om nooit problemen te krijgen bij bijvoorbeeld sneeuwval (meer dan 15cm zal er niet snel vallen in Nederland, maar toch). De ruimte rond het buitendeel, en met name aan de voorzijde dient vrij te zijn (ongeveer 1m). Als daar een pad langsloopt, hou er dan rekening mee dat de plek aan de voorzijde van het buitendeel vochtig kan worden en dus in de winter gladheid kan opleveren. We raden het af om kasten of andere soorten ombouw over de buitenunit te plaatsen. De reden hiervoor is dat de luchtstromen dan toch worden beperkt en het systeem niet optimaal kan draaien. Tevens kan er in de winter ijsvorming ontstaan op de kast of hekwerk, waardoor ook de luchtstromen worden verstoord. Plaats bij voorkeur het buitendeel niet op houten (af)daken, omdat dat trillingen kan veroorzaken. En bij voorkeur niet onder het slaapkamerraam. De warmtepomp is weliswaar stil, maar zal in de winter ook nog wel eens moeten ontdooien en dat kan gepaard gaan met extra geluiden.

Goed voor het milieu en voor uw portemonnee

Uw huis verwarmen met gas is op de lange termijn niet gewenst. De overheid verhoogt de gasprijzen en wil uiterlijk in 2050 alle huishoudens in Nederland van het gas af hebben. Waarom? Omdat het goed is voor het milieu, want gas is een fossiele brandstof die langzaam opraakt. Ook zorgt het gebruik van gas voor flink wat CO2 uitstoot. En in het klimaatakkoord is vastgesteld dat we die uitstoot juist willen beperken.

Om deze redenen is de gasgestookte cv-ketel op de langere termijn overbodig en worden andere vormen van huisverwarming relevant.  Bij gebruik van een warmtepomp wordt het huis met energie uit de lucht of bodem verwarmd, en wordt gebruik gemaakt van elektriciteit in plaats van gas. Let op: u hoeft niet meteen van uw cv-ketel af. Er zijn namelijk ook hybride-vormen van warmtepomp en gasketel. Hierdoor verbruikt u ook al veel minder gas. Een mooie eerste stap op weg naar gasloze verwarming. Lees meer over de warmtepomp als het duurzame alternatief voor uw cv-ketel op: hetnieuweverwarmen.nl  Naast een bijdrage aan het milieu levert duurzaam verwarmen u een financiële besparing op. Er wordt op een efficiëntere manier elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van uw woning in plaats van uw cv-ketel die gas gebruikt. U gebruikt minder gas en meer elektriciteit. Omdat gas relatief duur is zal uw energierekening omlaag gaan. 

Meer weten over warmtepompen? Bekijk het hier

Een warmtepomp verwarmt uw woning en zorgt voor warm water.

De warmtepompinstallatie vervangt uw ketel en kan aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem. Door warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater te halen maakt de installatie bruikbare energie. Duurzame energie dus! Om een warmtepomp te laten werken is wel stroom nodig, bij het gebruik ervan neemt het elektriciteitsverbruik daarom toe. Echter neemt het gasverbruik flink af of daalt zelfs tot nul. Daardoor daalt de CO2-uitstoot voor verwarming van de woning. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk het hier

Met een all-electric variant heb je helemaal geen aardgas meer nodig en met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik, tot wel 80%!

Een warmtepomp wordt niet voor niets gezien als dé kickstarter voor het verduurzamen van je woning. Met een all-electric variant heb je helemaal geen aardgas meer nodig, ook met een hybride warmtepomp verminder je het gasverbruik, tot wel 80%! Wel verbruik je meer elektriciteit dan bij een HR-ketel. Dit extra verbruik aan elektriciteit kun je mogelijk compenseren met (extra) zonnepanelen of door deelname aan een postcoderoosregeling in de buurt. 

De warmtepomp gebruikt energie uit de lucht of bodem.

Door het gebruik van aardgas komt het broeikasgas CO₂ in de atmosfeer, wat zorgt voor opwarming van de aarde. Met een warmtepomp wordt het huis (voor een groot deel) met energie uit de lucht of de bodem verwarmd, en verbruik je minder tot geen gas. En dus vermindert de CO₂-uitstoot.

Daikin bracht in 1957 al de eerste warmtepomp op de markt.

Alle warmtepompen zijn in de basis gebaseerd op de techniek van de koelkast, het verplaatsen van warmte. Naast de koelkast wordt deze techniek ook al sinds jaar en dag in de airconditioning toepast. Naar schatting zijn in Nederland inmiddels meer dan 60.000 warmtepompen geplaatst.

Afhankelijk van de warmtebron, kan in de praktijk de warmtepomp er op verschillende manieren uit zien. Er is bijna altijd een binnendeel. Deze oogt vaak niet veel anders dan een HR-ketel en kan bij bepaalde types net als de HR-ketel aan de wand gehangen worden. De vijf meest voorkomende soorten warmtepompen zijn:

  • Lucht/water warmtepomp
  • Water/water warmtepomp
  • Bodem/water warmtepomp
  • Hybride warmtepomp

Lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht). De water-water en bodem-water warmtepompen zijn grond gebonden: via een systeem in de grond wordt warmte uit het grondwater of bodem gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis. Meer informatie over deze soorten warmtepompen? Klik hier

 

Voor de juiste warmtepomp kunt u het best advies op maat vragen.

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn warmtepompen er in verschillende uitvoeringen. Welk type geschikt geschikt is voor u hangt af van de situatie in uw woning en uw wensen en eisen. Daarom is het verstandig voor de aanschaf goed te verdiepen in de mogelijkheden en een maatwerk advies aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld bij een installateur of fabrikant, maar ook bij een onafhankelijk EPA-adviseur. Om goed en efficiënt zijn werk te kunnen doen moet de warmtepomp op de juiste manier afgestemd zijn op de andere onderdelen van uw verwarmingssysteem. Daarom is het van belang dat uw installateur weet wat hij doet. De installatie van een systeem met de lucht als bron duurt in de meeste gevallen maximaal een dag. Wanneer een bron in de bodem aangeboord moet worden, is het proces complexer en is er meer tijd nodig. Voor het aanleggen van een warmtepomp met bodembron hebben installateurs een certificaat nodig. Samen aan de slag? Bekijk hier onze specialisten

Er bestaan verschillende types warmtepompen. Lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht). Hierbij hoeft niet in de grond gegraven te worden. Alleen de water-water en bodem-water warmtepompen zijn grond gebonden: via een systeem in de grond wordt warmte uit het grondwater of bodem gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis. Bekijk de FAQ vraag: Welke soorten warmtepompen zijn er?

Onder de streep veelal goedkoper dan HR-ketels.

Warmtepompen zijn duurder in aanschaf dan HR-ketels. Maar als de installatie goed is ontworpen, is het energieverbruik aanzienlijk lager. Daarom is een warmtepomp onder de streep veelal goedkoper. De prijs van een warmtepompinstallatie is niet eenvoudig te berekenen, omdat deze afhangt van de situatie in uw woning en uw wensen wat betreft comfort (welke ruimtes moeten altijd warm zijn en hoeveel warm tapwater is er nodig). In de tabel hieronder worden richtprijzen weergegeven van de belangrijkste warmtepompsystemen voor Nederlandse woningen.

Type warmtepompPrijs (incl. btw)Subsidie
Warmtepomp met bodembronvanaf ca. €12.000€2.500,- of meer
Warmtepomp met luchtbron€5.000 – €10.000€1.100,- of meer
Hybride warmtepomp€4.000 – €7.000€1.100,- of meer

Bekijk van tevoren welk systeem het beste aansluit op jouw woning. Niet ieder type past bij elke situatie. Dit is onder andere afhankelijk van het soort huis (rijwoning, appartement, nieuwbouw), de isolatie, de ruimte voor het systeem (zowel binnen als eventueel buiten) en of er wel of geen ventilatiesysteem aanwezig is. Wil je bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp bij een bestaande woning toepassen, dan moet er een bodembron geboord worden in de tuin.

Een warmtepomp kan toegevoegd worden aan een bestaande cv-ketel.

Door een warmtepomp toe te voegen aan een bestaande cv-ketel wordt er een bivalent systeem gecreëerd en kan er al flink op het gasverbruik worden bespaard. Bij bivalente systemen moet de gebruiker vaak bepalen of er door de CV of door de warmtepomp verwarmd wordt, ook is het mogelijk om dit op basis van buitentemperatuur te doen.

Hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe beter het resultaat is.

Zonder goede isolatie en lage temperatuur verwarming heeft de inzet van een all-electric warmtepomp weinig nut. Je moet dan een grote warmtepomp kopen en in veel gevallen zal de installatie niet optimaal werken. Voor een hybride warmtepomp zijn er minder bouwkundige aanpassingen nodig. Maar in alle gevallen geldt: hoe beter een huis geïsoleerd is en hoe lager de temperatuur in je verwarmingssysteem is om je woning te kunnen verwarmen, hoe hoger het rendement van de pomp.

Een warmtepomp zorgt voor een constante temperatuur, zowel overdag als ’s nachts. Bij een hybride kun je volstaan met de bestaande radiatoren. Kies je voor een all-electric variant, dan heb je wel of wand- of vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren nodig.

Minder energieverbruik verandert het energielabel van je woning, daarmee stijgt de waarde!

Doordat een warmtepomp minder energie verbruikt dan een HR-ketel, verandert het energielabel van je woning. Een hybride systeem zorgt al voor een verbetering van 1 tot 2 indexklassen/labelstappen. En daarmee stijgt ook de waarde van de woning.

Niet iedereen kan en mag een warmtepomp installeren. Dit vergt kennis en kunde van de installateur. Een slecht ingeregelde warmtepomp verbruikt nog steeds veel elektriciteit. Bovendien is bij de meeste warmtepompen certificering van de installateur vereist.

Een warmtepomp (binnendeel) neemt al gauw iets meer ruimte in dan een klassieke cv-ketel. Kies je voor een all-electric variant, dan moet er naast de warmtepomp een waterboiler geplaatst worden voor warm tapwater (om te douchen e.d.). Bij een buitenluchtwarmtepomp is er bovendien ook altijd een buitendeel dat ongeveer 1 m² in beslag neemt.

Daikin staat in de markt bekend als producent van de stilste airco ter wereld.

De buitenunit van een warmtepomp op buitenlucht heeft naast een ventilator en een compressor. Beide produceren geluid. Vanuit de airconditioning-wereld is er echter al veel ervaring opgedaan om deze geluidsbronnen zo goed mogelijk te isoleren. Daikin is hier goed in. In de praktijk is er dan ook geen sprake van 'herrie'. Ja, een buitendeel maakt geluid, een zoemend geluid. Net als een koelkast dat doet. En als de warmtepomp erg hard moet werken (bijvoorbeeld bij koude of grote warmtevraag), dan hoor je hem beter. Maar het stoort niet en is niet hoorbaar in de mix van andere geluiden in en om het huis. De plaatsing van een buitendeel verdient wel aandacht. Bij voorkeur dan ook niet onder je slaapkamerraam.  Daikin staat in de markt bekend als producten van de stilste airco ter wereld, daarnaast zijn de buitendelen compact en op vele manier weg te werken.

Onderhoudsvrij is een warmtepomp niet, wel onderhoudsarm. Het onderhoud aan een warmtepomp is preventief en vindt gemiddeld een keer per twee jaar plaats.

Met de meeste warmtepompen, uitgezonderd van de ventilatiewarmtepompen, kun je ook koelen.

Hiermee je verhoog je in de zomer het comfort in huis. Er zijn twee verschillende manieren van koelen, actief en passief. Middels een grondgebonden warmtepomp is passieve koeling mogelijk, hierbij wordt gebruik gemaakt van de kou in de bodem welke middels een circulatiepomp door het systeem wordt gepompt. Voor actieve koeling is een compressor nodig, hierbij wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht via het principe van de airconditioning.

Een warmtepomp, die energie aan de buitenlucht onttrekt, heeft een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel is een rechthoekige kast van ongeveer 90hx150bx20d cm. Waar plaats je die nu het beste? In de tuin? Aan je huis? Een buitendeel werkt het beste en geeft het bete rendement als het tegen een muur aan wordt geplaatst. Niet direct er tegenaan, maar zo'n 20cm er vanaf. Daarnaast ongeveer op een hoogte van minimaal 20 cm. We raden zelfs 30 cm hoogte aan, om nooit problemen te krijgen bij bijvoorbeeld sneeuwval (meer dan 15cm zal er niet snel vallen in Nederland, maar toch). De ruimte rond het buitendeel, en met name aan de voorzijde dient vrij te zijn (ongeveer 1m). Als daar een pad langsloopt, hou er dan rekening mee dat de plek aan de voorzijde van het buitendeel vochtig kan worden en dus in de winter gladheid kan opleveren. We raden het af om kasten of andere soorten ombouw over de buitenunit te plaatsen. De reden hiervoor is dat de luchtstromen dan toch worden beperkt en het systeem niet optimaal kan draaien. Tevens kan er in de winter ijsvorming ontstaan op de kast of hekwerk, waardoor ook de luchtstromen worden verstoord. Plaats bij voorkeur het buitendeel niet op houten (af)daken, omdat dat trillingen kan veroorzaken. En bij voorkeur niet onder het slaapkamerraam. De warmtepomp is weliswaar stil, maar zal in de winter ook nog wel eens moeten ontdooien en dat kan gepaard gaan met extra geluiden.

Goed voor het milieu en voor uw portemonnee

Uw huis verwarmen met gas is op de lange termijn niet gewenst. De overheid verhoogt de gasprijzen en wil uiterlijk in 2050 alle huishoudens in Nederland van het gas af hebben. Waarom? Omdat het goed is voor het milieu, want gas is een fossiele brandstof die langzaam opraakt. Ook zorgt het gebruik van gas voor flink wat CO2 uitstoot. En in het klimaatakkoord is vastgesteld dat we die uitstoot juist willen beperken. Om deze redenen is de gasgestookte cv-ketel op de langere termijn overbodig en worden andere vormen van huisverwarming relevant. Bij gebruik van een warmtepomp wordt het huis met energie uit de lucht of bodem verwarmd, en wordt gebruik gemaakt van elektriciteit in plaats van gas. Let op: u hoeft niet meteen van uw cv-ketel af. Er zijn namelijk ook hybride-vormen van warmtepomp en gasketel. Hierdoor verbruikt u ook al veel minder gas. Een mooie eerste stap op weg naar gasloze verwarming. Lees meer over de warmtepomp als het duurzame alternatief voor uw cv-ketel op: hetnieuweverwarmen.nl Naast een bijdrage aan het milieu levert duurzaam verwarmen u een financiële besparing op. Er wordt op een efficiëntere manier elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van uw woning in plaats van uw cv-ketel die gas gebruikt. U gebruikt minder gas en meer elektriciteit. Omdat gas relatief duur is zal uw energierekening omlaag gaan. Meer weten over warmtepompen? Bekijk het hier

Een warmtepomp, die energie aan de buitenlucht onttrekt, heeft een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel is een rechthoekige kast van ongeveer 90hx150bx20d cm. Waar plaats je die nu het beste? In de tuin? Aan je huis? Een buitendeel werkt het beste en geeft het bete rendement als het tegen een muur aan wordt geplaatst. Niet direct er tegenaan, maar zo'n 20cm er vanaf. Daarnaast ongeveer op een hoogte van minimaal 20 cm. We raden zelfs 30 cm hoogte aan, om nooit problemen te krijgen bij bijvoorbeeld sneeuwval (meer dan 15cm zal er niet snel vallen in Nederland, maar toch). De ruimte rond het buitendeel, en met name aan de voorzijde dient vrij te zijn (ongeveer 1m). Als daar een pad langsloopt, hou er dan rekening mee dat de plek aan de voorzijde van het buitendeel vochtig kan worden en dus in de winter gladheid kan opleveren. We raden het af om kasten of andere soorten ombouw over de buitenunit te plaatsen. De reden hiervoor is dat de luchtstromen dan toch worden beperkt en het systeem niet optimaal kan draaien. Tevens kan er in de winter ijsvorming ontstaan op de kast of hekwerk, waardoor ook de luchtstromen worden verstoord. Plaats bij voorkeur het buitendeel niet op houten (af)daken, omdat dat trillingen kan veroorzaken. En bij voorkeur niet onder het slaapkamerraam. De warmtepomp is weliswaar stil, maar zal in de winter ook nog wel eens moeten ontdooien en dat kan gepaard gaan met extra geluiden.

Er bestaan verschillende types warmtepompen. Lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht). Hierbij hoeft niet in de grond gegraven te worden. Alleen de water-water en bodem-water warmtepompen zijn grond gebonden: via een systeem in de grond wordt warmte uit het grondwater of bodem gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis. Bekijk de FAQ vraag: Welke soorten warmtepompen zijn er?

Niet iedereen kan en mag een warmtepomp installeren. Dit vergt kennis en kunde van de installateur. Een slecht ingeregelde warmtepomp verbruikt nog steeds veel elektriciteit. Bovendien is bij de meeste warmtepompen certificering van de installateur vereist.

De installatie van een hybride warmtepomp neemt een halve tot hele dag in beslag. De installatie van een all-electric warmtepomp neemt over het algemeen wat langer in beslag omdat naast de warmtepomp ook een warm waterboiler geplaatst moet worden. Het buitendeel van een lucht warmtepomp neemt gemiddeld ongeveer 1 vierkante meter grond in beslag. Het is wenselijk om rondom het buitendeel een halve meter ruimte vrij te laten. Het buitendeel kan zowel op de grond als tegen een gevel of op een dak geplaatst worden. Bepaalde fabrikanten hebben het buitendeel zelfs weggewerkt in een “schoorsteen”. Wanneer de warmtepomp gebruiktmaakt van warmte uit de bodem of grondwater, is er vaak meer tijd nodig. Omdat de installatie voor een deel ondergronds geplaatst wordt, kunt u een flinke ingreep rondom de woning verwachten. De installatie van een bodemwarmtepomp als deze neemt al snel een aantal dagen in beslag. Voor het plaatsten van dit systeem moet vaak melding worden gemaakt bij de gemeente. In sommige gevallen moet voor een warmtepomp ook een vergunning worden aangevraagd. Bijvoorbeeld om een bron te slaan in een waterwingebied of als het buitendeel van de warmtepomp aan de gevel in het zicht wordt geplaatst. In de meeste gevallen is echter geen vergunning nodig en is melding voldoende, maar vraag voor de zekerheid bij uw gemeente na of voor het plaatsen van een warmtepomp een vergunning vereist is. Een EPA-adviseur, de leverancier of installateur kan u daar bij helpen.

Sinds 2016 heeft de overheid investeringssubsidie beschikbaar gesteld voor duurzame energie, de ISDE subsidie. Voor 2017 is in totaal €90 miljoen ISDE subsidie beschikbaar en voor 2018 bedraagt dat €100 miljoen. Met de ISDE subsidie krijgt u in bepaalde gevallen tot bijna 50% van de overheid terug op de aanschafkosten van een (hybride) warmtepomp. De belangrijkste kenmerken voor de ISDE subsidie hebben wij voor u op een rijtje gezet.

Nog een andere vraag?

MAAK EEN AFSPRAAK

Heb je een vraag over onze warmtepompen? Wil je in contact gebracht worden met een geschikte installateur?

Kijk eerst of je vraag en het antwoord hier al vermeld staan.
Kom je er dan nog niet uit? Neem dan contact op met een installateur in je buurt, of bel met de Daikin consumenten lijn:

088-3245421

Je kunt ook een bericht sturen via het formulier. Dan nemen wij contact met je op.

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie