Skip to main content

Ventilatie bij het bouwen van een energie-neutraal huis

Een overzicht van de voordelen van een ventilatiesysteem

Gezin met twee kinderen spelen een spelletje aan de keukentafel in hun energieneutrale woning

Een energie-neutraal gebouw produceert net zoveel energie als het gebruikt. Het installeren van een efficiënt ventilatiesysteem is een geweldige manier om dit in jouw huis te bereiken.

Energiebesparend ventilatiesysteem

Een energie-neutraal huis produceert en verbruikt een gelijke hoeveelheid energie gedurende een jaar. Het is dus goed voor het milieu, je verwarmingskosten en het comfort van je huis.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je huis zo energie-neutraal mogelijk is? Een ventilatiesysteem voor woningen is één oplossing. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken.

  • Warmteterugwinning

Veel ventilatiesystemen maken gebruik van energie- of warmteterugwinningstechnologie. Ze slaan warmte uit de lucht in een gebouw op en gebruiken dit om de binnenstromende lucht te verwarmen of af te koelen. Deze techniek vermindert de belasting op verwarmings- en koelsystemen. Systemen die gebruik maken van warmteterugwinning zijn energiezuinig en helpen de kosten laag te houden.

  • Isolatie

Een goed geïsoleerd huis betekent minder energieverlies. Een professioneel en goed onderhouden ventilatiesysteem voorkomt dat koude buitenlucht je huis binnenkomt. Het voorkomt ook dat er warmte ontsnapt naar buiten. Als gevolg hiervan krijg je een meer constante, comfortabele temperatuur en is je energieverbruik lager en beter voorspelbaar.

  • Duurzame producten

Door de efficiëntie te verhogen, kan een ventilatiesysteem je helpen de hoeveelheid energie te verminderen die je nodig hebt om je huis te verwarmen en te koelen. Dat kan ook helpen om het huis geschikter te maken voor het plaatsen van zonnepanelen, windturbines of andere hernieuwbare energiebronnen – een geweldige manier om de energieneutraliteit te vergroten.

Moeder en twee dochters lachen terwijl ze op de bank zitten
Meisje ligt ontspannen een boek te lezen in haar geventileerde woning

De voordelen van goede ventilatie

Het creëren van een energie-neutraal huis is niet het enige voordeel van het installeren van een ventilatiesysteem. Het verbetert ook de luchtkwaliteit in je thuis.

Mensen onderschatten vaak hoe slecht de luchtkwaliteit in hun huizen is en welke invloed dit op hun gezondheid en dagelijks leven kan hebben. Een effectief ventilatiesysteem verwijdert allerlei soorten verontreinigende stoffen en allergenen uit de lucht. Het vermindert het risico op allergische reacties, huidklachten en ademhalingsproblemen.

Ventilatiesystemen helpen ook te ontvochtigen en zorgen voor een stabiele vochtigheidsgraad. Dat brengt verschillende voordelen met zich mee, waaronder een meer comfortabele leefomgeving en een betere nachtrust. Lucht die te vochtig is, kan schimmel of bacteriën veroorzaken, waardoor je gezondheid en de kwaliteit van je slaap acheruit gaan. Anderzijds kan te droge lucht een droge mond of keelklachten veroorzaken en je slaap verstoren.

De sleutel tot het maximaal benutten van deze voordelen is om ervoor te zorgen dat je ventilatiesysteem goed ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden is. Bekijk het assortiment van Daikin, of neem contact op met een installateur, om te zien hoe een ventilatiesysteem je gezondheid en comfort kan verbeteren.

Benieuwd naar wat de invloed van ventilatie kan zijn bij het bouwen van een energie-neutraal huis? Neem contact op met een installateur en ontdek wat we voor je kunnen doen.