Skip to main content

Voordelen van een ventilatiesysteem in je huis

Veiligheidsvoordelen van betere ventilatie

Zwanger stel dat op de bank luiert in een geventileerde woonkamer

Ben jij je bewust van alle gevaren van slechte ventilatie in je huis? Een goed ventilatiesysteem kan je behoeden voor allerlei effecten op je geestelijke of lichamelijke gezondheid.

Vijf verborgen gevaren die je kunt voorkomen met een ventilatiesysteem

Er zijn veel redenen waarom je huis baat heeft bij een ventilatiesysteem. Het juiste systeem kan jou en je gezin beschermen tegen deze verborgen risico’s.

1. Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een giftig gas dat je ziek kan maken als je het inademt. CO kan vrijkomen uit toestellen die gas, hout, olie of kolen verbranden. Het is kleur- en geurloos en daarom lastig te detecteren. Ventilatie is van levensbelang voor CO-vrije lucht.

Symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, verwarring, pijn op de borst, spierpijn en kortademigheid. Als je denkt dat je CO-vergiftiging hebt, stop dan onmiddellijk met het gebruik van het toestel. Zet de ramen open, ga naar buiten en roep dringend medische hulp in.

2. Geestelijke en lichamelijke aandoeningen

Omdat we bijna 90% van onze tijd binnen doorbrengen, is de binnenluchtkwaliteit van levensbelang voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Slechte ventilatie veroorzaakt vermoeidheid en kan je prestaties en concentratie verminderen. Veel mensen ventileren overdag, maar doen ’s nachts de ramen dicht – vooral in de winter – en worden moe of met hoofdpijn wakker. Een mechanisch ventilatiesysteem is een oplossing voor dit probleem.

3. Warme en vochtige omstandigheden

Warmte en vochtigheid ontstaan wanneer veel mensen in één ruimte werken. Dit geldt vooral in de zomer, wanneer je thuiswerkplek heet en bedompt kan zijn. Het veroorzaakt ongemak, wat leidt tot vermoeidheid en verminderde productiviteit. Voldoende ventilatie leidt tot een betere cognitieve functie. Een ventilatiesysteem kan ervoor zorgen dat je alerter bent en de uitdagingen van het dagelijks leven en werk aan kunt.

4. Schimmels en houtrot

Blootstelling aan schimmels kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Mensen met afweerstoornissen of andere aandoeningen lopen meer risico. Zwarte schimmel is een van de ergste. Deze soort laat mycotoxinen vrijkomen, die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Onderzoek toont aan dat mycotoxinen verband houden met ernstige gezondheidsproblemen bij mensen die in besmette gebouwen wonen.

De symptomen van schimmelvergiftiging zijn spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, geheugenverlies, neusbloedingen en kortademigheid. Ventilatie helpt om het risico te verminderen. Doordat de lucht vrijer stroomt, blijft de vochtigheidsgraad laag. Je kunt de kans op schimmels ook verkleinen door lekkages te verhelpen.

Het klimaat in jouw omgeving bepaalt of open ramen of mechanische luchtventilatie beter is. In een zwoel, plakkerig klimaat is airconditioning je redder in nood. Als de luchtvochtigheid hoog is, voelt iedereen in huis zich onprettig. Als je de ramen openzet, komt er meer vochtigheid binnen, dat ook houten meubels of vloeren kan aantasten.

5. Slechte luchtkwaliteit door gebrekkige ventilatie

Voel je je thuis vaak niet lekker? Heb je vaak last van vermoeidheid of hoofdpijn of voelt je huis bedompt aan? De oplossing is misschien gewoon een betere ventilatie.

De gemiddelde moderne woning is zo goed geïsoleerd dat er geen lucht binnenkomt door kieren of spleten, zoals wel het geval is bij oudere gebouwen. Hoewel isolatie uitstekend is om energie te besparen, is het belangrijk om een gebouw goed te blijven ventileren.

Dagelijkse bezigheden, zoals koken of douchen, veroorzaken vocht. Planten, huisdieren en zelfs ademhalen dragen bij aan luchtvervuiling in huis. Door gebrek aan ventilatie stijgen de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte, wat onder meer leidt tot hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid, chronische verkoudheid, uitdroging, astma en allergieën.

Fabrieken en auto’s zorgen ook voor hoge concentraties van CO2 en andere schadelijke stoffen in de lucht. Toch is deze lucht schoner dan binnenlucht. Luchtvervuiling binnenshuis wordt veroorzaakt door schoonmaakmiddelen, verf, geurstoffen, meubels en textiel. Een luchtreiniger zorgt ervoor dat ongezonde stoffen, zoals fijnstof, pollen en schimmels, worden verwijderd.

Goede ventilatie in huis komt je gezondheid ten goede.

Stel dat zich gereedmaakt om te gaan slapen en geniet van een geventileerd huis
Stel dat in nachtkleding aan het gamen is en geniet van een geventileerd huis

Voorkom zelf deze vijf verborgen gevaren: ontdek onze Daikin ventilatiesystemen.