Skip to main content

VRV 5 maakt de Lincoln University koolstofvrij

Universiteit van Lincoln, Verenigd Koninkrijk

Gebouwen koolstofvrij maken: Universiteit studeert af op VRV5-technologie voor toekomstbestendig HVAC-comfort

De Universiteit van Lincoln stelt nieuwe normen voor duurzaam gebouwbeheer met de installatie van een nieuw VRV5 Heat Recovery airconditioningsysteem van Daikin op basis van R32 in One Campus Way, een administratie- en dienstengebouw in het studentendorp.

Het nieuwe systeem biedt niet alleen meer comfort en efficiëntie, het onderstreept ook de missie van de universiteit voor een beter milieu en betekent een belangrijke stap in de richting van haar doelstellingen voor een netto nul uitstoot.

De VRV5 van Daikin is een belangrijke stap naar het koolstofvrij maken van de HVAC-sector. Het is een combinatie van technische innovaties en een koelmiddel met een aanzienlijk lager GWP. In vergelijking met de huidige VRF-marktstandaard op basis van het koelmiddel R410A verlaagt R32 het GWP met 71%. Bovendien is het gemakkelijker te recyclen en te hergebruiken, en kunnen kleinere leidingdiameters worden gebruikt

De engineering manager van de universiteit, Jason Devlin - zelf een ervaren koel- en verwarmingsingenieur - zegt: "Ik wilde het gebouw toekomstbestendig maken door het systeem niet zomaar te vervangen door een ander R410A-systeem.

Snelle installatie

Het nieuwe systeem werd tijdens het zomerreces van de universiteit op amper drie weken geïnstalleerd door Airco Refrigeration and Air Conditioning, de in Hull gevestigde specialist en Daikin D1+ Partner.

Het gebouw huisvest drie administratieve afdelingen - één op de begane grond en twee op de verdieping - in meestal open kantoorruimtes, maar met enkele afzonderlijke ruimtes.

Flexibel, energiezuinig comfort

De totale belasting van 33,5 kW wordt bediend via één enkel buitensysteem dat bestaat uit een primaire unit van 8 pk en een secundaire unit van 5 pk. Dankzij deze configuratie liggen de bedrijfskosten aanzienlijk lager, aangezien de secundaire unit alleen draait op momenten van piekvraag naar koeling of verwarming, terwijl tijdens het ontdooien continu verwarming mogelijk is, waardoor het comfort te allen tijde wordt gemaximaliseerd.

bg-image

"Sommige studenten kunnen zich zorgen maken over het klimaat, dus het is belangrijk voor ons als universitaire instelling om te laten zien dat we om het milieu geven en dat we de meest energie-efficiënte apparatuur installeren die we kunnen krijgen."

Jason Devlin, Engineering Manager, Universiteit van Lincoln

Projectvereisten

Airconditioning
Luchtgordijn
Luchtzuivering
Bediening
Verwarmen
Warm water
Koeling
Ventilatie

Installatiejaar

2023

Geïnstalleerde systemen

  • VRV5
  • Fully Flat cassettes
  • Roundflow-cassettes
  • i-Touch Manager
  • VAM warmterecuperatie
  • Madoka controllers

Open kantoorruimtes worden bediend door Roundflow-cassettes met vier capaciteiten, aangepast aan de grootte en de bezettingsgraad van de ruimte. Twee kleinere kantoren hebben Fully Flat cassettes, terwijl een vergaderzaal en een ander klein kantoor wandgemonteerde units hebben. De binnenunits zijn speciaal ontworpen voor het koelmiddel R32, voor een uitstekende geluidsdemping en een maximaal rendement.

Centrale besturing

De binnenunits worden individueel aangestuurd door Daikin Madoka bedrade controllers. Het totale systeem wordt aangestuurd door een Daikin mini-GBS met de Intelligent Touch Manager en BACnet-gateway van Daikin.

Een gerust gevoel

Naast de duurzaamheidsvoordelen van R32 zijn de VRV5-systemen van Daikin uitgerust met Shîrudo-technologie, die een veilig gebruik van koelmiddelen garandeert. De Branch selector kasten - waarmee het DX-systeem met drie buizen tegelijkertijd verwarming en koeling kan leveren aan verschillende aftakkingen - zijn speciaal ontworpen voor R32 en hebben in de fabriek geïnstalleerde automatische afsluiters voor elke aftakking om verlies van koelmiddel te voorkomen. Dit zorgt voor een maximale gemoedsrust, zowel voor installateurs als voor gebruikers.

Ons werd gevraagd naar de mogelijkheid van een duurzamer R32-systeem - en wij zeiden: 'Daikin kan dat'." - Rob Murray, Airco

Jason Devlin zegt dat het personeel blij is met het nieuwe systeem. "Maar ik veronderstel dat ze het verschil niet echt merken. Wij hebben ons eigen thermisch comfortbeleid van verwarmen tot 20˚C, koelen tot 23˚C, dus voor hen bleef het ongeveer hetzelfde. Er zijn geen klachten geweest - en het nieuwe systeem is veel stiller. "Ze zijn allemaal tevreden, want naast de VRV hebben we ook enkele VAM-ventilatie-units met warmterecuperatie geïnstalleerd, zodat we ook luchttoevoer en -afvoer hebben, zodat het een allround beter systeem is."

De VAM-units zijn berekend op 350 m3/uur met een geluidsvermogen van slechts 51dB. De warmterecuperatie van de VRV- en VAM-systemen verbetert de algemene prestaties en verlaagt de bedrijfskosten door de uitgaande, verloren energie te gebruiken om het binnenkomende koelmiddel en de luchtstromen te temperen.

Planning

VRV5 werkt met R32, een koelmiddel met een laag GWP dat gerecycleerd en hergebruikt kan worden. Minder leidingen nodig voor een snelle en eenvoudige installatie.

Generisch gebouw

De bekabelde Daikin Madoka controllers maken een onafhankelijke klimaatregeling mogelijk om te beantwoorden aan de voorkeuren van de gebruikers en aan het gebruik van de ruimte.

Gebouwencomplex

De geavanceerde Round Flow cassette van Daikin met sensor- en luchtstroomregelingstechnologieën bereikt elke hoek van de kantoorruimte en zorgt voor meer comfort en efficiëntie.

Verwante artikels

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie