Skip to main content

Koeling voor het High-Luminosity LHC-project bij CERN

Meyrin, Zwitserland

Daikin leverde onlangs 8 watergekoelde koelaggregaten aan CERN om koeling te voorzien voor het High-Luminosity LHC (Large Hadron Collider) project.

Het doel van het High-Luminosity LHC-project is om de prestaties van de LHC te verhogen om het potentieel voor ontdekkingen na 2029 te vergroten. Het doel van het project is de geïntegreerde luminositeit te verhogen met een factor 10 boven de ontwerpwaarde van de LHC. Dat zal het verzamelen van een grotere hoeveelheid gegevens en waarnemingen van zeldzame processen mogelijk maken, aangezien de LHC door de verhoogde luminositeit krachtiger wordt.

Geïnstalleerde producten

4x EWWH-VZ

4x EWWS-J

Totaal koelvermogen: 3,8MW

Over het project

De Large Hadron Collider (LHC) is de krachtigste deeltjesversneller die ooit is gebouwd. De versneller bevindt zich in een tunnel 100 meter onder de grond bij CERN, het Europees laboratorium voor deeltjesfysica, op de Frans-Zwitserse grens bij Genève, Zwitserland. De 27 km lange versneller wordt gebruikt om deeltjesbundels op te wekken tot hoge energieën voordat ze met elkaar in botsing komen. Het proces geeft de natuurkundigen aanwijzingen over hoe deeltjes op elkaar inwerken en geeft inzicht in de fundamentele natuurwetten.

Om de prestaties van de versneller te verbeteren, zal de luminositeit worden verhoogd. Luminositeit is een belangrijke indicator voor de prestaties van een versneller. Het is evenredig met het aantal botsingen die in een bepaalde tijd plaatsvinden en maakt het mogelijk om meer gegevens te verzamelen.

Meer over het project

Meer vermogen betekent meer gegevens, maar dit betekent ook meer warmte die moet worden afgevoerd om de betrouwbaarheid van de bij de experimenten gebruikte apparatuur te waarborgen.

Dat is het doel van de geleverde watergekoelde, invertergestuurde koelaggregaten. Zij zorgen voor koeling die zal worden gebruikt om de warmte af te voeren die ontstaat door de toegenomen luminositeit van de Large Hadron Collider.

Naast koeling op grote schaal en nauwkeurige temperatuurregeling vereiste het project bovendien:

 • absolute betrouwbaarheid;
 • energie-efficiënte oplossingen, vooral gezien de huidige stijging van de energiekosten wereldwijd; en
 • naleving van de regelgeving en milieuduurzaamheidsdoelstellingen.

Over de door Daikin geleverde oplossing

De watergekoelde schroefunits met een koelmiddel met lage GWP van Daikin voldeden aan al deze vereisten. De Daikin VZ en de Daikin J-serie voldeden perfect aan de behoeften van CERN, dankzij de door Daikin zelf ontworpen compressortechnologie met enkelvoudige schroef, die een uitzonderlijk hoog rendement garandeert.

Naast de energie-efficiëntie werd het milieueffect aangepakt door units te gebruiken die het HFO-koelmiddel R-1234ze en R-513A gebruiken, beide met lage GWP-waarden (Global Warming Potential - aardopwarmingspotentieel).

De nieuw ontworpen enkelvoudige schroefcompressor van Daikin onderscheidt zich door zijn uitstekende prestaties bij een compact formaat. Dit wordt bereikt dankzij het nieuwe schroefprofiel, waardoor de compressor perfect geoptimaliseerd is voor gebruik met koelmiddelen met een lage GWP.

De enkelvoudige schroefcompressor heeft ook de betrouwbaarheid van het HVAC-systeem verbeterd.

Daikin is al lang toonaangevend op het gebied van koelaggregaten met een enkelvoudige schroefcompressor die de voorbije 20 jaar over de hele wereld werden geïnstalleerd.

De schroefcompressor van Daikin staat bekend om zijn efficiëntie. In tegenstelling tot standaard schroefcompressoren maakt deze gebruik van één hoofdschroef die in twee sterrotoren grijpt om een compressiecyclus te produceren die bij het volume past. Dankzij de hoofdrotor, die zowel radiaal als axiaal in balans is, is het compressorlager uiterst betrouwbaar. Daarom kan de levensduur aanzienlijk langer zijn dan andere schroefcompressoren. Bovendien heeft deze compressor slechts drie bewegende delen, wat de kans op defecten verkleint en de bedrijfskosten verlaagt.

Meer info

Onze andere casestudies

 • Een uiterst efficiënte oplossing voor een woongebouw

  Dit woonproject werd uitgevoerd in het kader van de renovatie van een woongebouw waarbij energie-efficiëntie centraal stond.
 • ACTION

  Voor een discounter als Action zijn de bedrijfskosten een belangrijke factor bij het kiezen van HVAC-systemen. Action zocht bovendien een partner die HVAC-ontwerp en -ondersteuning kon aanbieden en die ook kon zorgen voor de plaatselijke coördinatie in elk land waar de onderneming winkels heeft.
 • Toewijzing van gerecupereerd koelmiddel bij Action

  Action gaat nog meer samenwerken met Daikin in dit nieuwe baanbrekende project: recuperatie en hergebruik van koelmiddel uit gerenoveerde winkels.

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie