Skip to main content

Prezzemolo & Vitale – Palermo

Voor de veilige opslag van producten bij lage en middelhoge temperaturen en de airconditioning van het pand heeft Prezzemolo & Vitale in zijn nieuwe winkel in het historische hart van Palermo een combinatie van Daikin Zeas en VRV systemen geïnstalleerd.

Een premium voedingswinkel – gekoeld met Daikin Zeas

Het doel van de nieuwe Prezzemolo & Vitale-winkel in het historische hart van Palermo is duidelijk: klanttevredenheid garanderen met een uitstekend productaanbod en klantgerichte, professionele service. De winkels van Prezzemolo & Vitale zijn tot in de puntjes ontworpen om een comfortabele, vertrouwde sfeer te creëren waar klanten die op zoek zijn naar kwaliteit, cultuur en verantwoord lekker eten met open armen worden verwelkomd.

Bovendien wordt elke winkel zodanig ingericht dat elk product een plekje in de spotlight krijgt. Zo wordt de winkelervaring van de bezoekers zo aangenaam mogelijk. Om aan alle strenge eisen te voldoen, werd gekozen voor Daikin Zeas. Dit systeem is in staat om de producten in open en gesloten schappen en vitrines dag in, dag uit koel te houden en tegelijkertijd het juiste geluidsniveau en het perfecte comfortabele klimaat te garanderen. De keuze viel op het Daikin Zeas systeem vanwege drie belangrijke eigenschappen: de invertertechnologie, de extreem kleine afmetingen van de condensingunits en de fluisterstille werking.

Dé oplossing voor een laag geluidsniveau in beperkte ruimtes

Of het nu gaat om winkels, supermarkten, restaurants, hotels of voedselfabrieken, condensingunits vormen het hart van elk koelsysteem. Maar zoals vaker het geval is in stadscentra, had Prezzemolo & Vitale maar beperkte ruimte voor het buitendeel van de airconditioning en het koelsysteem dat is verbonden met de koelcellen en vitrines.

Na onderzoek bleek dat het Daikin Zeas systeem de beste oplossing bood voor deze situatie: de uiterst compacte condensingunits konden slim op een klein oppervlak op de binnenplaats van het gebouw worden gemonteerd. De twee Zeas systemen zijn gekoppeld met een VRV-systeem voor airconditioning via de cassettemodellen met vierzijdige luchtuitblaas in de winkel.

De Zeas condensingunits voor lage en middelhoge temperaturen zijn ontwikkeld door Daikin en leveren temperaturen tussen +10 °C en -45 °C. Ze volgen hetzelfde industriële basisontwerp als de Daikin VRV systemen, die veelal voor airconditioning in de dienstverleningssector worden toegepast, en nu dus ook bij Prezzemolo & Vitale. Het Zeas systeem gebruikt het VRV principe (variabel koelmiddelvolume) met invertertechnologie om koeling te leveren. Het grote voordeel is dat een dergelijk systeem veel sneller kan reageren op schommelingen in de belasting dan traditionele systemen, zonder in te boeten op het rendement. Hierdoor is het de perfecte oplossing voor een stabiele temperatuurregeling in open en gesloten koelvitrines, die sterk afhankelijk zijn van de omgevingscondities, aangezien ze regelmatig worden geopend en gesloten. Hetzelfde geldt voor koelcellen, waar het regelmatig in- en uitladen van producten leidt tot een hogere warmtebelasting. Bovendien zijn Daikin Zeas systemen dankzij de fluisterstille werking bij uitstek geschikt voor toepassing in winkels, van klein tot groot. De systemen zijn uitgerust met compressoren met hoogwaardige geluidsisolatie en dankzij de inverterregeling kan zelfs met een lage ventilatorsnelheid worden voldaan aan de koeleisen. Het geluidsniveau kan worden afgestemd op de omgevingsvereisten of een bepaald tijdstip. 's Nachts kan de maximale ventilatorsnelheid bijvoorbeeld verlaagd worden zodat het systeem minder geluid produceert, met slechts een beperkt verlies aan koelvermogen. De waaiers en roosters van de ventilatoren zijn speciaal ontworpen voor minder turbulentie en minder geluid.

Hoog energierendement voor meer duurzaamheid

Het gebruik van een stil en efficiënt airconditioning- en koelsysteem bleek ook om economische redenen de perfecte oplossing voor de eigenaren van de nieuwe Prezzemolo & Vitale: Zeas systemen garanderen namelijk een energiebesparing van 30% tot 50% vergeleken met een aan/uit-systeem. De invertergestuurde DC-scrolltechnologie van de ventilatoren en compressoren in de buitendelen verlaagt het energieverbruik aanzienlijk vergeleken met traditionele systemen. Bovendien heeft de gebruiker maximale controle over de koelvitrines met variabele belasting. De Economizer-functie speelt een belangrijke rol in het optimaliseren van het energieverbruik van Daikin koelsystemen. Deze functie zorgt voor een hogere verdampercapaciteit bij een lager stroomverbruik, terwijl de uitblaastemperatuur daalt. Dat bespaart energie en ontlast de compressor. Als de buitentemperatuur of de belasting van de condensingunit daalt, wordt de snelheid van de invertercompressor en de ventilator automatisch aangepast, evenals de condensatietemperatuur.

Met een Zeas systeem kan de ingestelde verdampingstemperatuur bijvoorbeeld worden verhoogd via een extern signaal. Om te voorkomen dat de producten in de nachtmodus bevriezen, kan de verdampingstemperatuur van Zeas systemen met maximaal 3 °C boven de ingestelde temperatuur worden verhoogd. Zo kunnen deze systemen de temperatuur aanpassen op basis van de vereiste opslagtemperatuur en alleen de koelbelasting verhogen als de producten gekoeld moeten worden. Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, neemt de belasting en het energieverbruik af.

Conclusie

Dankzij de hypermoderne koeltechnologie, betrouwbaarheid en regelbaarheid in combinatie met het kleine installatieoppervlak, de eenvoud van installatie, het hoge energierendement en de lage CO2-emissies en gebruikskosten biedt de hoogwaardige invertertechnologie van Daikin Zeas systemen de meest kosteneffectieve oplossing voor voedingswinkels. Bovendien kunnen deze systemen dankzij de fluisterstille condensingunits in vrijwel elke omgeving worden toegepast, zelfs in stadscentra.

Interviews met belangrijke personen

Giusi Vitale, winkeleigenaar bij Prezzemolo & Vitale

Wat maakt uw nieuwe winkel zo uniek?

"We zijn actief in de detailhandel. We verkopen alledaagse biologische en lokale producten van de hoogste kwaliteit. Toen we de winkel openden, waren we genoodzaakt een systeem te vinden dat niet alleen duurzaam en energiebesparend is, maar ook weinig ruimte in beslag neemt. We zitten in een voetgangersgebied in het historische hart van Palermo, dat is aangewezen als beschermd cultureel erfgoed. Je kunt je dus wel voorstellen dat het niet mogelijk was om het systeem buiten het gebouw te monteren. Het geautoriseerde servicecentrum van Daikin stelde dit specifieke systeem voor. Door een ervaren systeemontwikkelaar als Daikin in de arm te nemen, wisten we zeker dat we ook na de verkoop konden rekenen op voldoende ondersteuning. Dat is net zo belangrijk als je het mij vraagt."

Giuseppe Rubino, eigenaar van V.R.C. Cold S.r.l. in Palermo

Wat zijn de voordelen van een Daikin koelsysteem?

"Het hele systeem is gebaseerd op twee compacte Zeas buitendelen in twee gescheiden koelsystemen. Het allerbelangrijkste was dat het systeem krachtig genoeg moest zijn om te voldoen aan de koelbehoefte van de hele winkel. Bovendien moest het geluidsniveau laag zijn en moest het mogelijk zijn om de buitendelen in krappe ruimtes te monteren, zoals niet ongebruikelijk is in winkels in stadscentra. Daarom hebben we gekozen voor Daikin. Het design en de afmetingen zijn vergelijkbaar met een VRV-systeem, dus met de Zeas-systemen kunnen we prima voldoen aan onze koeleisen voor voedingsmiddelen en tegelijkertijd onze winkel voorzien van airconditioning. Het is de perfecte oplossing voor ons. En dankzij de invertertechnologie van de compressoren en ventilatoren is de geluidsdruk van het systeem zeer laag."

Referentie – Prezzemolo & Vitale-winkel

▪ Systeem: Daikin Zeas koelsysteem en Daikin VRV airconditioningsysteem aangesloten op cassettemodellen met vierzijdige luchtuitblaas

▪ Locatie: Palermo

▪ Systeeminstallatie: Giuseppe Rubino, V.R.C. Cold S.r.l. in Palermo

Verwante artikels

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie