Skip to main content

L1 DOT-complex Polen

Krakau, Polen

Perfectie in de praktijk gebracht: Daikin werkt samen met gebouwontwerpers om de BREEAM*-score te maximaliseren dankzij zijn commerciële warmtepompen

In samenwerking met klanten werkt Daikin aan de ontwikkeling van toekomstbestendige systeemoplossingen die helpen om gebouwen koolstofvrij te maken. Geavanceerde technologie, in combinatie met een grondig inzicht in hoe gebouwen werken, maakten van Daikin de natuurlijke partner voor het ontwerpen van een HVAC-systeem voor een nieuw kantorencomplex dat speciaal werd ontwikkeld om te voldoen aan de strengste groene bouwnormen.

Het nieuwe HVAC-systeem levert airconditioning voor een oppervlakte van 64.000 m2, bestaande uit zes verdiepingen plus een kelderverdieping in het L1-gebouw, dat deel uitmaakt van het DOT-complex in Krakau.

Het systeem is een totaaloplossing die bestaat uit VRV-warmtepompen, meervoudige scroll-koudwatermachines en luchtbehandelingskasten (AHU's), die centraal worden beheerd via de Intelligent Touch Manager, het mini-gebouwbeheersysteem (GBS) van Daikin.

 

Comfort het hele jaar door

Het VRV-systeem levert gelijktijdige koeling en verwarming, wat de flexibiliteit biedt om verschillende klimaatzones te creëren en op die manier te voldoen aan de temperatuurbehoeften van individuele huurders. Dankzij de warmteterugwinningstechnologie wordt energie bespaard door overtollige warmte terug te winnen en die te sturen naar waar die elders in het gebouw nodig is. Dit is een ideale oplossing voor ontwerpen waarbij de oriëntatie gedurende de dag koelere zones creëert. De Sky Air Alpha-serie van Daikin is ook geïnstalleerd als onderdeel van de definitieve oplossing voor de koeling van de serverruimte.

 

 

Constante toevoer van verse lucht

De toevoer van verse lucht wordt verzekerd door Daikin AHU's, die zijn aangesloten op 3 meervoudige scroll-koelaggregaten om de 36.000m3 verse lucht die elk uur naar het gebouw wordt toegevoerd, te verwarmen of af te koelen. Het ventilatiesysteem, dat is uitgerust met CO2-sensoren, zorgt voor schone lucht voor de gebruikers van het gebouw en voorkomt overventilatie en het daarmee gepaard gaande energieverlies.

Centrale besturing

Intelligent Touch Manager, het mini-gebouwbeheersysteem (GBS) van Daikin, maakt een slimme regeling mogelijk via een gebruiksvriendelijk en intuïtief kleurentouchscreen. Het mini GBS-systeem biedt rechtstreekse toegang voor het personeel van het gebouwbeheer, zodat zij het energieverbruik van het totale systeem centraal kunnen volgen en optimaliseren, terwijl het individuele comfort in de verschillende zones wordt gegarandeerd.

 

* BREEAM is een gedeponeerd handelsmerk van BRE (Building Research Establishment Ltd. Community Trade Mark E5778551).

bg-image

Samen voor een duurzame toekomst: onze expertise gaat verder dan productondersteuning en staat u bij om uw groene doelstellingen te bereiken en toch binnen het budget te blijven

Projectvereisten

Airconditioning
Luchtgordijn
Luchtzuivering
Bediening
Verwarmen
Warm water
Koeling
Ventilatie

Installatiejaar

2019

Geïnstalleerde systemen

  • 33 VRV IV warmterecuperatie-units
  • 325 FXSQ plafondinbouwunits
  • Sky Air Alpha-reeks
  • 3 meervoudige scroll-koelaggregaten, aangesloten op 3 AHU’s
  • Lokale bedrade regelaars + iTM mini-GBS

Deskundige ondersteuning

Het projectteam wilde een BREEAM-accreditatie voor het gebouw om aan te tonen dat er maatregelen zijn genomen om de milieu-impact te minimaliseren en een gezonde en comfortabele kantooromgeving te creëren. Samen met de ontwikkelaars van het L1-gebouw hebben de Accredited Professionals (AP's) van Daikin met het projectteam samengewerkt om de BREEAM-score van het gebouw te maximaliseren. Daikin’s expertise met lucht, gecombineerd met zijn reputatie op het vlak van innovatie en geavanceerde technologie, werd met succes ingezet om het beste resultaat te behalen, zoals blijkt uit de 'Excellent’ BREEAM-score.

Daikin-warmtepompen kunnen een bijdrage leveren in 6 van de 10 BREEAM-categorieën, met een totaal van 30 credits. Bovendien biedt ons gedetailleerde evaluatieformulier een basis voor bewijs bij het aanvragen van BREEAM-credits, wat voor het projectteam een aanzienlijke tijdsbesparing betekent. Afhankelijk van de toepassing en de klimatologische omstandigheden kan tijdens de vrije koeling tot 100% verse lucht worden aangevoerd.

De ondersteuning van Daikin gaat verder dan planning en implementatie, en omvat ook proactieve nazorg, die is gericht op het verlengen van de levensduur van het systeem en het optimaliseren van de prestaties. Een continue bewaking van de systeemefficiëntie via de cloud-oplossingen van Daikin detecteert problemen voordat ze zich voordoen, en helpt het energieverbruik onder controle te houden, terwijl de luchtkwaliteit binnenshuis optimaal blijft.

Een BREEAM-certificering biedt veel voordelen. De milieuwaarde van gebouwen verhogen is erg interessant voor huurders. Bovendien kunnen op die manier de operationele en onderhoudskosten laag worden gehouden. Ook de renovatiekosten worden tot een minimum beperkt, dankzij de ingebouwde systeemflexibiliteit en de toekomstbestendigheid met betrekking tot de naleving van de wetgeving.

Wij werken samen met klanten door duurzame oplossingen te onderzoeken om de prestaties van gebouwen te verbeteren en het energiegebruik te optimaliseren.

Een kringloopeconomie van koelmiddelen

Bovenop de huidige BREEAM-evaluatie biedt Daikin koelaggregaten en VRV-systemen met hergebruikt koelmiddel. Hierdoor wordt de jaarlijkse productie van meer dan 400.000 kg nieuw gas vermeden. Samen werken aan een betere toekomst

Ga voor meer informatie over de oplossingen voor groene gebouwen van Daikin naar:
https://www.daikin.nl/nl_nl/installers/support/get-certifications.html

Planning

Werk samen met Daikin’s Geaccrediteerde Professionals (AP’s), die u advies geven en oplossingen aanreiken om duurzame prestaties van uw gebouw te bereiken.

Generisch gebouw

De BREEAM-certificering leidt tot een hogere waarde van onroerend goed, leasing of verhuur.

Gebouwencomplex

De VRV-systemen van Daikin bieden commerciële gebouwen een maximale flexibiliteit met beperkte ruimtevereisten en lagere bedrijfskosten.

Relevante artikelen

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie