Skip to main content

Courtyard Hotel, Parijs

Parijs, Frankrijk

VRV heat recovery systeem biedt energiezuinig comfort voor gasten

Dankzij de flexibiliteit van het VRV-aircosysteem van Daikin kon de prestigieuze Marriott-hotelketen een verouderd commercieel gebouw in hartje Parijs nieuw leven inblazen. De renovatie van het nieuwe Courtyard Hotel door Marriott, recht tegenover het station Gare de Lyon, is een primeur voor de internationale groep en voor de stad zelf. De voormalige IGH-toren uit de jaren 1970 werd volledig gestript en alleen de verdiepingen zijn gebleven. Het renovatieproces heeft geleid tot een modern hotel dat perfect past binnen de stijlvolle en drukke, gemengde buurt.

Het bouwproces, dat twee jaar in beslag heeft genomen, heeft nu geleid tot een nieuw hotel met 19 verdiepingen, goed voor 11.500 vierkante meter en 249 kamers. In een apart gedeelte op de gelijkvloerse en de eerste verdieping zitten de keuken, een bar-restaurant en een conferentiecentrum, waar technologie gedeeld wordt op innovatieve werkplekken en met een gemeenschappelijke ruimte met cateringfaciliteiten, plus seminarieruimten voor maximaal 100 personen.

De indeling en het interieur van de 60 meter hoge toren, ontworpen door Studios Architecture en gerealiseerd door Bouyges Construction als hoofdaannemer, geven het geheel een moderne en geraffineerde look.

De innovatieve VRV IV-technologie van Daikin biedt een totaaloplossing voor klimaatregeling die het vooruitstrevende ontwerp van het hotel weerspiegelt. Zo wordt de ecologische voetafdruk van het gebouw met behulp van hernieuwbare energie tot een minimum beperkt en is er voldoende flexibiliteit om tegemoet te komen aan individuele behoeften en voorkeuren. Zeer flexibele indelingsopties, waaronder een schaalbaar ontwerp en eenvoudige installatie, maakten de VRV IV-technologie van Daikin de beste keuze voor dit grote en complexe verbouwingsproject.

De installatie werd uitgevoerd door Tempeol for Bouyges Energie. Er werden in totaal 28 VRV IV heat recovery buitendelen geïnstalleerd, bestaande uit 24 driepijpsystemen die de gastenkamers bedienen en nog eens vier tweepijpsystemen voor verwarming en airconditioning in de gemeenschappelijke ruimtes op de begane grond, waaronder de vergaderzalen, de co-werkplekken en het bar-restaurant.

Om aan de stedenbouwkundige voorschriften voor de binnenstad te voldoen, werden de VRV IV buitendelen in een machinekamer boven in het hotel geplaatst. Zo blijft alles volledig verborgen, waardoor een oplossing wordt geboden die onzichtbaar is vanaf de buitenkant van het gebouw.

Een vaste temperatuur van 23 °C bespaart energie en kan met +/- 3 °C worden bijgesteld, zodat de gasten het comfort in hun kamer kunnen regelen.

De renovatie van The Courtyard is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen toekomstgerichte stadsvernieuwing en de flexibele, toekomstbestendige VRV heat recovery technologie van Daikin.

Door de veelzijdigheid van het VRV IV-systeemontwerp, kan het op een ruim assortiment binnendelen worden aangesloten. In het Marriott-hotel bestaan de binnendelen voor de slaapkamers uit een mix van smalle wandmodellen, smalle kanaalinbouw- en plafondopbouwmodellen en kanaalmodellen met middelhoge ESP leidingen. In de gangen naar de kamers zitten er vertakkingskeuzeschakelkasten in verlaagde plafonds die zorgen voor een energiezuinige warmteterugwinning. Hiermee is het mogelijk om tegelijkertijd te verwarmen en te koelen, zodat de hotelgasten hun eigen comfortniveau in hun kamer kunnen regelen.

Het VRV IV heat recovery systeem hergebruikt de warmte uit slaapkamers voor de energiezuinige productie van warm tapwater en om andere delen van het gebouw te verwarmen. De unieke driepijpstechnologie van het Daikin VRV IV heat recovery systeem verhoogt het energierendement tijdens de warmteterugwinning. Met speciale leidingen kan het systeem warmte terugwinnen bij lagere condensatietemperaturen dan bij andere beschikbare oplossingen. De warmtewisselaar is geoptimaliseerd voor gemengd gebruik en is ontworpen om het hoogste seizoensrendement te bieden.

De VRV-systemen zijn geïntegreerd in een centraal gebouwenergiebeheersysteem (BEMS), via een BACnet-protocol. Om energie te besparen, werken de kamertemperaturen met een vaste 23 °C, te variëren met +/- 3 °C, afhankelijk van de voorkeur van de bewoners. De kanaalmodellen blijven ook werken wanneer er niemand in de slaapkamer aanwezig is. De ingang van elke kamer is voorzien van een contactsysteem, dat via de sleutelkaart van de kamer wordt geactiveerd en dat samen met een ruimteaanwezigheidssensor de waarden van de unit helpt regelen.

Een geïntegreerde telecontroller stelt systeemtechnici in staat om de systemen vanaf hun smartphone of tablet te beheren. In geval van een storing in een verwarmings-/koelsysteem geeft het BEMS een waarschuwing in de vorm van een foutcode. Een VRV-bedieningspaneel in de machinekamer biedt toegang tot meer gedetailleerde informatie over de aard en de oorzaak van de geconstateerde foutmelding, zodat problemen snel en efficiënt kunnen worden opgelost.

 

Elke kamer is voorzien van een contactsysteem, dat via de sleutelkaart wordt geactiveerd en dat samen met een ruimteaanwezigheidssensor de waarden van de unit helpt regelen.

De VRV IV-buitendelen staan in een machinekamer boven in het hotel en bieden een visueel onopvallende oplossing.

Vier VRV-systemen met 2 leidingen zorgen voor plaatselijke klimaataansturing in de gemeenschappelijke ruimtes op de eerste verdieping, zoals het bar-restaurant van het hotel.

Meer info

Onze andere casestudies

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie